Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • En av de fineste nasjonalparkene finner du i Isan
  Denne steinformasjonen kalles på folkemunne «ferme kinesiske koner på tur».

  Litt sør for byen Mukdahan finner du Phu Pha Thoep. Den markedsføres overfor thaier i programmet Unseen Thailand, men er en ganske ukjent perle for utlendinger. Er du interessert i dyreliv, blomster, geologi eller hulemalerier er dette verdt en tur.

   

  SKREVET AV: Terje Engø, Magasinet Reisefot

  Magasinet Reisefot

   

  Phu Pha Thoep er en nasjonalpark hvor vannet gjennom millioner av år har tært på sand- og kalkstein. Siden sandstein som oftest er hardere enn stein som inneholder vannløselig kalk, vaskes kalksteinen bort, mens sandstein blir værende igjen. Prosessen med å skape de mange merkelige steinformasjonene har tatt 95–120 millioner år.

   

  Hver dag kommer skoleklasser til parken for å lære om de geologiske prosessene som har skapt de merkverdige steinformasjonene.

   

  Blant de besøkende er det ofte munker. For lengst inne i parken finnes det huler hvor det er samlet flere hundre Buddhafigurer og et annet sted huler med opptil 5000 år gamle religiøse malerier.

   

  De fleste, også munkene, blir stående og betrakte de merkelige sandsteinformasjonene. Det er noe nesten mystisk over dem. Mange ser ut som frodige, godt runde, kinesiske koner med tradisjonelle hatter. Men dette er på kanten til kjødelige fantasier som munker bør beskytte seg mot.

   

  Thailands Tidende

  Phu Pha Thoep med tilhørende munker. (Foto: Terje Engø)

   

  Er du i en thailandsk nasjonalpark, nesten hvor som helst, vil du treffe på munker. De søker ofte til naturen, omliggende templer eller hellige steder, gjerne i naturen, for å få åndelig inspirasjon og fred.

   

  Nasjonalparken Phu Pha Thoep er ikke stor, bare 48,5 kvadratkilometer. Men den rommer mange opplevelser, enten du er interessert i dyreliv, planter og blomster, geologi eller hulemalerier. Selv om det de fleste dager kommer flere busslaster med skolelever, er det få vestlige turister som finner veien hit.

   

   Her kan du zoome deg inn på nasjonalparken (Google Map).

   

  Phu Pha Thoep ligger halvannen mil sør for byen Mukdahan – en by som valfartes av turister på vei til den laotiske byen Savannakhet. De færreste av de som skal til Laos tar en avstikker nedover langs Mekongfloden på vei 2034 fra Mukdahan for å oppleve nasjonalparken.

   

  Reiser en fra Mukdahan nedover langs Mekongfloden får du flere spennende opplevelser. Ved Khong Kiam, der hvor Moonelven og Mekongfloden møtes og skapes Menam Song Si – den tofargede floden. Det er et fenomen som skyldes at Mekongfloden har mer jord- og sandpartikler i vannet enn Moonelven som gjennomgår en «renselse» når den passerer flere kunstige innsjøer. Der får partiklene får tid til å synke til bunn og når vannet herfra møter Mekongfloden er fargeforskjellen stor.

   

  Skal du besøke en thailandsk nasjonalpark velg gjerne den kjølige årstiden fra november til mars. Deler av året er det gjerne nærmere førti grader i Phu Pha Thoep. Og det er førti grader i skyggen.

   

  Den varme tiden faller i stor grad sammen med regntiden. Den kommer med all sin dramatikk, hvor det veksler mellom voldsomme regnskyll, voldsomme tordenvær og strålende sol. Det er fuktig både i jordsmonn og i selve sandsteinen. Rikelig med vann og næring gjør at store områder er dekket av vakre små blomster. Blomster som litt over nyttår vil tørke bort og se ut som vissent gress når tørken setter inn.

   

  Selv om det er relativt lite nedbør i området som ligger rundt 400 meter over havet, er de 1500 millimeterne som værgudene legger igjen nok til at sandsteinen holder på fuktighet i flere måneder.

   

  Thailands Tidende

  Solldugg er en familie planter som spiser insekter. (Foto: Terje Engø)

   

  Blant de mange plantene du vil se er flere arter for soldugg, en kjøttetende plante. Denne har to nære slektninger i Norge. En som lever på lavlandet og en som holder til i fjellet.

   

  Med små limdråper ytterst på fine hår venter den på at små insekter skal feste seg. Da rulles bladet sammen og næringen suges ut når insektet går i oppløsning. En dramatisk og brutal verden omgitt og skjult av blomsterprakten der solduggen vokser.

   

  Her i Phu Pha Thoep, som i enhver thailandske nasjonalpark, koster det penger å komme inn. 200 baht for utlendinger og 40 baht for thaier. Ingen upris – selv om enkelte utlendinger, spesielt fastboende, misliker denne toprisordningen.

   

  Ifølge forskere er det regn, sol og vind som har skapt de merkverdige steinformasjonene. Der hvor det har vært områder med hard stein har den løse steinen under forvitret. Siden den harde steinen fungert som «tak» mens erosjonen har fortsatt på sidene. Resultatet er steinformasjonene som minner om både sopp og gamle koner.

   

  Er du interessert i dyreliv, finnes her både villsvin, den thailandske langpiggede utgaven av pinnsvin, sjakal, siamesisk hare, og den mårlignende snikekatten som lever oppe i palmer. På menyen står flaggermus, fugler, øgler, frukt og annen plantekost. Dessverre er de bare aktive om natten, så en skal ha både hell og tålmodighet om en skal få øye på dem.

   

  Phu Pha Thoep står på en liste over steder thailandske turistmyndigheter har listet som «Unseen Thailand». Dette er nasjonalparker de mener turister bør ta seg tid til å besøke. Phu Pha Thoep er en av perlende blant disse.

   

  REISE TIL PARKEN

  Nasjonalparken ligger 15 kilometer fra byen Mukdahan. Rimeligste måte å komme til parken er å ta en Songtaew. Disse går fra Pornpetch Market (Talad Pornpetch) i Mukdahan til Don Tan og koster 20 – 30 baht. Fra der du stopper ved innkjørselen til nasjonalparken er det halvannen kilometer inn til selve parken. Spør du, blir du kanskje kjørt helt inn for noen ekstra baht.

   

  SE OG GJØRE I PARKEN

  I parken er det gode merkede stier. Er du her i regntiden kan du se et vakkert fossefall, Nam Tok Phru Tam Phra. Ovenfor fossen er det en grotte hvor det er flere hundre Buddhafigurer i ulike størrelser. I grotten Tham Fa Mue Daeng, som ligger en åtte kilometer kjøretur fra parksenteret og deretter halvannen kilometer fottur, er det fem tusen år gamle hulemalerier. Ved inngangen til parken kan du få kjøpt mat og drikke.

  (Thailands Tidende. 19. september 2021)

  19 September 19 2021
  terje@atlanticforlag.no (Terje Engø)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4481-en-av-de-fineste-nasjonalparkene-finner-du-i-isan
 • Viktige tall går ned, men Bangkok-åpning 15. oktober usikkert
  Tallene for alvorlig lungesykdom/lungebetennelse og personer i respirator har gått nedover i september.

  Covid-komiteen sa i dag at turistministerens utspill om åpning av Bangkok ennå ikke er godkjent. Tall for alvorlige syke går nedover, selv om smittetallene fortsatt er høye.

   

  Som vi skrev i vår kommentar 13. september så taler den thailandske regjeringen med flere tunger. Turistminister Phiphat Ratchakitprakar er en person som av og til er i utakt med resten av kabinettet.

   

  Hans jevnlige «bekreftelser» på at Bangkok skal åpnes for vaksinerte turister uten karantene gjengis i pressen verden over. Først skulle hovedstaden åpnes 1. oktober, sammen med Pattaya, Hua Hin, Cha-am og Chiang Mai. Så ble datoen for Bangkoks vedkommende utsatt til 15. oktober.

   

  LES: Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober? (13. september 2021)

   

  Men på Covid-komiteens pressekonferanse i dag ble det gjort klart at ingen ting er avgjort ennå. Pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan sa at det gjenstår å vurdere hvorvidt hovedstaden faktisk er klar til å åpnes.

   

  Det er en vurdering som foretas av helsedepartementet med tilhørende organer som har ansvaret for behandling og oppfølging av virussituasjonen i Bangkok.

   

  Covid-komiteen kom ikke med noen tilsvarende uttalelse angående Pattaya, Hua Hin, Cha-am og Chiang Mai, men også på de stedene må åpningen – som er satt til 1. oktober – godkjennes av den sentrale covid-komiteen og helsemyndighetene først.

   

  Mens smittetallene har gått litt oppover de siste dagene, til 14,555 smittetilfeller siste døgn, så ble det påpekt at viktige tall går nedover.

   

  Da snakker man om antall alvorlige sykdomstilfeller som følge av Covid-19. På de 17 dagene i september har antall innleggelser med alvorlig lungesykdom/lungebetennelse gått jevnt nedover fra 4917 til 3851 siste døgn.

   

  Når det gjelder personer i respirator, har det i samme periode gått ned fra 1040 1. september til 787 siste døgn.

   

  Antall dødsfall siste døgn var 171 personer, som også er en nedgang fra de største tallene, som lå på nærmere 300 personer pr døgn i månedsskiftet august/september.

   

  Dagens rapport er et signal om at myndighetene nå ikke lenger kun fokuserer på antall nye smittede, men også på alvorsgraden av smitten. Det kan være en forsiktige bevegelse i retning av å «lære seg å leve med Covid-19», som de lovet 23. august.

   

  LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

   

  Nedgangen i alvorlige sykdomstilfeller kan skyldes økende vaksinasjonsgrad i Thailand. I går ble det satt 864.589 doser. Drøyt 14,2 millioner mennesker har fått to doser nå. Det utgjør 19,8 prosent av hele befolkningen. Da regnes også barn med, selv om de under 12 år ikke pr i dag er påtenkt vaksinering.

   

  39,5 prosent av befolkningen har mottatt én dose.

  (© Thailands Tidende. 17. september 2021)

  17 September 17 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4480-viktige-tall-gar-ned-men-bangkok-apning-15-oktober-usikkert
 • TAT vil ha enklere sandbox for Pattaya m.fl.
  Jomtien Beach venter på vestlige turister.

  Fri ferdsel og kun én PCR-test er nå forslaget fra TAT til covid-komiteen. Du skal kun «sjekke inn» med app på hotellet en gang i døgnet.

   

  Erfaringene fra Phuket Sandbox gjør at Tourism Authority of Thailand (TAT) nå vil ha en enklere løsning for andre turiststeder.

   

  Det dreier seg om Pattaya, Hua Hin og Cha-am i første omgang, som etter planen skal åpne opp 1. oktober. 

   

  TAT-sjefen Yuthasak Supasorn kommer nå med et forslag, som skal opp til behandling i Covid-komiteen enten kommende fredag eller i neste uke.

   

  Som vi skrev i går, så er det statsministeren som alltid har siste ordet i denne sammenhengen, så man må vente og se, ikke minst når det gjelder smittetallene.

   

  Tallene peker fortsatt nedover, i dag ble det rapportert om 11.786 nye tilfeller, som gjør at grafen fortsatt peker riktig vei.

   

  LES: Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober? (13. september 2021)

   

  Forslaget går ut på å droppe det som kalles «sealed routes», som betyr at turister de første 14 dagene kun kan delta på spesielle turer arrangert av selskaper som samarbeider med myndighetene.

   

  Det har vært dårlige tilbakemeldinger på dette fra Phuket Sandbox, fra folk som ønsker å reise rundt på turiststeder på egen hånd.

   

  Ifølge forslaget skal man fortsatt måtte bo på hoteller som deltar i programmet kalt SHA, men man skal kun «sjekke inn» en gang i døgnet, og ut over det kan man ferdes fritt.

   

  Regimet med covid-tester foreslås også forenklet. Mens kravet nå er tre PCR-tester i løpet av de 14 dagene, er forslaget nå at de to siste kan være antigentester (ATK) som man får svaret på i løpet av noen minutter. Kun den første testen er PCR, og etter en negativ test er man fri til å ferdes hvor man vil.

   

  Turister må fortsatt være tilgjengelig via Mor Chana-appen som skal lastes ned til mobiltelefonen.

   

  Ifølge Bangkok Post har turiststedene i Chonburi (Pattaya og Sattahip) 21 kvalifiserte SHA-hoteller man kan velge mellom. 

  (© Thailands Tidende. 14. september 2021)

  14 September 14 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4479-tat-vi-ha-enklere-sandbox-for-pattaya-m-fl
 • Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober?
  Det er igjen mer folksomt på Jomtien Beach, mens regjeringen advarer mot folkemengder.

  Planleggingen på de fem turiststedene som skal få åpne 1. oktober er kommet langt, men alt avhenger av smittetallene fremover. Hittil er det lite som tyder på at regjeringen har lært seg å «leve med viruset» slik de lovet.

   

  De siste ukene har det vært en mengde overskrifter om at Thailand igjen åpner for turismen fra og med 1. oktober.

   

  De som kun leser overskrifter ser da for seg at det vil være mulig å kjøpe en flybillett og feriere her som før pandemien. Det stemmer ikke. Det blir ikke som før – i hvert fall ikke ennå.

   

  For å komme med noen kvalifiserte gjetninger om forholdene fremover er det en fordel å ha fulgt denne regjeringens håndtering av pandemien siden mars i fjor, samt å vite litt om hvordan thaier generelt sett forholder seg til pålegg fra myndighetene – når de følger dem og når de lar være.

   

  Denne regjeringen taler med flere tunger. Både helseminister og turistminister uttaler seg ofte, men faktum er at det er kun én stemme som teller – statsministerens.

   

  Turistminister Phiphat Ratchakitprakarn har imidlertid vært aktiv med utspill mange ganger. Ofte blir ikke utspillene noe av. De blir ikke vedtatt av covid-komiteen CCSA, og blir da ei heller offisiell politikk via behandling i parlamentet.

   

  2. mars i år kom det et utspill fra turistministeren hvor han meddelte at fem turiststeder i Thailand planla kun 3-dagers karantene.

   

  Kommentar: Det tales med to tunger men lettelse i karantenen vil komme (2. mars 2021)

   

  Som vi vet ble ikke det noe av. Den tredje smittebølgen startet i begynnelsen av april, og det har satt en stopper for mye.

   

  Thailand gikk glipp av mange måneder med begrenset turisme da de droppet et annet forslag fra turistministeren, som vi på norsk døpte «karantene på stranda», fra august i fjor.

   

  Forslaget kom 22. august i fjor, og var ikke veldig ulikt Phuket Sandbox. Det kunne gitt begrenset, men likevel veldig tiltrengte inntekter i en lang periode med tilnærmet null smitte i Thailand.

   

  LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august 2020)

   

  Så når turistministeren på vegne av sitt departement og Tourism Authority of Thailand (TAT) har gått ut og sagt at fem provinser skal åpne opp fra 1. oktober, og ytterligere 21 provinser fra 15. oktober, så er det viktig å være klar over at dette kun er forslag som ennå ikke har vært til behandling.

   

  Det er litt merkelig at regjeringsledelsen lar det komme slike utspill, for det blir en stor nedtur hvis dette ikke blir vedtatt.

   

  Når det er sagt, så har planleggingen allerede kommet langt, så vi antar at det vil bli en form for åpning i disse fem provinsene, selv om man risikerer at tidspunktet 1. oktober kan bli forskjøvet for noen eller alle provinsene.

   

  LES: Kommentar: September blir en viktig måned for turistlandet (28. august 2021)

   

  Vi snakker altså om følgende turiststeder: Chonburi (Pattaya og Sattahip), Prahuap Khiri Khan (Hua Hin), Petchaburi (Cha-am), Chiang Mai (Mueang, Mae Rim, Mae Tang og Doi Tao) og Bangkok.

   

  Av disse stedene er det kun Chiang Mai som pr i dag ikke er en «mørkerød» provins med nattlig portforbud.

   

  Chiang Mai og Bangkok er det mest usikre av disse stedene. Spesielt har mange stilt spørsmålstegn om hvorfor Bangkok er med på listen – det stedet med mest smitte, og hvor det er vanskeligst å kontrollere turisme.

   

  De 21 provinser som ifølge planen skal «åpne» 15. oktober er Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phrae, Sukhothai, Bueng Kan, Nong Khai, Ubon Ratchathani, Udon Thani, Kanchanaburi, Ratchaburi, Chanthaburi, Rayong, Trat, Ayutthaya, Nakhon Si Thammarat, Ranong, Satun, Songkhla og Trang.

   

  Planene, som endres jevnlig, går ut på en variant av Phuket Sandbox. Man er tvunget til å bo på et hotell som er med i myndighetenes program i 14 dager, eventuelt to hoteller i 7+7 dager. Det blir lagt opp spesielle turistruter og -attraksjoner som det er «lov» å delta på under disse 14 dagene.

   

  Etter to uker skal man kunne reise mer eller mindre fritt. Men også det har gitt opphav til problemer for deltakere i Phuket Sandbox. Enkelte har opplevd at de får ny karantene når de ankommer en provins, f.eks. i Isan. Selv om det ikke nødvendigvis gjelder mange steder, så har det skapt mye usikkerhet.

   

  LES: Syd-Thailands Sandbox blir mer fleksibel (16. august 2021)

   

  Mange faste thailandsfarere har sine steder de pleier å bo, og vil kanskje droppe hele turen når de isteden må tilbringe tiden på et dyrt hotell i 14 dager.

   

  Andre eier eller leier bolig her. Mange av dem vil nok komme seg tilbake i løpet av høsten og vinteren, men mange avventer og ser hvor lenge dette sandbox-opplegget vil vare før man kan komme og bo der man vil fra første dag.

   

  Hele dette opplegget er uvirkelig for de som har fulgt med i disse 18 månedene og trodd at vaksinering skulle bli løsningen på virusproblemene. Sandbox-opplegget er nemlig åpnet KUN for fullvaksinerte turister. Likevel må de følge strenge regler de første to ukene. Hvem skulle vel trodd det for ett år siden?

   

  Alt dette skjer med en bakgrunnen hvor vestlige land nå åpner opp mer og mer. Danmark har som kjent droppet alle covid-tiltak.

   

  Så er spørsmålet hvor strikt dette blir, og hvor nøye thaiene vil følge reglene. Kan f.eks. folk som kommer til Pattaya med en gang ta en tur på sin favorittrestaurant? Og kan de få en øl til maten? Kan de bli sittende etter kl. 21?

   

  Vi vet fra rapporter at det serveres alkohol på restauranter i Phuket, selv om det er alkoholforbud på restauranter i hele landet. Serveringen skjer i krus og kopper.

   

  Dette er noe vi kjenner til fra buddhistiske helligdager og valgdager i Thailand. De fleste turister er ikke buddhister, og ingen av dem kan stemme ved valg her, så noen utesteder omgår et regelverk som virker meningsløst for turister. 

   

  Unntakstilstanden og det nattlige portforbudet i de 29 «mørkerøde» provinsene er nettopp blitt forlenget til slutten av september måned, til tross for spekulasjoner om at begge deler skulle oppheves.

   

  Portforbudet er nok den største hindringen for et normalt turistliv. Selv om man ikke er natteløve, blir det unaturlig å velge et turiststed hvor man blir sperret inne på rommet kl. 21, fremfor en mengde andre turistdestinasjoner rundt om i verden som ikke har dette og andre strenge restriksjoner.

   

  Under forrige runde med portforbud, i fjor vår, ble portforbudet gradvis minket, en time av gangen. Det kan bli løsningen denne gangen også. At det fra oktober f.eks. blir portforbud fra kl. 22. Men det vil nok være til sørgelig liten hjelp for turismen.

   

  Basert på hvordan regjeringen har handlet tidligere, så er tiltakene avhengig av smittetallene. De går for tiden sakte nedover, 12.583  nye tilfeller i dag. Selv om regjeringen nylig sa at de ville lære seg å leve med viruset – det vil si gi slipp på nullvisjonen – så har de i praksis ikke gjort noen særlige endringer i måten de reagerer på smittetall på.

   

  LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

   

  Så hvis smittetallene igjen øker mot slutten av september, så kan det bli dårlig med lettelser – selv om det vil være et elendig signal til thailandsfarere som i disse dager planlegger hvor de skal tilbringe ferieuker og –måneder kommende vinter.

   

  Det er nok portforbudet som blir det avgjørende for om steder som Pattaya kan våkne til liv. Det er litt for enkelt å kontrollere et portforbud, så det blir vanskelig å omgå regelverket.

   

  Med en gang portforbudet oppheves, så tipper vi at det blir mulig å oppleve et uteliv. Allerede i dag er det enkelte barer som holder åpent, uten musikk og med halvt stengte porter.

   

  Så har man påbudet om å bo på et hotell som er med i covid-programmet i 14 dager. Hvis dette er noe som blir værende over lengre tid, ser vi for oss at dette også vil kunne omgås.

   

  Dette er ikke noe vi anbefaler eller går god for, kun en observasjon om hvordan privat næringsliv i Thailand på mange områder omgår strikte regler fra myndighetene. 

   

  Og igjen – vi snakker om fullvaksinerte folk, så folk klør seg i hodet og spør seg hvor den store risikoen for Thailand er?

   

  Senest under pressekonferansen i dag ba pressetalsmann Taweesin Visanuyothinfolk seerne om å være forsiktige i september slik at smittetallene ikke øker.

   

  Da vil nemlig de lovede lettelsene i oktober kunne stå i fare. Han la til at han personlig var bekymret når han så at store folkemengder var å observere på kjøpesentre og markeder etter de siste lettelsene i tiltakene.

   

  Konklusjonen blir at denne regjeringen ikke vil lære seg å «leve med» viruset, slik de har lovet, men vil isteden forsøke å reduserer smittetallene via tiltak som gjøres strengere eller lettere avhengig av smitten.

   

  De utsetter stadig vekk tidsfrister, basert på smittetallene. De sier at når 70 prosent av befolkningen på et gitt sted er fullvaksinert, så vil ting åpne opp.

   

  Men det er i dag. Når det kommer nye virusvarianter, så kan det komme nye regler og prosenttall, og befolkningen og turister blir nok en gang skuffet. Kanskje er ikke 70 prosent vaksinasjon nok. Kanskje er ikke to vaksinedoser nok. Kanskje holder ikke de kinesiske vaksinene mål, og man må starte å telle på nytt. Det finnes mange scenarier fremover, og mange unnskyldninger for regjeringen å la være å åpne opp.

   

  Det sies at Hua Hin har nådd 70 prosent fullvaksinasjon nå. Pattaya har ikke gjort det, men er godt på veg. Det aller meste av smitten på disse stedene finnes på fabrikkområder, ikke på turiststeder. Men klarer myndighetene å skille på dette? Trolig ikke, for de virker kun å være opptatt av tallene for provinser som helhet.

   

  LES: Den store smittesprederen – Worker Camps (4. august)

   

  Statsministeren uttalte 16. juni at landet skulle åpnes helt og holdent om 120 dager, det vil si 13. oktober. Det er kun en måned til, og man kan si med sikkerhet nå at dette ikke vil være tilfelle. Det vil fortsatt være krav om man har vært fullvaksinert i to uker for å slippe inn, og man må ta test både før og etter ankomsten. I tillegg til diverse karanteneregler.

   

  For en uke siden ble turistministeren sitert i Bangkok Post da han sa at hele landet kunne åpne opp igjen som normalt fra januar, selv om han la til at det kommer an på flokkimmuniteten. Så også dette er usikkert.

   

  Dette viruset vil eksistere i overskuelig fremtid, og når regjeringen i Thailand stiller opp med kompliserte måter å søke visum på, og strikte regler når man først er ankommet Thailand, så kommer man aldri tilbake til 40 millioner turister. Det er kanskje ingen katastrofe, men det kan bli vanskelig nok å nå en eneste million turister under den tankegangen som råder i dag.

   

  Dag A. Ekeberg


  Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

  (© Thailands Tidende. 13. september 2021)

  13 September 13 2021
  dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4478-kommentar-hva-betyr-apning-av-turismen-i-oktober
 • Thaikjæreste solgte nordmanns hus – dømt til fengsel
  Det er her i Hua Hin rettssakene har pågått. Innfelt: Eksempel på et tomteskjøte.

  En nordmann i Hua Hin forteller her hvordan det gikk da kjæresten solgte huset bak hans rygg. Dommene i saken kan være en viktig pekepinn for utlendinger som har kjøpt eller tenker å kjøpe hus og sette det i en thailandsk persons navn.

   

  Siden utlendinger ikke kan eie land i Thailand, er det noen som kjøper hus og tomt i navnet til kjæreste eller ektefelle. Vi har fått innblikk i rettskampen til en nordmann i et boligfelt i Hua Hin som gjorde dette. Det dreier seg både om en sivilsak med anke og en straffesak med anke.

   

  Anken til straffesaken var ferdigbehandlet i fjor, og dommen på 16 måneders fengsel for kjæresten ble stående. Det er den positive nyheten, ifølge nordmannen.

   

  Den negative nyheten er at det nå er en thailandsk mann som har rett til eierskapet til huset. Det faktum ville ikke sivilretten omgjøre, selv om nordmannens advokat nærmest hadde lovet ham dette i forkant. Den norske huskjøperen kunne gått videre med sivile søksmål og kjempet for å få tilbake huset, men pr i dag sier han at han har fått nok og dropper dette. 

   

  Mannen mener hans erfaringer kan være nyttig for mange utlendinger her. Han ønsker å være anonym, og sier:

   

  – Etter å ha gått i den fellen som det alltid advares mot, å sette huset i damens navn, så ønsker jeg ikke å stå frem med navn. 

   

  Det hele startet med at han inngikk en avtale om å kjøpe et hus i et boligområde i Hua Hin i september 2015. Prisen var fem millioner baht.

   

  Thaikjæresten var med da handelen skjedde, og selgerens advokat foreslo da at istedenfor at utbyggerne skulle stå som eier av hus og tomt og leie ut til nordmannen med 30-års avtale, så kunne kjæresten stå som eier og gi nordmannen den samme type leieavtale.

   

  Dette er en vanlig fremgangsmåte blant utlendinger i Thailand. Hvis en slik leieavtale registreres korrekt, så blir leieretten skrevet inn direkte på skjøtet, og gir en garantert borett i 30 år.

   

  Nordmannen ville gjøre som advokaten anbefalte, men da det kom tid for å registrere leieavtalen, ville ikke kjæresten være med på det. Hun ble sint og sa at nordmannen ikke stolte på henne. Nordmannen ga seg, og det ble ikke laget noen leieavtale.

   

  Uten nordmannens viten solgte kjæresten hus og tomt til en thailandsk borger for to millioner baht i mars 2018. Det var et salg av typen med innløsningsrett (ขายฝาก). Innløsningsretten var på ett år og ti prosent påslag, det vil si at kjæresten kunne betale kjøperen 2,2 millioner baht innen ett år, og da igjen bli eier. Men ett år gikk, og hun betalte ikke ut kjøperen.

   

  Dette fant nordmannen ut først i ettertid, da han lot en advokat sjekke landkontorets kopi av skjøtet for tomten. 

   

  Nordmannen har gått til både sivil sak og straffesak. I sistnevnte sak ble det altså avgjort at huset i realiteten tilhørte nordmannen, og kjæresten ble dømt til 16 måneders fengsel. En ankeinstans opprettholdt dommen. 

   

  Vi har sett dommen fra ankeinstansen. De argumenterer med at det fremsto som klart at nordmannen ønsket å investere i dette huset for å ha et garantert bosted under pensjonsalderen. Det ble også vist at kjæresten var enig i at det var nordmannens hus.

   

  Blant annet hadde hun kommet til landsbyen etter at paret skilte lag, men opplevde da at hun ikke fikk adgang til huset av sikkerhetsvaktene, da nordmannen hadde instruert dem om dette. Hun aksepterte dette, og det ble i retten sett på som bevis for at hun anså at huset ikke tilhørte henne.

   

  Utbyggerens advokat ble også ført som vitne, og retten la stor vekt på hans vitnemål. Han ble omtalt som et uhildet vitne. Han fortalte at nordmannens plan var å eie dette huset for å ha et sted å bo i alderdommen. Retten konkluderte med at kjæresten hadde foretatt et underslag da hun solgte huset, selv om det var hun som sto som eier på skjøtet.

   

  Nordmannen sier til oss at det også var viktig at han hadde beviser for at kjøpesummen på fem millioner baht stammet direkte fra ham, via bankoverføringer. 

   

  Kjæresten sitter nå i fengsel. Mannen hun solgte huset til har pr i dag ikke gjort noe krav på huset, så nordmannen bor der fortsatt.

   

  – Det er jo ganske spesielt at kjøperen ikke har kommet og ville overta huset. Vet du noe om ham? Er han en lånehai?

  – Det jeg vet om kjøperen er at han har drevet noe med kjøp og salg i eiendomsbransjen. Men han er ikke mafia som har sikret seg huset via ubetalt spillegjeld.

   

  Men selv om kjæresten fikk sin straff, så har altså ikke nordmannen eierskap til huset pr i dag. Dette faktum ble avgjort i en sivil rettssak med tilhørende anke.

   

  – I dommen i sivilretten slo de fast at huset egentlig var mitt, men retten ville ikke gjøre om handelen, da de mente at kjøper handlet i god tro. Dette til tross for at kjøpesummen var to millioner for et hus som hadde kostet fem millioner.

   

  Nordmannen forteller at det i rettssaken ble argumentert med at han kunne eie tomten i en overgangsperiode inntil han fant en ny eier – for eksempel utbygger, som da kunne leie huset tilbake til nordmannen. Men til sist ble altså dommen at kjøper handlet i god tro og kunne beholde huset.

   

  – Men fordi straffesaken slo fast at huset var mitt, så kan ikke kjøper automatisk overta huset, han må først gå til sivil sak mot meg.

   

  Nordmannen har snakket med sin advokat om dette. Advokaten sier at kjøperen vil vinne den saken, og kan da ta over huset.

   

  – Av en eller annen årsak har han hittil ikke gjort noe fremstøt, så fremdeles bor jeg i huset.

   

  Nordmannen er ikke fornøyd med den juridiske bistanden han fikk i den sivile saken:

   

  – Min advokat burde tatt med i saken at jeg sekundært burde ha rett til å kjøpe huset tilbake for to millioner baht, men advokaten var så sikker på å vinne saken at han ikke tok det med. Dette kunne jeg få med gjennom en ny rettssak, men saken vil koste penger i saksomkostninger og advokat og tid. Så jeg har droppet dette.

   

  Dommen i straffesaken var kjent da anken i sivilsaken ble behandlet. 

   

  – Dette ble anført som et viktig argument i den sivile ankesaken, men var altså ikke nok til å endre sakens utfall i anken. I dommen var det anført at det ikke var godt nok dokumentert at to millioner baht var en underpris.

   

  Han fortsetter:

  – Jeg sa til min advokat at jeg kunne fremskaffe en liste over solgte brukthus i området de senere år, men advokaten avviste dette og sa at saken ville bli vunnet ut fra lovanvendelse og rettspraksis. Der tok han altså feil.

   

  Så den merkelige situasjonen nå er at strafferetten har fastslått at huset tilhører nordmannen, mens den sivile retten har sagt at huset tilhører thaien som kjøpte huset av kjæresten for to millioner baht. Nordmannen kunne gått videre med saken i sivilretten, kanskje med en ny advokat, men han sier altså nå at han har fått nok. 

   

  – Ble det ikke diskutert å kreve økonomisk erstatning fra din kjæreste i den sivile rettssaken?

  – Jeg kan saksøke henne med krav om erstatning. Hun fikk et lite hus i Buriram, noe risjord der og hun stakk ut av med bilen min, som også var registrert i hennes navn. En erstatningssak ville jeg vinne, men den ville koste. Bilen har hun senere solgt, og det kan herske tvil om hun har ført hus og jord i eget navn eller på noen i familien. Jeg har valgt å gjøre meg ferdig med saken og ikke ta utlegg og ubehag med en ny rettssak. 

   (© Thailands Tidende. 10. september 2021)

  10 September 10 2021
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4477-thaikjaereste-solgte-nordmanns-hus-domt-til-fengsel