Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende
My RSS Feed
- Tidligere Telenor-sjef Sigve Brekke kommer tilbake til Thailand
Han hadde lederstillinger for Telenor i Thailand fra 2002 til 2015. Nå er han tilbake for å jobbe for landets største forretningskonglomerat.
Den nylig avgåtte Telenor-sjefen avslører på LinkedIn at han starter i ny jobb i Thailand.
65-åringen skal lede telekom- og digitale virksomheter for selskapet Charoen Pokphand Group Co. Ltd i Thailand – landets største private selskap.
Om jobben skriver han:
I will in my new role oversee and manage the operations across diverse markets including telecommunication, technology, digital business, data centres, and digital finance in Thailand and South-East Asia.
Charoen er også firmaet som eier telekomselskapet True – som slo seg sammen med Telenors Dtac i 2023, da Telenor bestemte seg for å trekke seg ut av Thailand.
Dtac-navnet forsvant, men Telenor fikk 30,3 prosent eierskap i True.
LES: Telenor/True-fusjonen ferdig, Dtac-navnet forsvinner (1. mars 2023)
På den tiden var Brekke konsernsjef i Telenor, og ikke lenger å finne i Thailand.
Jeg gleder meg også til å returnere til Bangkok, en by jeg kalte mitt hjem mellom 2002 og 2015, skriver han på LInkedIn
Brekke skriver at han fra 1. mars 2025 tiltrer jobben som arbeidende styreleder.
Charoen Pokphand Group har ifølge Brekke etablert seg som en regional leder innen nettilgang, infrastruktur, digital innovasjon og finansielle tjenester.
Digi.no, som først rapporterte om dette, melder at Brekke trekker frem at Sørøst-Asia er godt posisjonert for kunstig intelligens-drevet vekst, både for forbrukere, bedrifter og samfunnet ellers.
(© Thailands Tidende. 10. januar 2025)
10 January 10 2025Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4851-tidligere-telenor-sjef-sigve-brekke-kommer-tilbake-til-thailand - Stor økning i UDIs inntektsgrense
Regjeringen jobber med å heve grensen som garantist for familieinnvandring fra 335 000 til 400 000 kroner i inntekt før skatt. Det vil ramme lavtlønnede og en god del pensjonister. De vil endre kravet fra 1. februar.
Med kun tre ukers forvarsel har regjeringen bestemt at det skal bli vanskeligere å få med seg familiemedlemmer til Norge, spesielt for de som har familiemedlemmer utenfor EU/EØS-området.
For nordmenn med thailandske ektefeller betyr dette at man må ha en inntekt før skatt på minst 400 000 kroner for f.eks. å kunne invitere ektefellen til opphold i Norge.
Gjennomsnittslønnen i Norge er nå ifølge Statistisk Sentralbyrå på 676 000 kroner, så de fleste som er i full jobb oppfyller kravet. Men det er også mange som havner under grensen.
Alderspensjonister og uføre vil i enda større grad havne under grensen. Ifølge tabellen vi har hentet fra Statistisk Sentralbyrå ligger snittet for alderspensjonister på i størrelsesorden nettopp 400 000 kroner. Og derfor er det et stort antall som havner under grensen.
Kvinnelige pensjonister har betydelig lavere pensjon enn menn, som vi ser fra tabellen under. Men det overveldende flertallet av nordmenn som inviterer thaier til å bo i Norge er jo menn. Så vi har delt tabellen opp etter kjønn. Tallene for de mellom 62 og 66 år er lavere enn andre, fordi statistikken ikke inkluderer lønnsinntekter.
De siste tallene fra Statistisk Sentralbyrå er fra 2022. Da mottok alderspensjonister i snitt disse beløpene pr år. Man ser at kjønn og alder spiller inn. «Skattepliktige overføringer» omfatter alderspensjoner fra folketrygden, tjenestepensjoner, avtalefestete pensjon (AFP) og supplerende stønad. Eventuelle yrkesinntekter og kapitalinntekter er ikke medregnet. Ei heller skattefrie overføringer som bostøtte, grunn- og hjelpestønad og sosialhjelp. (Kilde Statistisk Sentralbyrå)
Det er justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) som står frem med den nye policyen.
– Vi står midt i en enorm flyktningkrise, og vi har fått enormt mange mennesker fra Ukraina. Det legger et stort press på mottaksapparatet i kommunene. Vi mener det er viktig å dempe presset for kommunene, for skoler, helsetjenester og andre, sier Mehl til NTB.
Det har ifølge NRK allerede kommet 90 000 ukrainere til Norge som følge av krigen. Og det er disse som setter UDI på prøve, og også gjør at det blir stadig lengre ventetid på å få svar på søknader om familieinnvandring. UDI oppgir ikke lengre antall måneders ventetid i mange tilfeller. De bare beklager overfor søkerne at ventetiden er lang.
En del ytelser er ikke medregnet i inntektsgrunnlaget pr i dag. Det gjelder for eksempel dagpenger, sosialhjelp, bostøtte og stønader man får fordi man har barn. Disse reglene videreføres.
Reglene gjelder de fleste saker som handler om familiegjenforening, men det er egne regler for barn under 18 år. Også de fleste ukrainere er unntatt fordi de er under kollektiv beskyttelse. Unntaket er dem som kommer fra det som norske myndigheter anser som trygge områder.
Årsaken til at ny inntektsgrense kommer om bare tre uker, er at Mehl vil unngå at mange vil komme endringen i forkjøpet og søke mens det gamle regelverket fortsatt gjelder.
– Vi ønsker å gi en viss tid til omstilling, men ønsker heller ikke at det skal kunne utnyttes ved at det er for lang periode, sier hun.
Mehl er også i ferd med å se på et annet tiltak som gjelder familieinnvandring. I høst la hun fram et forslag om at enslige foreldre over 60 år ikke lenger vil ha krav på gjenforening med voksne barn i Norge.
Både Kirkerådet, Advokatforeningen og Jussbuss var i høringsrunden kritiske til forslaget, mens Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda hadde flere spørsmål til hvordan det var utformet og mente flere ting må avklares.
– Departementet går nå gjennom høringsuttalelsene og jobber med saken så raskt som mulig, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet til NRK.
(© Thailands Tidende. 10. januar 2025)
10 January 10 2025Topphttps://www.thailandstidende.com/item/4850-stor-okning-i-udis-inntektsgrense - Bullman-saken: Norsk politi har ikke hørt noe fra Thailand
Roger Bullman, som drepte en brite i et basketak i Phuket i 2019, har vært en fri mann i Norge i over halvannet år. Norsk politi etterforsker ikke saken, og thailandske myndigheter har ikke vært i kontakt.
Da Bullman landet i Oslo 27. mai 2023 uttalte politiadvokat i Øst politidistrikt Eirik Braathen at politiet ventet på en anmodning fra utlandet om hva som skulle skje videre i saken.
Vi har snakket med Braathen nå, og det viser seg at politiet fortsatt venter og at thailandske myndigheter ikke har vært i kontakt.
– Venter dere på at thailandske kolleger tar kontakt i denne saken? Og vil det bli etterforskning fra norsk hold hvis de tar kontakt og ber om samarbeid?
– Vi venter i grunnen ikke på noen. Men ja, dersom thailandske myndigheter fremmer begjæringer til Norge vil de bli behandlet og besvart i tråd med vårt regelverk.
Braathen legger til at det ikke blir snakk om noen utlevering. Dette er ifølge norsk lovverk, slik vi har rapportert tidligere:
LES: Advokat Elden, UiO-professor: – Bullman kan ikke utleveres til Thailand (14. juni 2023)
LES: På rømmen i Asia – føler seg lurt av mange inkludert norsk advokatfirma (1. april 2021)
Det var 21. august 2019 at norske Roger Bullman drepte en 34-årig britisk mann av indisk herkomst på Centara Grand Hotell i Phuket. Det skjedde etter en krangel på hotellet sent på natta, og Bullman innrømmer at han var full og oppførte seg provoserende. Han sier imidlertid at han ble stukket med kniv først og deretter handlet «på autopilot».
Politiadvokat Braathen forteller at Øst politidistrikt opprettet en undersøkelsessak i forbindelse med at Bullman ankom Norge våren 2023:
– Vedkommende var internasjonalt etterlyst. Vi fikk bekreftet rett identitet og gjennomførte et kort avhør av ham. Norsk politi har videreformidlet denne informasjonen til våre kolleger i utlandet.
Han fortsetter:
– Det er ikke åpnet etterforskning mot siktede i Norge, men vi vil oppfylle våre internasjonale forpliktelser og bistå utenlandske kolleger ved behov.
Thailands Tidende har tatt opp denne saken igjen grunnet at leserne fortsatt er opptatt av den. En leser påpeker at det er merkelig at nordmenn kan bli dømt i Norge for seksuelle forbrytelser foretatt i utlandet, men at en drapssak ikke etterforskes.
Vi spurte politiadvokat Braathen:
– Hva er årsaken til at det ikke er åpnet etterforskning mot Bullman i Norge?
– Det er en konkret vurdering i hver enkelt sak der blant annet elementer som; tilgjengelig informasjon, tiden det har gått fra de straffbare handlinger, mulighet for oppklaring (fra Norge) mv. vil være sentrale vurderingstemaer. Men, norske myndigheter har anledning til å etterforske straffbare forhold begått av nordmenn i utlandet.
Vi tok opp med Braathen eksempelet med at nordmenn dømmes for seksuelle forbrytelser foretatt i utlandet. Han svarer:
– Eksemplet du nevner er ofte enklere å etterforske fra Norge, da det for eksempel gjelder kjøp av ulovlige tjenester over internett der bevisene fremkommer av digital etterforskning i Norge.
Vi bringer en sak fra 2016 opp for Braathen. Da ble en person ble dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett for å ha hatt seksuell omgang med en person under 14 år i Thailand. Under er link til vår artikkel om anken:
LES: Uvanlig sexdom opprettholdt, men lavere straff (28. september 2017)
- Var denne saken et engangstilfelle? Og hvis ikke, hvorfor kan ikke norske politifolk reise til Thailand og etterforske en drapssak, når de tydeligvis kan dra og etterforske en sak om kjøp av seksuelle tjenester?
– Jeg kan kun svare for saker jeg selv har hatt ansvaret for, og jeg kjenner ikke detaljene i saken du nevner.
Braathen sier at Riksadvokaten nok er rette adressat for dette spørsmålet, men han legger til:
– Saken du nevner er ikke et engangstilfelle. Norsk politi etterforsker og har etterforsket flere saker i utlandet.
Når det gjelder utlevering av norske statsborgere, så gjelder dette europeiske land via Schengen-avtalen. Norge har ingen utleveringsavtale med Thailand.
Slik er ulike land forskjellige. En kanadier som drepte en person – også i Phuket – i februar 2022 ble utlevert til Thailand i mai året etter, slik vi rapporterte om i vår artikkel i fjor.
Braathen sier angående mulig videre etterforskning:
– (…) Videre kan man med land som Thailand komme til enighet om at de oversender hele straffesaken for videre forfølgning i Norge. Dette antas å være mest aktuelt i en sak som denne. Da frasier avsenderlandet seg som regel hele straffeforfølgningen.
Anmerkning: TV2 og andre tradisjonelle norske medier bruker ikke navnet til Bullman i sine artikler, men vi har valgt å gjøre det, fordi navnet er kjent i vår lesergruppe og er også brukt i mange medier, inkludert thailandske og svenske medier, samt også i den norske podcasten Avhørt, som har fulgt saken nøye. Red.
(© Thailands Tidende. 6. januar 2025)
5 January 05 2025Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4849-bullman-saken-norsk-politi-har-ikke-hort-noe-fra-thailand - Økonomer tror BRICS-partnerskap kan skade Thailand
Landets nye partnerstatus i denne verdensomspennende koalisjonen kan få negative konsekvenser for handel og internasjonale relasjoner.
Økonomer tror Thailand nå bl.a. kan bli beskyldt for å velge side i handelskrigen mellom USA og Kina, etter partnerskapet som trådte i kraft 1. januar 2025.
For 1. januar ble altså Thailand offisiell partner av BRICS – en internasjonal koalisjon for «fremvoksende markeder» etablert i 2006 av Brasil, Russland, India og Kina.
Opprinnelig het koalisjonen «BRIC», men endret navn til BRICS da Sør-Afrika ble medlem i 2010.
De siste årene har det blitt jobbet hardt med å utvide koalisjonens rekkevidde. Den består fra 1. januar 2024 av ytterligere fem land – Iran, Egypt, Etiopia, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.
Argentina skulle også bli medlem, men den nye presidenten Javier Gerardo Milei trakk søknaden.
Og planen er å innlemme flere land, for tiden er det 13 land som jobber med å bli partnere, som ikke betyr fullverdig medlemskap men en partnerstatus. Og Thailand ble altså partner 1. januar.
Andre nye partnerland er Algerie, Hviterussland, Bolivia, Cuba, Indonesia, Kasakhstan, Malaysia, Nigeria, Tyrkia, Uganda, Usbekistan og Vietnam.
Thailand, Algerie og Bolivia har blitt foreslått som kandidater for fullt BRICS-medlemskap.
Avisen The Nation har intervjuet tre økonomiske eksperter om medlemskapet. To av dem er engstelige for konsekvensene.
Burin Adulwattana, administrerende direktør og sjeføkonom ved Kasikorn Research Center (KResearch), påpekte at Thailand ennå ikke kunne nyte de fulle fordelene med BRICS, da det kun er en partner og ikke et fullverdig medlem.
"Å være en partner kan gi Thailand flere plattformer for å kommunisere om ulike problemer med resten av verden," sa han. "Det er imidlertid uklart hvilke spesifikke fordeler som kan oppstå ved å bli med i BRICS, for eksempel innen handel, investeringer eller forbindelser mellom land i blokken."
Burin advarte om at verden kan oppfatte Thailand som å ta parti, siden bare noen land kan slutte seg til BRICS. Han la til at det ville være bedre om alle ASEAN-land ble med, for å unngå konsekvensene av utelukkelse av handel mellom land.
Pipat Luengnaruemitchai, sjeføkonom ved Kiatnakin Phatra Financial Group (KKP), bemerket at BRICS ble etablert for å tjene som en plattform for utviklingsland for å forhandle handelsbetingelser med utviklede land, spesielt USA.
"Å bli med i BRICS innebærer en risiko for å bli stemplet som "anti-USA", sa han. "Ettersom Kina også er medlem, kan Thailands tilslutning til blokken oppfattes som å være på linje med Kina, og dermed sette landet i fare for påvirkninger fra handelskrigen mellom USA og Kina."
Pipat oppfordret makthaverne til å studere fordelene og virkningene nøye for å avgjøre om Thailand til slutt ville få flere fordeler eller lide flere ulemper ved å bli med i BRICS.
Amonthep Chawla, assisterende administrerende direktør i CIMB Thai Bank, uttrykte et annet syn og sa at å bli en BRICS-partner vil styrke Thailands forhold til både utviklede og fremvoksende økonomier.
"Dette vil åpne dører til nye forretningsmuligheter og investeringer, spesielt i asiatiske land som er BRICS-medlemmer og partnere," sa han.
Når det gjelder virkningen av handelskrigen mot USA, sa Amonthep at han trodde alle land, inkludert Thailand, har tilstrekkelig fleksibilitet til å dempe eller dempe økonomiske konsekvenser fra USAs handelspolitikk under Trump-administrasjonen.
"Til slutt vil Thailand måtte slutte seg til alle tilgjengelige grupper for å sikre nye økonomiske muligheter så vel som frihandelsavtaler med så mange land som mulig," sa han.
(Thailands Tidende. 5. januar 2025)
5 January 05 2025Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4848-okonomer-tror-brics-partnerskap-kan-skade-thailand - Det er offisielt: Syd-Thailand har de reneste strendene
Fem strender i Krabi og én i Phuket havnet på ti-på-topp-listen over de reneste strendene etter at myndighetete har målt vannkvaliteten gjennom året 2024.
Forurensningskontrollen (The Pollution Control Department) i Thailand har målt vannkvaliteten på hele 210 strender i 2024, og holdt nylig en pressekonferanse hvor de ti beste og fem dårligste strendene ble offentliggjort.
Andamanhavet dominerer på statistikken over de ti reneste strendene, men det er en strand i Thaibukta som kom aller best ut – Samila-stranda i provinsen Songkhla.
Denne ligger langt syd i Thaibukta. Når man kommer innerst i bukta, ved utløpet til Chao Phraya-elva, finner man de mest forurensede strendene.
Chao Phraya-elva renner gjennom Bangkok og har sitt utløp i naboprovinsen Samut Prakan. Her finner man altså mest forurensning, og ingen har uttrykt overraskelse over dette.
Faktum er at folk i hovedstadsområdet gjerne reiser litt ut av byen for å nyte strandlivet, f.eks. til Bangsaen, Pattaya eller Cha-am.
Hele fem av de reneste strendene ligger i den populære ferieprovinsen Krabi. Kjente Maya Bay på Koh Phi Phi er nummer fire på listen. Denne stranda har vært stengt i perioder nettopp for å forhindre forurensning.
At den nest reneste stranda i Thailand er å finne i Phuket – med sin svære turistbefolkning – kommer nok som en overraskelse på mange. Vi snakker om Nai Harn Beach. Beliggenheten er imidlertid ikke i nærheten av de største turiststedene. Stranda ligger helt syd på øya.
Her er listen over de reneste strender i Thailand, ifølge målinger gjort av myndighetene gjennom 2024.
1. Samila Beach (Songkhla)
2. Nai Harn Beach (Phuket)
3. Ton Sai Beach (Krabi)
4. Maya Bay (Krabi)
5. Loh Samah Bay (Krabi)
6. Koh Yung Beach (Krabi)
7. Koh Kai Beach (Krabi)
8. Thai Muang Beach (Phang Nga)
9. Bang Ben Beach (Ranong)
10. Ban Thung Rin Mangrove (Satun)
Her er listen over de mest forurensede strender:
1. Chao Phraya-elvas utløp (Samut Prakan)
2. Cloth Dyeing Plant (Samut Prakan)
3. Klong Sibsong Thanwa-kanalens utløp (Samut Prakan)
4. South Laem Chabang Beach (Chonburi)
5. Tha Chin-elvas utløp (Samut Sakhon)
Preeyaporn Suwanket, daglig leder av Forurensningskontrollen, opplyste at de anser at 103 av de 210 strendene har det myndighetene betegner som «god vannkvalitet».
Slik fordelte vannkvaliteten seg prosentvis, ifølge forurensningsmyndighetene:
- 49 prosent av strendene hadde «god vannkvalitet»
- 43 prosent hadde «akseptabel kvalitet»
- 6 prosent hadde «dårlig kvalitet»
- 2 prosent hadde «svært dårlig kvalitet»
Vi har i skrivende stund ikke klart å finne kriteriene myndighetene har benyttet for å skille mellom god og mindre god vannkvalitet.
(© Thailands Tidende. 1. januar 2025)
1 January 01 2025Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4847-det-er-offisielt-syd-thailand-har-de-reneste-strendene - 20 mest leste artikler i 2024
Reise- og visumsaker er populært lesestoff i Thailands Tidende. Men den aller meste leste artikkelen handlet om en Pattaya-nestor som gikk bort i år.
Arve Lisland opparbeidet seg en enorm venne- og kundekrets gjennom flere tiår i forretningslivet i Pattaya. Det så man på alle reaksjonene da vi meldte om at han hadde gått bort 12. juni i år. Artikkelen har hatt godt over ti tusen lesere.
Ellers er stoff om NAV – om ikke populært – så i hvert fall mye lest. Som det thai-norske paret som aldri ga opp kampen, og vant dagpengesak etter to og et halvt år.
Den store nyheten på reisefronten i år var at man plutselig fikk 60 dagers visumfritt opphold i Thailand, mot 30 dager tidligere. Det gjorde at det 60 dager langt turistvisumet ikke fikk mange søkere lenger. Dette var den tredje mest leste artikkelen.
I samme reisegenren kom relanseringen av direkteruten til Thai Ariways mellom Oslo og Bangko, som startet nå i sommer.
Den femte mest leste «artikkelen» har i år vært Thailands Tidendes egen «Thailandguide», som gir råd til både nye og erfarne thailandsfarere.
Ellers har vi gjennom mange år lagt merke til at visse dyrearter er mer oppsøkt på Google enn andre. Våre artikler om varaner og skolopendere er alltid mye lest.
Så ja, listen over de mest leste artikler i år inneholder også artikler fra tidligere år. Så da skylder vi nok Google en takk for det.
Se helt nederst i artikkelen for lenke til tidligere års mest leste artikler.
De 20 mest leste artiklene i 2024:
Pattaya-nestor Arve Lisland er gått bort
Vant dagpengesak mot NAV etter to og et halvt år
Thaiambassaden i Oslo: Du kan nå få 60 dagers opphold i Thailand uten visum
Thai Airways gjenopptar direkteruten Oslo–Bangkok
Thailands Tidendes Thailandguide
Kommentar: Store endringer på trappene – hvis det blir noe av
Advokat Elden, UiO-professor: Bullman kan ikke utleveres til Thailand
Varaner er verdens nest største øgleart – ikke gå for nære
Thailand og Kambodsja forhandler om Thaibukta – andre land følger spent med
Farvel til stempel i pass, visumsøknader må dokumenteres på andre måter
Leserinnlegg: Snytt av minibank, har slitt i seks uker uten å få tilbake pengene
Frankrike stiller seg bak Thailands ønske om visumfritak til Schengen
Vær rask hvis du får en skolopender på deg
Ny statsminister – nytt forsøk på å legalisere sexarbeid
To norske foreninger i Thailand slås sammen
Myten om boksringene i Bangkok
Ti drept i jordskred på Kata Beach, befolkningen har advart mot dette
Det digitale nomadevisumet er her
Jentene tjener godt – ingen klager
Mest leste artikler de fem tidligere år:
Dette var thailandsfarere opptatt av i 2023 – 20 mest leste artikler
Mest lest i 2022: Thailandsfarere har fortsatt sitt å slite med
Mest lest i 2021: Nordmenn i rettsproblemer
Mest lest i 2020: Virus og strenge myndigheter i Norge og Thailand
Mest lest i 2019: Nye norske steder i Pattaya, nye problemer for nordmenn i Thailand
(© Thailands Tidende. 25. desember 2024)
25 December 25 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4846-20-mest-leste-artikler-i-2024 - Ving: Fulle charterfly, introduserer nytt reisemål
Ving går for full maskin i jul- og nyttårstiden. Og en fredelig øy i Phang Nga-bukta blir nytt reisemål.
5600 nordmenn vil fly med Ving-charter til Thailand i vinter, opplyser selskapet. De har fulle fly i hvert fall frem til 1. januar.
Vi meldte 15. desember at konkurrenten TUI (tidligere Star Tour) hadde en 84 prosent økning i antall thailandsfarere fra julen 2023 til årets jul. Så vi spurte Norges største reisearrangør, Ving, om de hadde opplevd samme trenden.
LES: Nordmenn strømmer hit i jula – fordi julaften er en tirsdag (15. desember 2024)
Det har de ikke, kunne Marie-Anne Zachrisson, Country Manager for Ving Norway, fortelle.
– Vings volum til Thailand på charter er stort sett identisk i år mot i fjor, opplyse hun.
Flaggskipet er en Airbuss 330-900 med 373 seter som flyr til Phuket hver onsdag i månedene desember – mars.
Utover denne charterløsningen, har de reiser med rutefly hele året.
I år startet charterflyvningen 11. desember, og Zachrisson melder at de første fire avgangene allerede er fulle, nemlig 11, 18, 25. desember og 1. januar.
De har Sunwing-hoteller på strendene Bangtao og Kamala i Phuket. På Kamala Beach har de også et Sunprime-hotell, som markedsføres overfor voksne gjester.
Ving tilbyr 11 reisemål til de som lander med charterflyet i Phuket.
Nytt mål i år er øya Koh Yao Noi, som ligger i Phang Nga-bukta mellom Phuket og Krabi.
Koh Yao Noi lokker selvsagt med fine strender. (Foto: Ving).
Dette er, ifølge ulike reiseskribenter, en øy som fortsatt ikke er veldig preget av turisme. Det er rundt 4000 innbyggere, hvorav 90 prosent er muslimer, og disse jobber hardt for å unngå at dette blir en party-øy på linje med visse andre øyer.
Det er lite motorisert trafikk på øya, men det er mulig å leie scooter. Gummiplantasjer og fiske er hovednæringene, i tillegg til turisme.
(© Thailands Tidende. 20. desember 2024)
20 December 20 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4845-ving-fulle-charterfly-introduserer-nytt-reisemal - Nordmenn strømmer hit i jula – fordi julaften er en tirsdag
Reisearrangøren TUI melder om hele 84 prosent økning i thailandsreisende fra i fjor til i år.
TUI – som frem til 2016 var kjent som Star Tour – er en av de største reisearrangørene i Norden. Nå kommer de med en melding om sterk økning i thailandsferier.
De forklarer dette enkelt med hvordan jul og nyttår i år er plassert på kalenderen. Man kan få til to ukers ferie uten å ta for mange feriedager, siden jul- og nyttårsaften kommer på tirsdager.
Jul/nyttår 2025/26 blir for øvrig også ganske gunstig i så måte.
– Charterflyene til Kanariøyene er like fulle som alltid denne tida på året, men den største økningen ser vi definitivt til Thailand denne jula, opplyser kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.
Selv om nordmenn som bor i Thailand klager over en historisk dårlig kronekurs, mener likevel TUI at prisnivået er med å trekke nordmenn til Thailand.
Totalen av antall nordiske thailandsfarere i 2024 blir tross julerushet liggende et godt stykke etter tallene fra før pandemien, som Thailands Tidende rapporterte nylig:
LES: Færre nordiske turister enn før pandemien (13. desember 2024)
Kommunikasjonssjefen mener videre at Thailand bare vil øke i popularitet fremover, og fremstå som et trendy ferieland.
En grunn er den populære HBO-serien «White Lotus», hvor tredje sesong, som starter i februar 2025, er spilt inn i Thailand, hovedsakelig i Phuket.
– Både Hawaii og Sicilia fikk ekstra oppsving som reisemål etter de kritikerroste to første sesongene. Så vi ser garantert den samme effekten her, sier Mørk-Løwengreen.
Det er ikke bare Thailand som er et ekstra populært reisemål i år. Generelt er det større interesse blant nordmenn til å velge en litt lengre reise denne vinteren med en økning på 53 % i bestillinger til Dubai, 58 % til Zanzibar og 60 % til Maldivene sammenlignet med i fjor vinter.
Her er noen tall fra TUI:
Topp 5 i vinter (kortere flytid)
Kanariøyene
Kapp Verde
Fastlands-Spania
Egypt
Italia
Topp 5 i vinter (lengre flytid)
Thailand
Dubai
Mexico
Zanzibar
Mauritius
(© Thailands Tidende. 15. desember 2024)
15 December 15 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4844-nordmenn-strommer-hit-i-jula-fordi-julaften-er-en-tirsdag - Færre nordiske turister enn før pandemien
Det ligger an til drøyt 106 000 norske ankomster til Thailand i år. Før pandemien lå tallet rundt 130 000. Andre nordiske land har opplevd enda større nedgang.
Totalt vil det ankomme ca. 35,4 millioner turister til Thailand i år, fortsatt et stykke bak toppåret 2019 med 39,8 millioner
Når det gjelder Norge, så ankom det 79 904 nordmenn i årets ti første måneder, mot 62 932 i samme periode i fjor.
Klikk her for å se stort bilde av grafen øverst.
33,40 prosent av alle nordmenn som var i Thailand i 2023 ankom i årets to siste måneder, så prognosen for 2024, basert på dette faktum, blir da 106 593 ankomster.
Dette er en økning på 27 prosent fra 2023, da det ankom 83 952 nordmenn.
Men man må helt tilbake til 2006 for å finne et så lavt antall norske ankomster.
Det er et stykke frem til nivået før covid-19, hvor tallet i årene 2017–2019 lå på snaut 130 000 ankomster.
Toppåret var 2013, da det var 154 049 norske ankomster.
Når det gjelder de andre nordiske landene, så har Danmark kommet seg omtrent like mye tilbake etter pandemien som Norge, slik man ser fra grafen.
Sverige og Finland har lavere tall i forhold.
Det er nå kun i overkant av halvparten så mange svensker som ankommer Thailand sammenlignet med toppåret 2008, da det ankom 390 000 svensker her.
Når man ser på de totale tallene, så var det 32 719 298 ankomster i Thailand pr 8. desember, som gir en prognose for hele landet (tatt i betraktning at desember er en stor turistmåned) på ca. 35,4 millioner ankomster.
Så man ligger fortsatt litt bak toppåret 2019, da det ankom ganske nøyaktig 39,8 millioner turister.
LES: Offisielle turisttall for 2019: Ennå ikke 40 mill, og nå kan det gå ned (28. januar 2020)
LES: Thailand i år 2000 – 2020 – 2040: Store endringer for thaier og besøkende (19. januar 2020)
I 2019 var det kineserne som dominerte med ca. 11 millioner ankomster. Så de sto altså for 27,6 prosent av alle ankomster.
I år ligger det an til litt i underkant av 7 millioner kinesiske ankomster, så de vil da utgjøre drøyt 19 prosent.
En annen måte å se dette på, er at turisttallene ville så godt som vært oppe i 2019-nivå, hvis det hadde vært like mange kinesere nå som da.
Kina er det største landet på statistikken. Her er tallene for de fem største turistlandene i år pr 8. desember, hentet fra avisen Than Settakij.
Kina: 6 325 694
Malaysia: 4 586 284
India: 1 961 246
Sør-Korea: 1 723 423
Russland: 1 551 205
(© Thailands Tidende. 13. desember 2024)
13 December 13 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4843-faerre-nordiske-turister-enn-for-pandemien - SAS’ rute København – Bangkok droppes i sommerhalvåret 2025
Fra mai til oktober blir det stopp i direkteruten til SAS.
SAS har for tiden fire ukentlige avganger mellom København og Bangkok, økt fra de tre ukentlige avgangene som eksisterte da ruten ble relansert i 2023.
LES: SAS skal fly til Bangkok igjen – fra København (3. mai 2023)
Men i sommerhalvåret 2025 blir det stopp, helt frem til slutten av oktober, ifølge nettstedet Finalcall.
Nettstedet skriver at dette trekket fra SAS kom overraskende på mange: «Med få SkyTeam-forbindelser fra Europa til Bangkok i forhold til Star Alliance, var mange sikre på at SAS ville kjøre ruten med daglige avganger hele året.»
Selv om det finnes direkteruter mellom Oslo og Bangkok, så er det mange nordmenn som flyr fra København, spesielt de som bor på sør- og vestlandet, som enkelt kan fly via København istedenfor Oslo.
Det finnes pr i dag to direkteflyvninger mellom Oslo og Bangkok, nemlig Thai Airways og Norse Atlantic Airways.
SAS’ opptreden står i kontrast til Finnair, som kjører sin daglige direkterute mellom Helsinki og Bangkok hele året.
(© Thailands Tidende. 7. desember 2024)
7 December 07 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4842-sas-rute-kobenhavn-bangkok-droppes-i-sommerhalvaret-2025