Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Helsemyndighetene lover å lette på munnbindkrav fra midten av juni
  Thaier kan se frem til å bli kvitt munnbindet.

  Det blir fortsatt påbud i store folkemengder og lokaler med dårlig ventilasjon, selv om det er uklart hvordan dette skal håndheves.

   

  I den siste tiden har det vært befolkningen i Thailand, ikke myndighetene, som leder an i avviklingen av pandemien. Dette gjelder for eksempel utesteder, som i teorien ikke skal få lov å åpne før 1. juni, og kun ha åpent til midnatt. Men når man f.eks. går i Pattaya nattestider så er det mye folk ute og mange steder som har åpent til langt over midnatt.

   

  Munnbind glimrer også med sitt fravær i utelivet og på restauranter, selv om man på markeder, kjøpesentre, skoler, offentlige kontorer etc. fortsatt ser at påbudet i stor grad overholdes.

   

  Fra midten av juni lover nå helsedepartementet at påbudet om munnbind skal justeres. Men fortsatt blir det nok påbudt i utelivet, selv om det altså med stor sikkerhet ikke blir overholdt.

   

  Det skal nemlig fortsatt være påbudt med munnbind når det er større ansamlinger av folk tilstede eller det er dårlig ventilasjon.

   

  Det er altså i det vesentlige snakk om innendørs påbud, utendørs skal da påbudet oppheves, med mindre det er snakk om store ansamlinger av folk. Det får man anta f.eks. gjelder utendørs konserter og andre arrangementer.

   

  Så når man nå ser folk spasere alene på stranda med munnbind, så får man anta at det synet vil opphøre fra midten av juni. Samme med de som kjører motorsykkel med munnbind (men gjerne uten hjelm).

   

  Det er Dr. Kiattiphum Wongrajit, departementets faste sekretær, som opplyser til Bangkok Post at Covid-19-situasjonen er i bedring og at departementet er trygg på å gå inn i den endemiske fasen som planlagt.

   

  Departementets faglige leder sier imidlertid at de vil «anbefale» at folk i risikogruppene bruker munnbind hele tiden. Det høres da ut som det ikke blir noe påbud, kun en oppfordring.

   

  Maskepåbudet har ikke vært håndhevet spesielt strengt, selv om det ikke har manglet på trusler om dette. Det har vært rom for å gi bøter opp til 20.000 baht (for tredje gangs brudd på påbudet), men dette har vi ikke hørt om på nyhetene. Den eneste som har figurert stort på nyhetene med bot, er statsministeren selv, som fikk 6000 baht i bot etter et møte i fjor da han altså ikke hadde på seg maske. Det ble sett på mere som et PR-stunt enn en reell forbrytelse.

   

  Helseminister Anutin Charnvirakul har uttalt at det er på tide å erklære pandemien for endemisk. Han sier at landets munnbindpåbud, som har vart lengre enn i mange andre land, har hjulpet til å holde smittetallene nede.

   

  (© Thailands Tidende. 25. mai 2022)

  25 May 25 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4577-helsemyndighetene-lover-a-lette-pa-munnbindkrav-fra-midten-av-juni
 • Thailand Pass skal utstede automatisk QR-kode fra 1. juni
  Dr. Taweesin Visanuyothin kunne fortelle om flere lettelser i dag.

  Dagens møte i Den store covidkomiteen – under ledelse av statsministeren – viste at myndighetene ennå ikke er rede til å gi slipp på pandemien, men det kommer gradvis lettelser.

   

  De lover slutt på ventetider på å få godkjent Thailand Pass fra og med 1. juni. Dette gjelder både vaksinerte og uvaksinerte.

   

  Systemet skal utstede QR-kode automatisk, ifølge dagens pressekonferanse under ledelse av talsmann Dr. Taweesin Visanuyothin. Han påpekte at flyselskapene er bedt om å sjekke at folk har denne QR-koden før de utsteder Boarding Pass.

   

  I dag utstedes QR-koden fra Thailand Pass automatisk for de som har koronasertifikat fra EU/EØS-systemet – samt har fylt inn skjemaer fullstendig og lagt ved riktige typer vedlegg.

   

  Men nå lover myndighetene altså at alle som søker skal få sin QR-kode. Men siden ikke alle dokumenter verifiseres online, blir det isteden mer sjekking ved ankomst Thailand.

   

  Der blir det sjekket at man har en forsikring som dekker minst ti tusen amerikanske dollar. I tillegg vil ens vaksinestatus bli sjekket, i hvert fall for de landene som ikke er med i EU/EØS-systemet og kan verifiseres via det.

   

  Siden forsikringens gyldighet ikke sjekkes online, får man anta at det blir tilbud om å kjøpe forsikring på flyplassen, for de som ikke har gyldig forsikring.

   

  Det loves også lettelser for uvaksinerte. De kan fra 1. juni ta en PCR-test – eller en hurtigtest administrert av kvalifisert helsepersonell – og sende dette inn sammen med Thailand Pass.

   

  Hvis de ikke gjør dette, får de isteden en hurtigtest ved ankomst Thailand. Dette kalles en Professional ATK, altså en hurtigtest administrert av helsepersonell. De som tester positivt blir da satt i kontakt med lege for behandling.

   

  Alle som ankommer Thailand vil få sin temperatur målt. De som har feber vil få en hurtigtest mot Covid. De som tester positivt blir sendt til lege, som avgjør hva som skjer fremover.

   

  Det betyr at selv om det i teorien er slutt på karantene, så risikerer man likevel å bli tvunget til behandling hvis man tester positivt. Kostnadene dekkes av den obligatoriske forsikringen, men det blir helt opp til legen du treffer hva som skjer med deg.

   

  Hvis du har få eller ingen symptomer, hva skjer? Vil du kunne bevege deg fritt, eller blir du værende på et sykehus? Vi har sett ulik praksis under pandemien.

   

  Når det gjelder folk med thailandsk statsborgerskap, vil de fra og med 1. juni slippe å fylle ut Thailand Pass.

   

  Nytt fra 1. juni er at de som har hatt nærkontakt med smittede ikke lenger blir beordret til hjemmekarantene i ti dager. De skal isteden observere sin helsetilstand i ti dager.

   

  Det ble ikke sagt noe om at dette ikke gjelder tilreisende til Thailand. De som har sittet ved siden av noen smittede på flyet må derfor ifølge denne regelen ikke lenger i karantene. Det har vært et ankepunkt mot ferie i Thailand, og kan gjøre at flere nå tar turen.

   

  De som ankommer Thailand over land har et annet regelverk å forholde seg til. Det ble i dag sagt at de som ikke er fullvaksinerte vil bli vaksinert på grenseovergangen. Det gjenstår å se om denne strenge regelen blir bekreftet i dagene som kommer.

   

  Når det gjelder utelivet, kan de fra 1. juni offisielt få åpne, selv om de i praksis har holdt åpent lenge, som Thailands Tidende har rapportert fra Pattaya:

   

  LES: Pattaya: Hvilken pandemi? (10. mai)

   

  Stengetid blir fortsatt ved midnatt, og det ble påpekt at stengetid betyr nettopp dette – stedene skal stenge dørene. Det er ikke lov å sitte å drikke opp noe man har kjøpt for midnatt.

   

  Landet er fortsatt delt inn i smittesoner. Nå er 46 av landet provinser «gule», med fortsatt forbud mot åpning av utelivet.

   

  14 provinser er blitt «grønne» og kan ha et uteliv. Det kan også de 17 provinsene som er betegnet som turistprovinser.

   

  Det er et strengt regelverk eierne skal overholde når barer, puber og karaokesteder etc. får åpne «offisielt» 1. juni. Det må være tilstrekkelig avstand mellom bordene og god lufting. Det sto også på en plansje at åpningen kun gjelder gjester som er vaksinert inkludert en tredje booster-dose. Det gjenstår å se om dette blir bekreftet i dagene som kommer.

   

  Det ble i dag kjent at regjeringen trenger ytterligere to måneder med unntakstilstand på grunn av pandemien, så den vil bli forlenget frem til 31. juli.

   

  I dag ble det rapportert om 6463 nye smittetilfeller via PCR siste døgn, samt 41 nye dødsfall.

   

  (© Thailands Tidende. 20. mai 2022)

  20 May 20 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4576-thailand-pass-skal-utstede-automatisk-qr-kode-fra-1-juni
 • God stemning på 17. mai – se video og bilder
  God stemning på 17. mai – se video og bilder

   

  Beboere i Pattaya kunne igjen se norske flagg i gatene, etter to års opphold. I ambassadørens residens i Bangkok var det også feiring.

   

  Telleverket til Sjømannskirken passerte 140 gjester mens vi var der, og det kom flere etterpå. Truende regnskyer gjorde ikke noe av seg, og det var god stemning blant de fremmøtte, nordmenn og thaier. Vi overhørte også svensk tale. 

   

  LES: Det ligger an til 17. maifeiring igjen i år! (24. april)

   

  Toget gikk en runde i området rundt Sjømannskirken, som ligger på Thappraya Road mellom Pattaya og Jomtien Beach.

   

  Det var godt med matservering å nyte for gjestene, sanger, musikalske innslag og leker for barna.

   

  Dagens tale ble holdt av Equinors landsjef i Thailand, Bjarte Ydstebø. Han fokuserte på hvordan nordmenn liker ordet «hverandre» og er flinke til å hjelpe hverandre. Han takket Sjømannskirken for alt de gjør for nordmenn i landet.

   

  Sjømannsprest Annstein Lothe holdt en god hånd om tilstelningen. Han blir pensjonist snart, og reiser hjem til Norge 9. juni. Sjømannskirken har ennå ikke funnet en etterfølger, men det er lagt opp til vikarprester i mellomtiden.

   

  I Bangkok var det som før pandemien ambassadørens residens i Sukhumvit Soi 38 om var åsted for feiring. Vår representant anslo antall fremmøtte til ca. 200 personer.

   

  {gallery}17MAI2022BKK{/gallery}

  Fra feiringen i Bangkok. Fotograf: Fridtjof Morten Jonassen.

   

  Det var større innslag av bunader der enn i Pattaya. Ambassaden hadde i forkant oppfordret folk til å stille i bunad.

   

  Ambassadør Kjersti Rødsmoen snakket i sin tale blant annet om gode tall for norsk næringsliv, og var også innom likestilling.

  (© Thailands Tidende. 17. mai 2022)

  17 May 17 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4575-god-stemning-pa-17-mai-se-video-og-bilder
 • Regjeringen vil fortsatt insistere på munnbind, skeptisk til utlendinger
  Helsedepartementet til Anutin Charnvirakuls vil ha fortsatt påbud om bruk av munnbind.

  Helseministeren sier han er redd for at utlendinger ikke vil bruke munnbind når utelivet åpner igjen. Covid-komiteen sier at thaier ikke må ha andre land som forbilde, men bruke munnbind, også når de er på reise utenlands.

   

  Helseminister Anutin Charnvirakul sier at å oppfordre utlendinger til å bruke munnbind når utelivet åpner igjen kan bli en utfordring.

   

  Helsemyndighetene holder for tiden på å lage regelverk for åpningen av barer, puber og nattklubber.

   

  Det regjeringen ikke kommenterer, er at utelivet faktisk allerede har åpnet igjen, f.eks. i Pattaya, slik vi skrev 10. mai:

   

  LES: Pattaya: Hvilken pandemi? (10. mai 2022)

   

  Regjeringen har redusert farenivået fra 4 til 3 (av 5 mulige), det vil si at det skal bli færre tiltak, og utelivet skal offisielt få åpne. Slik det er i dag er altså store deler av utelivet åpent allerede, men de har blitt tvunget til å registrere seg som «restauranter» for å kunne drive.

   

  Siste døgn ble det rapportert om 7779 nye smittetilfeller basert på PCR-testen (ikke inkludert hurtigtester) samt 56 nye dødsfall.

   

  Den thailandske befolkningen har gjort som myndighetene befalte og vaksinert seg. 81,2 prosent har hatt én dose mens 74,4 prosent har hatt to doser. Myndighetenes mål var at 70 prosent av befolkningen skulle vaksinere seg. De lovet å lette på tiltakene hvis man nådde dette målet.

   

  Thailands Tidende

  Pressetalskvinne Apisamai Srirangsan sier at thaier kommer tilbake med Covid etter turer til Vesten. (Faksimile: CCSA/Facebook)

   

  I går var det pressekonferanse igjen. Den holdes kun en gang i uken nå. Pressetalskvinne Apisamai Srirangsan sa at thaier ikke kunne bruke andre land som forbilde i pandemien:

   

  – De thaier som reiser må bruke Thailands eget regelverk når de er i utlandet. Vi ser at thaier som reiser til Europa eller USA opplever at ingen bruker maske der, og tar da færre forholdsregler. Men resultatet er at de kommer tilbake smittet.

   

  Hun advarer også mot nyhetene man ser fra utlandet, hvor utelivet har åpnet og mange land ikke lenger har noe påbud om munnbind.

   

  Fredag 20. mai er neste møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren. Det spekuleres i om Thailand Pass blir droppet fra og med 1. juni. Dette utredes i disse dager fra helsedepartementets side.

   

  20. mai er også datoen de vil proklamere en fortsettelse av unntakstilstanden, hvis den skal gjelde også etter 31. mai, slik den har gjort i over to år nå.

  (© Thailands Tidende. 13. mai 2022)

  13 May 13 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4574-regjeringen-vil-fortsatt-insistere-pa-munnbind-skeptisk-til-utlendinger
 • Pattaya: Hvilken pandemi?
  I Jomtien Soi 7 har verken bargjester eller ansatte munnbind. Men damen som sykler forbi følger fortsatt reglene.

  Mens myndighetene fortsetter sin inndeling av landet i smittesoner med detaljerte smittetiltak, har mange thaier avblåst pandemien. Det gjelder ikke minst i Pattaya.

   

  Det er igjen trafikkaos i Pattaya. Vi er inne i en periode med langhelger og skolefri, og folk fra Bangkok og andre steder strømmer til Pattaya for å feriere. Utlendinger er det også etter hvert blitt en god del av, og ankomsttallene øker, spesielt etter at karantene og testing ble fjernet for vakinserte 1. mai.

   

  Walking Street er igjen blitt gågate på kvelden. Beach Road har trafikkaos, spesielt på helger og helligdager. Det er nå parkering på begge sider av Beach Road, noe som bidrar til kaoset. Før pandemien var det busser med kinesiske turister som skapte køene.

   

  Dagens vegarbeider hjelper heller ikke, det er to store huller i Second Road fra South Road og sørover mot Jomtien. De har vært der i månedsvis og skaper kaos.

   

  Thailand har påbud om munnbind fortsatt. Tidligere under pandemien virket det å være flest utlendinger som brøt dette. Nå går både thaier og utlendinger uten maske. Jo, de brukes fortsatt på kjøpesentre, markeder, offentlige kontorer etc., men når man snakker om utelivet er det ikke mange munnbind å se.

   

  Utelivet i Pattaya likner stadig mer på det vi husker fra før pandemien. Den største forskjellen nå er at steder er pålagt å stenge ved midnatt. Det fører til at en del stenger, mens andre demper lyd og lys og fortsetter å holde åpent.

   

  Noen få klubber og gogo-barer i Walking Street forlanger hurtigtest på stedet før man slipper inn. Mange andre steder har verken testing eller krav om å vise et testresultat. 

   

  Før midnatt er det levende musikk, klubber, gogo-barer, ølbarer, akkurat som tidligere. Deler av Soi 7 har også våknet til liv, selv om mange ølbarer fortsatt er stengt. Likevel er det Soi Buakhao-området hvor det er desidert mest uteliv for tiden, spesielt når man snakker om utlendinger.

   

  Thailands Tidende

  Allerede i slutten av januar var det mye folk på klubber i Walking Street, som her på 808 Night Club. (Foto. Dag A. Ekeberg)

   

  LES: Pattaya Walking Street – ikke lenger spøkelsesgate (29. januar 2022)

  LES: Pattaya: Portforbudet over, misnøye over alkoholforbud og vegarbeider (31. oktober 2021)

   

  Dagens lover sier at kun «restauranter» får holde åpent. Hvorvidt alle utestedene har søkt om restaurantlisens vites ikke. Mange har gjort det, og tilbyr en provisorisk meny, i tilfelle politiet kommer og sjekker. 

   

  Dette er et tegn på at folket ikke lenger tar regjeringen og deres tiltak på alvor. Regjeringen kommer med sine daglige smittetall og formaninger, men folk bryr seg ikke. Landet er fortsatt delt inn i "soner", selv om de fleste provinser nå er blitt "gule", og kan tillate større ansamlinger av mennesker og åpne restauranter.

   

  Ungdommer bruker Pattaya Beach som samlingsplass. De sitter i grupper og spiser og drikker. Ingen munnbind å se.

   

  Bararbeiderne som lokker til seg kunder har ikke munnbind. Det har heller ikke de fleste massasjearbeiderne.

   

  Brudd på påbudet om bruk av munnbind kan føre til bøter på opp til 20.000 baht (for tredje gangs brudd). Men vi har ikke sett noen rapporter om bøtlegging, med unntak av at statsministeren fikk en bot på 6000 baht for å ikke ha hatt munnbind i et møte. Det må vel sees på mer som et PR-stunt enn en reell forbrytelse.

   

  Utelivet i Pattaya ble kanskje tvunget til å ta saken i egne hender, da sentralmyndighetene og guvernøren i Chonburi ikke ville lette tilstrekkelig på tiltakene. Det ser ut til å fungere, men man vet aldri når det kommer «raid» og det slås ned på dette.

   

  Situasjonen er den samme mange andre steder i landet. Utelivet har hatt åpent i Phuket lenge, til tross for strenge regler fra myndighetenes side.

   

  Enkelte markeder i Pattaya-området har droppet temperaturmåling av alle besøkende. Dette gjelder f.eks. Rompho Market på Jomtien. Jomtien Night Market noen stenkast lenger syd, ved Soi 9, har fortsatt sjekking av temperatur på alle besøkende. Det ligger også en bok man skal skrive seg inn i der, men de færreste bryr seg om det. 

   

  Myndighetene brukte Songkran som en unnskyldning for å ikke lette på tiltakene. Nå er det gått nesten en måned, og smitte- og dødstall har gått betydelig ned – ikke opp, som folket ble forespeilet. 

   

  Mens registrerte smittetall fra PCR-tester lå over 20.000 pr døgn i lengre tider, har tallet de siste dagene ligget rundt 6000 nye smittetilfeller pr dag og ca. 50 nye dødsfall. Dødsraten har noen ukers etterslep, så den bør nok minke betydelig etter hvert, siden smittetallene har gått ned.

   

  Mens folk forsøker å få tilbake livet de hadde før pandemien, er det fortsatt unntakstilstand i landet. I slutten av mars ble det kunngjort at unntakstilstanden skulle forlenges med to måneder, frem til 31. mai. Det har vært sammenhengende unntakstilstand i landet i over to år.

   

  Kanskje blir 1. juni datoen da både unntakstilstanden og innreisetiltakene oppheves? Det er i hvert fall mange som håper på dette, ikke minst i turistindustrien. Myndighetene har sagt at de vil fjerne Thailand Pass, men i første omgang kun for thaier.

   

  De liker å ha kontroll på de tilreisende, og sjekke at de er vaksinert og har forsikring. Men dette gjør også at det ankommer få turister sammenlignet med før pandemien. Denne regjeringen vil måtte ta en avgjørelse snart, om de skal fortsette sine coronatiltak eller gå tilbake til normalen. 

   

  Men denne regjeringen er ikke kjent for å skynde seg. De tar seg god tid før det kommer noen bestemmelser. Unntaket var 21. desember i fjor, da det over natta ble bestemt å gjeninnføre karantene – noe som ødela mye av høysesongen. Spørsmålet mange stiller er om de kan være like raske i avtrekkeren nå, når smittetallene stuper nedover.

  (© Thailands Tidende. 10. mai 2022)

  10 May 10 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4573-pattaya-hvilken-pandemi