Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

  • Det digitale nomadevisumet er her!
    Faksimile: Fra e-visumportalen, hvor det nå fremgår at det nye visumet vil koste 3000 kroner.

    Den thailandske ambassaden i Oslo var i går klar til å tilby en ny type visum som mange har ventet på.

     

    Prisen på DTV (Destination Thailand Visa) er blitt satt til 3000 norske kroner, og gir et opphold i 180 dager. Oppholdet kan forlenges på et immigrasjonskontor i Thailand for ytterligere 180 dager. Prisen på forlengelsen er 10 000 Baht. 

     

    Etter disse 360 dagene må man forlate Thailand, men kan når som helst returnere på samme visum, som er «multiple entry» og gjelder i fem år.

     

    Det er to kategorier mennesker som kan søke dette visumet, 1) digitale nomader og 2) Deltakere i følgende aktiviteter: Thaiboksing, thailandsk kokkekunst, idrett, medisinsk behandling, seminarer og musikkfestivaler. 

     

    Det er uklart hvorfor deltakere på seminarer og musikkfestivaler skal trenge et så langvarig visum, men dette er i hvert fall en mulighet for de som ønsker å studere thaiboksing eller matlaging eller delta i organisert idrett. De trenger i så fall en bekreftelse fra arrangøren på at man faktisk skal delta i slike ting.

     

    Når det gjelder fjernarbeidere og digitale nomader, så må de enten ha en bekreftelse fra arbeidsgiver, alternativt bevise at de som frilansere har kunder de jobber for. Dette åpner for skjønn fra saksbehandlerne på de ulike ambassader, og det gjenstår å se hva slags erfaring folk får når de søker dette visumet, om det er strengt eller om det er enkelt å få godkjent visumet.

     

    Thailands Tidende

    Det nye nomadevisumet.

     

    Så er det også et krav om at man skal kunne vise til at man besitter minst 500 000 Baht. Her er også kravene foreløpig dårlig spesifisert. De ber om en kontoutskrift, men kan også godkjenne en bekreftelse fra en «sponsor». Igjen vil tiden vise hva saksbehandlerne faktisk forlanger.

     

    Det blir også mulig for ektefeller og barn under 20 år å ankomme på samme type visum.

     

    Ut over dette er det samtidig lansert et nytt studentvisum, kalt Non-Ed Plus Visa. Det er beregnet på de som studerer på universitetsnivå, og kan forlenges i ett år etter at man er uteksaminert, for de som ønsker å søke jobb i Thailand.

     

    (© Thailands Tidende. 17. juli 2024)

    17 July 17 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Topp II
    https://www.thailandstidende.com/item/4802-det-digitale-nomadevisumet-er-her
  • Thaiambassaden i Oslo: Du kan nå få 60 dagers opphold i Thailand uten visum
    Thaiambassaden i Oslo: Du kan nå få 60 dagers opphold i Thailand uten visum

    Bekreftelsen mange har ventet på er nå klar: Nordmenn kan få 60 dagers opphold i Thailand uten visum, mot tidligere 30 dager.

     

    Oppdatering (17. juli 2024): Nomadevisumet er nå også offisielt lansert. Les mer om det her. Red.

     

    Nyhetsmedier har skrevet om dette i flere dager, men vi har ventet på en bekreftelse. Nå har nettopp thaiambassaden i Oslo oppdatert informasjonen på sin webside, så da er det offisielt for norske thailandsfarere. Nordmenn er blant 93 land som får denne løsningen.

     

    Ifølge facebooksiden til ambassaden vil det som tidligere være mulig å forlenge oppholdet med 30 dager, så altså totalt 90 dager uten visum. 

     

    Dette er et ledd i statsminister Srettha Thavisins program for å øke turismen i Thailand.

     

    Det er også andre visumtyper som er inkludert i dette programmet, for eksempel visum for digitale nomader. Vi venter på nærmere informasjon om dette (oppdatering: Det er nå lansert), og følger saken. Disse visumtypene ble omtalt i denne kommentaren: 

     

    LES: Kommentar: Store endringer på trappene… hvis det blir noe av (27. juni 2024)

     

    (© Thailands Tidende. 15. juli 2024)

     

    15 July 15 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Topp II
    https://www.thailandstidende.com/item/4801-thaiambassaden-i-oslo-du-kan-na-fa-60-dagers-opphold-i-thailand-uten-visum
  • Reisetips: 846 km langs Mekongfloden
    Fra Sky Walk over Mekongfloden i Nong Khai

    Hvorfor ikke velge en litt original ferie? Hvor du blir en av få utenlandske turister. Ta en tur gjennom sju provinser langs Mekongfloden og opplev flotte nasjonalparker og billige markeder. Overnatting og bespisning er også billig.

     

    Brorparten av grensen mellom Thailand og Laos går i Mekongfloden. Det er et opphold nordover i Loei provins, men floden blir igjen grenseelv i noen mil lengre nord-vest i Chiang Rai. Det er broer i Mukdahan, Nakhon Phanom, Bueng Kan (under bygging, skal åpnes i november 2024), Nong Khai og Chiang Kong. De kalles «vennskapsbroer» og nummereres fra 1 til 5 etter når de ble bygd. Nong Khai kom først i 1994

     

    Provinsene vi reiste gjennom var i rekkefølge Ubon Ratchatani, Amnat Charoen, Mukdahan, Nakhon Phanom, Bueng Kan, Nong Khai og Loei

     

    Thailands Tidende

    Ruten vi reiste. (Ill: Google Maps).

     

    Du får mange anledninger til å se Mekongfloden på den 85 mil lange reisen, selv om hovedveiene ofte svinger litt innover i innlandet.

     

    For øvrig er Mekong en forkortelse av det egentlige navnet. Elven heter (på thai) Menam Kong, hvor Menam rett og slett betyr elv. Menam er blitt forkortet på engelsk til Me, som interessant nok betyr mor.

     

    Ved de større byene er det gjerne gang- og sykkelveier langs floden, så du kan stoppe å få et godt inntrykk. Evt. leie sykkel. Noen resorter har gratis sykler til bruk for gjestene.

     

    Det er også markeder som ligger langs floden i flere av byene. Både Mukdahan og Nong Khai har såkalte Indokina-markeder. Vi besøkte disse og fant ut at prisnivået var gunstigere enn de fleste andre steder i Thailand.

     

    Det var mangt av varer å få kjøpt, importert fra Kina, selvsagt, men også mye fra Vietnam.

     

    Områdene vi reiste i ligger ikke langt fra Vietnam, og det er en tydelig påvirkning av vietnamesisk kultur og mat. Goey Chab Yuan er en vietnamesisk nudelrett som man får over hele Thailand, men den smaker spesielt godt i disse traktene, hvor det er ekte vietnamesere som tilbereder maten. 

     

    Nakhon Phanom ligger kun 150 km fra Vietnam. De har et vietnamesisk museum, og det var her en ung Ho Chi Minh oppholdt seg i årene 1928 – 1931. Huset kan beskues. Det er nå et museum.

     

    Thailands Tidende

    Gamle steinformasjoner i Phu Pha Toeb i Mukdahan. Steinene har landet oppå hverandre i et merkelig landskap. (Foto: Dag A. Ekeberg).

     

    Chiang Khan i provinsen Loei har sin Walking Street fra kl. 17 til 22 hver kveld. Det er en av de bedre walking streets i Thailand, både med hensyn til lengde og varierende tilbud. Det er ikke kun standard suvenirer, men mye lokalproduserte varer man kun finner her. Samt en mengde gjestehus og små og store restauranter.

     

    Walking Street i Nong Khai er uheldigvis kun åpent på lørdager. 

     

    Områdene vi besøkte er en temmelig religiøs del av Thailand. Det kryr av templer. Når du søker på turistopplevelser for disse provinsene er minst halvparten av dem templer.

     

    Noen befinner seg på fjelltopper, hvor det er utsikten som er det største trekkpunktet. F.eks. Wat Pha Seua Tak i Nong Khai. Her er det en Sky Walk, som skal ha vært landets første. Den er ikke stor, men du kan altså sto på et glassgulv og se nedover mot Mekongfloden.

     

    Et annet sky Walk finner du i provinsen Loei, der Mekongfloden slutter å være grense mellom Thailand og Laos. Det heter Skywalk Chiang Khan, og består av mer gange ute i tomme luften enn den før nevnte Sky Walk, som var den første i Thailand, men kanskje også den minste. 

     

    Ubon Ratchatani er en provins med mange turistattraksjoner. Vi har rapportert om noen av disse tidligere.

     

    Den fineste er kanskje Sam Phan Bok, som betyr «tre tusen jettegryter» og ligger på breddene til Mekongfloden.

     

    LES: Tips: Seks turistmål utenfor allfarvei (22. september 2019)

     

    Vi tok litt lett på denne provinsen denne gang, for vi ville komme skikkelig i gang med reisen. Så vi kjørte gjennom Amnat Charoen og en svipptur innom Yasothon (som ikke har grense med Mekong), og da vi var så vidt innenfor Mukdahan Province dro vi innom nasjonalparken Phu Moo.

     

    Du kjører gjennom en urskog i ti kilometer før naturen åpner seg opp og du befinner deg på en klippe med en flott utsikt. Kanskje ikke utsikt på linje med Nord-Thailand, men verdt å ta med seg likevel.

     

    Så gikk det slag-i-slag med markeder og templer i Mukdahan, Nakhon Phanom og Bueng Kan.

     

    I Bueng Kan, som kun har vært provins i 13 år, finner man et av landets viktigste utfluktssteder for thaier. Det er en fjelltopp med en grotte som inkluderer en steinformasjon som ser ut som et slangehode.

     

    Thailands Tidende

    Naka Cave i Bueng Kan. (Foto: Dag A. Ekeberg).

     

    Turen tar ca. fire timer. Man må ha med guide (500 Baht pr gruppe), og må være i god form, for det er et utall av trappetrinn man skal gjennom for å nå toppen. Naka Cave kalles dette stedet.

     

    Det er langt mellom de skikkelig fine resortene i dette området, men vi klarte å finne noen bra steder å overnatte likevel. Dvs. steder med store rom og standard hotellutstyr, svømmebasseng, gym og frokostbuffe.

     

    Unntaket var Bueng Kan, for vi ville overnatte i nærheten av Naka Cave, for å komme dit tidlig på morgenen. Thai Guest House var et helt greit gjestehus til 900 baht pr natt, men ingen resort, akkurat. 

     

    Her er hotellene vi bodde på, som vi kan anbefale:

     

    - Hotel De Ladda, Mukdahan

    - Hotel VELA Dhi, Nakhon Phanom

    - Amanta Hotel, Nong Khai

    - Chiangkhan River Mountain Hotel, Loei

     

    Vi betalte I størrelsesorden 1500-2000 Baht pr natt. Samme resorter på populære turiststeder ville nok kostet det dobbelte. Men det er ikke en rik del av landet vi snakker om, og de fleste gjestene er thaier. Få resorter tar sjansen på å ta mer enn dette pr natt.

     

    På turen sydover igjen kjører du fra Loei og gjennom et utrolig område bestående stort sett av skogkledde fjell og daler, og nesten ingen tegn til menneskeliv. Etter tre timer kommer du til et sted du er nødt til å få med deg:

     

    Phu Thap Boek i Phetchabun-provinsen er et fjell på snaut 1800 meter. Du kjører 111 hårnålsvinger oppover fjellsiden for å nå toppen. Kommer du i regntider er du nærmeste garantert at det er tåke her. På toppen er du gjerne ute av tåke, og kan ta spennende bilder utover landskapet i 360 grader.

     

    Thailands Tidende

    Phu Thab Boek i Phetchabun, på veien hjem igjen fra Mekongreisen. (Foto: Dag A. Ekeberg).

     

    Det bygges stadig nye små resorter oppover fjellsiden, med små hytter hvor man kan overnatte og nyte utsikten. Det virker ikke å være noen kontroll med utbyggingen, så noen vil kanskje hevde at det hele har gått over styr, og ødelagt litt av naturopplevelsen. Men det er uansett en opplevelse, og det kryr av turister der som mener det samme.

     

    Etter ytterligere tre timer reise sydover igjen kan du få med deg en annen fin severdigheter, nemlig Pha Hin Ngam nasjonalpark, med de utroligste stenformasjoner samt uvanlige blomster, hvis du kommer til rett tid, f.eks. juni måned. 

     

    LES: Pa Hin Ngam – nasjonalpark mellom tre landsdeler (1. mai 2015)

     

    Og et par timer til så er du i starten av Isan-platået, nemlig i provinsen Nakhon Ratchasima. Hvis du skal overnatte mer så finnes det et hav av fine resorter i Khao Yai-området. 

     

    (© Thailands Tidende. 7. juli 2024)

    7 July 07 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Topp II
    https://www.thailandstidende.com/item/4800-reisetips-846-km-langs-mekongfloden
  • Kommentar: Store endringer på trappene… hvis det blir noe av
    Kommentar: Store endringer på trappene… hvis det blir noe av

    Visum, skatt, eiendom… Det kommer utspill på løpende bånd fra den ti måneder gamle regjeringen. Her ser vi på fem av de viktigste sakene.

     

    Oppdatering (17. juli 2024): Både 60 dagers visumfritt opphold og Nomadevisumet er nå offisielt lansert. Red.

     

    Her er utspillene som ennå ikke er vedtatt:

    - 60 dagers visumfritt opphold

    - 180 dagers fornybart visum for digitale nomader

    - Skattlegging av inntekter fastboende fører inn i Thailand

    - 99-årige leieavtaler for land

    - 75% av areal i en condobygning skal kunne eies av utlendinger

     

    29. mai kom thailandsk UD (Department of Consular Affairs) med et utspill, med tilhørende grafikk på Facebook. Du ser deler av grafikken i bildet øverst i artikkelen.

     

    Men de som sjekker facebooksiden til thailandsk UD nå vil ikke finne denne meldingen lenger. Den er fjernet. Men ikke før folk rakk å dele den på sosiale medier.

     

    Meldingen lovet at 93 land, inkludert de nordiske, skulle få 60 dagers visumfritt opphold i Thailand, mot de nåværende 30 dagene. Dette er rapportert i en del medier som om det allerede er et faktum. Men det er altså ikke vedtatt og publisert i Royal Gazette, som er det endelige beviset på at det faktisk vil tre i kraft.

     

    Samtidig ble det lansert et visum (Destination Thailand Visa – DTV) som skulle gjøre at digitale nomader og noen andre grupper kunne oppholde seg inntil ett år av gangen i Thailand. Prisen er 10 000 Baht pr halvår. 

     

    Det sto presisert i meldingen fra thailandsk UD at dette ennå ikke var trådt i kraft, i påvente av juridisk klarsignal, men den presiseringen er det ikke alle som har fått med seg.

     

    Og nå er altså meldingen fjernet. Vi tipper det skyldes at thaiambassader verden rundt er blitt nedrent av spørsmål om dette. 

     

    En annen forklaring kan være at UD faktisk ikke er sikre på om dette kan gjennomføres i det hele tatt. Vi får anta at det har vært noen interessante møter mellom immigrasjonspolitiet og UD den siste tiden.

     

    Både denne og den forrige regjeringen har jonglert med tidsrom for visumfritt opphold og Visa on Arrival for ulike land, så man skal ikke se bort fra at det faktisk vil komme en 60 dagers visumfri løsning.

     

    Nomadevisumet er vi litt mer usikre på. Det manglet også mange detaljer i deklarasjonen som nå er slettet.

     

    Poenget med DTV skal være å trekke til seg digitale nomader og andre som vil jobbe i Thailand på vegne av utenlandske kunder. Visumet skulle også kunne søkes av ektefeller og barn av disse digitale nomadene. De skrev at det også kan brukes av andre grupper, f.eks de som vil studere thailandsk kokkekunst og thaiboksing. 

     

    Så gjenstår det å se hva kravene blir. Det er antydet 500 000 Baht på en bankkonto og en fast ansettelse i et utenlandsk firma.

     

    Dette kan tyde på at thailandske myndigheter ennå ikke helt har forstått hva digitale nomader er. Mange av dem er ikke fast ansatt i et firma, men jobber frilans med oppdrag for ulike kunder. De er også gjerne unge mennesker, som kanskje ikke har en halv million baht stående noe sted.

     

    Dette visumet likner litt på «Long Term Residence Program» (LTR) som ble introdusert 1. september 2022 (se link til artikkel under). Det har ikke blitt veldig populært grunnet de strenge kravene. Det er f.eks. krav om at firmaet man er ansatt i må ha eksistert i minst tre år og ha tjent minst 1,5 milliard kroner i disse årene!

     

    Altså ikke noe rom for små, nystartede internettfirmaer. 

     

    LES: Ti års visum en mulighet for litt velstående pensjonister fra i dag (1. september 2022)

     

    Videre blir dette et spørsmål som ikke kun angår UD. Alle som skal jobbe i Thailand trenger en arbeidstillatelse (Work Permit), ifølge dagens lovverk. Hva satser regjeringen på å gjøre med den loven?

     

    Her har vi den merkelige situasjonen at et utenriksdepartement – som normalt er noe av det mest omstendelige som finnes – har kommet med et utspill åpenbart uten å konsultere andre deler av byråkratiet.

     

    Man må spørre seg om det i det hele tatt finnes en kommunikasjonsstrategi i denne regjeringen, basert på dette og andre utspill vi har sett. Eller dreier det seg om å sende opp prøveballonger for å se hvor stor motstanden er?

     

    Mht. andre utspill, snakker vi da om beskatning og et par nye utspill innen eiendom, som vi nå skal se på:

     

    Ny tolkning av skatteregler:

     

    I fjor høst kom det en ny lovfortolkning om at all inntekt som føres inn i Thailand skal skattlegges. Opprinnelig gikk det rykter om at det også gjaldt sparepenger, men det viste seg å være feil, slik vi rapporterte i en kommentar (se link under).

     

    Dette gjelder for utlendinger som bor her mer enn 180 dager pr år, og vi får stadig henvendelser om dette. Man vet hva loven sier, og at endringen fikk effekt 1. januar 2024. Men vi vet fortsatt ikke hvordan de ulike skattekontorene i landet vil håndtere dette i praksis.

     

    LES: Kommentar: Skal fastboende være engstelige for nye skatteregler? (1. desember 2023)

     

    Noen smarte sjeler i den nye regjeringen fant altså på at nå må man forhindre at velstående  thaier kan tjene penger på investeringer i utlandet uten å betale skatt – verken i utlandet eller i Thailand.

     

    Men de rike har internasjonale investeringseksperter som hjelper dem å finne måter å unngå skatt på. De ligger godt i forkant av ulike lands myndigheter. Det er derfor isteden ordinære folk som rammes av slike utspill, f.eks. fastboende utlendinger i Thailand. 

     

    Norge og Thailand har en skatteavtale seg imellom, med hovedmål å unngå dobbelt beskatning, så nordmenn som bor her mer enn halve året er dekket opp juridisk sett (Thailand har slike avtaler med ca. 60 land).

     

    Men hvis på et tidspunkt skattemyndighetene begynner å kreve beviser for at det som innføres allerede er beskattet, blir det en papirmølle for nordmenn, og et stort apparat som skattevesenet i Thailand må sette i gang for å få kontroll på penger som føres in og hvorvidt folk har oppholdt seg her mer enn 180 dager i et gitt kalenderår.

     

    Det gjenstår å se om thailandske skattemyndigheter i det hele tatt makter dette. Og om sentrale myndigheter kanskje heller finner ut at det ikke er så gunstig for landet å jage fastboende utlendinger på dør med et slikt dokumentvelde. 

     

    Det er først over nyttår, når skatten for 2024 skal beregnes, at man vil begynne å se hvordan ulike skattetkontorer konkret behandler denne nye lovtolkningen. Og basert på vår erfaring med lokale skattemyndigheter her, er man ikke garantert at dette blir tolket og behandlet likt fra sted til sted. 

     

    Så har vi eiendom...

     

    ...hvor statsministeren selv er ekspert, som milliardær etter en karriere i den store utbyggeren Sansiri.

     

    Det kom nettopp et utspill i forrige uke. Det rapporteres som om det i praksis er vedtatt, men det er ikke så enkelt. Og regjeringen ba faktisk kun om en redegjørelse om disse to punktene lot seg gjennomføre:

     

    1. Øke tidsrom for leie av land fra maksimalt 30 år til maksimalt 99 år.

    2. Gjøre det mulig for utlendinger å eie 75 prosent av boarealet i condobygg, mot 49 prosent pr i dag.

     

    Disse to punktene vil utvilsomt være gunstig for eiendomsbransjen i Thailand. Ifølge spekulasjoner i enkelte aviser vil banker kunne gi lån med sikkerhet i en 99-årig leieavtale. Noe de i dag ikke gjør når leieavtalen gjelder kun i 30 år.

     

    Men uansett hvordan man snur og vender på det, så er det en bedre investering å eie enn å leie. Og ettersom årene går og det blir færre år igjen av de 99 årene, så går verdien ned. De som tenker på sine arvtakere må ta dette med i beregningen.

     

    Men så har Thailand noen ultrakonservative krefter som virker å ha mye makt i landet. De vil ikke sitte stille og se på at utlendinger kan kontrollere land i 99 år. De vil ikke «selge hjemlandet!» Dette til tross for at mange av dem også har store midler plassert i eiendom. Dette blir en kamp før det eventuelt kan gjennomføres.

     

    Land som i dag har en slik 99-årig leiemulighet inkluderer Malaysia og Singapore.

     

    Så vet man at det står mange tomme condoleiligheter rundt omkring i landet. På turiststeder er gjerne 49 prosent av boarealet solgt til utlendinger, mens de resterende 51 prosent kan være vanskeligere å få solgt.

     

    Enkelte kjøpere har opprettet thailandske firma for å eie leiligheter blant disse 51 prosentene. 

     

    Ifølge avisen Khaosod English vurderes det om delen av boarealet som ligger mellom 49 prosent og 75 prosent skal ha restriksjoner på stemmerett i borettslaget. Regjeringen tror åpenbart at dette vil forhindre utenlandsk kontroll. Når de ser litt nærmere på regnestykket vil de finne ut at det er feil. 

     

    På et tidspunkt kan nok dette bli tilfelle. Men ikke uten kamp på dette området heller. 

     

    Vi følger med på alle disse nye forslagene, og holder dere oppdatert. Om ikke før, når ting faktisk er vedtatt!

     

    Dag A. Ekeberg


    Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

    (© Thailands Tidende. 27. juni 2024

    27 June 27 2024
    dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4798-kommentar-store-endringer-pa-trappene-hvis-det-blir-noe-av
  • Thailand først i Sørøst-Asia med anerkjennelse av homofile ekteskap
    Thailand først i Sørøst-Asia med anerkjennelse av homofile ekteskap

    Thailands senat har vedtatt loven om homofile ekteskap.

     

    Loven gled lett gjennom underhuset i mars da 400 av 415 medlemmer stemte for loven.

     

    I november i fjor gikk statsminister Srettha Thavisin ut og sa at loven ville bli vedtatt allerede i desember 2023. Han var litt rask på avtrekkeren, men nå har det altså skjedd, seks måneder senere.

     

    LES: Underhuset stemte overveldende for homofile ekteskap (28. mars 2024)

    LES: Srettha: – Lov om homofile ekteskap vedtas i desember (22. november 2023)

     

    Thailand blir dermed det første landet i Sørøst-Asia som anerkjenner ektepar av samme kjønn.

     

    Loven vil tre i kraft 120 dager etter at den er publisert undertegnet av Kongen og publisert i Royal Gazette. Det vil si at man til høsten kan starte å se de første likekjønnede bryllupene.

     

    – I dag feirer vi nok en viktig milepæl på veien til lov om likeverdig ekteskap, skrev Thailands statsminister Srettha Thavisin i et innlegg på X, tidligere Twitter.

     

    To land i Asia har allerede disse rettighetene, nemlig Nepal og Taiwan.

     

    (© Thailands Tidende. 18. juni 2024)

    18 June 18 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4797-thailand-forst-i-sorost-asia-med-anerkjennelse-av-homofile-ekteskap
  • Pattaya-nestor Arve Lisland er gått bort
    Pattaya-nestor Arve Lisland er gått bort

    En av de mest fargerike forretningsmenn i Pattaya er gått bort, etter å ha bodd i Pattaya i 34 år. Han ble 67 år gammel.

     

    Arve Lisland åpnet 17 utesteder på den tiden han bodde i Pattaya. Han solgte unna stedene etter hvert. Men ble sittende igjen med Scandic Apartments i Soi Yamato, en restaurant med utleierom i etasjene over, som åpnet i oktober 2018.

     

    Restauranter og barer Lisland drev dreide seg om Best Friend (seks barer tilsammen), Sailor Inn, Pompoi, El Paso, Big Horn, Mountain View, Nordic Garden, Soi 8 Bar, Kon Tiki to steder, Hasses og Scandic.

     

    Telemarksavisa kalte ham i 2010 for «Støttekontakt i syndens by». Vi refererte det i et intervju vi hadde med Lisland i 2011.

     

    Benevnelsen støttekontakt traff godt. Det mangler ikke på nordmenn som har fått gode råd av Lisland opp gjennom årene. Og blitt hjulpet på rett kjøl hvis de havnet i problemer. 

     

    Thailands Tidende hadde et lengre intervju med ham i mars 2019, da han ga råd om mangt og meget til nordmenn som ønsket å flytte til Thailand. Og kanskje til og med starte forretningsvirksomhet.

     

    Lisland var sterkt overvektig og var sengeliggende i to og et halvt år frem til november 2018. Men han kom seg på beina igjen etter å ha startet restauranten Scandic.

     

    Lisland holdt også motet oppe under pandemien. Han arrangerte to års jubileum 1. oktober 2020. Da var det stille i Pattaya, men det kom likevel ca. 25 personer på feiringen.

     

    Her er noen artikler vi har skrevet om ham gjennom årene:

     

    LES: Det er i hvert fall hundre nordmenn i Pattaya! (2. oktober 2020)

    LES: – Hvor er det blitt av ungkarene? (14. mars 2019)

    LES: Arve Lisland trener seg opp (1. november 2018)

    LES: Scandic: Ny restaurant – ny sjef (1. november 2018)

    LES: Arve Lisland satser igjen (1. januar 2014)

    LES: El Paso solgt (2. august 2012)

    LES: Gode råd fra «Støttekontakten» (2. oktober 2011)

    LES: Restauranteier utvider (1. mars 2010)

     

    Det blir færre fargerike nordmenn i Pattaya med dette. En av de andre fargerike bareierne, Kåre Anmarkrud fra Kåres Partybar, gikk bort 11. februar i fjor (2023).

     

    (© Thailands Tidende. 12. juni 2024)

    12 June 12 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4796-pattaya-nestor-arve-lisland-dod
  • Kommentar: Korallbleking i år – men det er ikke et nytt fenomen
    Kommentar: Korallbleking i år – men det er ikke et nytt fenomen

    Regntiden kom sent i år, som i 2010. Det resulterte i høye temperaturer på land og i vann. Det er kriseoverskrifter nå som da om korallbleking, men forskning viser at korallene kommer tilbake.

     

    Nyhetsbyrået Reuters skriver at temperaturene i sjøen nå ikke kun er varme, de er på kokepunktet!

     

    Det må kalles en sensasjonsoverskrift fra et nyhetsbyrå som normalt skal være edruelig og saklig.

     

    Artikkelen kommer for øvrig litt sent – to uker etter at regntiden inntraff i Thailand, og temperaturene er på vei ned. 

     

    Norske ABC Nyheter har laget sin egen vri på meldingen fra Reuters. De skriver:

     

    En gang i tiden var kysten langs Thailand fylt av livlige og fargerike koraller (...). Nå er det imidlertid større sjanse for å snorkle i en hvit ødemark.

     

    Regntiden ankom i år for alvor 10. mai, som er sent, og førte til høye temperaturer. Men i «katastrofeåret» 2010 kom regntiden enda senere, nærmere bestemt 12. mai. 

     

    Thailands Tidende rapporterte om korallbleking i 2010. Det var stor bekymring da. Det kunne ta inntil fire år før korallrevet kom tilbake til sitt sedvanlige selv.

     

    LES: Mange korallrev skadet (1. juni 2010)

     

    Men etter det ble det stille.

     

    Det er mange forskningssentre som har rapporter om korallbleking. Flere steder siteres dette tallet "fire år".

     

    Men de fleste rapporter starter med formaninger om menneskehetens synder som fører til global oppvarming, så da skjønner man at forskningsmidlene kommer med noen forpliktelser.

     

    En rapport som virker uhildet kommer fra University of California – San Diego. Der står det at et korallrev var 90 prosent tilbake etter ett år, og fullstendig restituert etter to år. 

     

    Den studien stammer fra korallrev som ikke har noen stor menneskelig aktivitet i nærheten. Det tar lengre tid hvis det er menneskelig aktivitet. Men da er ikke problemet temperaturen, men heller ting som overfiske og forurensning.

     

    Artikkelen til Reuters refererer en rekordtemperatur på 32,73 grader, ifølge Department of Marine and Coastal Resources i Thailand. Men det er en toppnotering. I 2010 ble det 12. mai meldt om en temperatur på 32,09 fra Ramkhamhaeng University. Men det var et gjennomsnitt av ulike målinger.

     

    I dag ser vi fra ulike kilder at temperaturen i havet rundt Thailand er ned igjen. Vi snakker om temperaturer på i størrelsesorden 30,3 gader.

     

    Så lenge pressen ser etter sensasjonsoverskrifter, så bruker de naturlig nok en toppnotering istedenfor et gjennomsnitt.

     

    For de årene det finnes data så var det stor korallbleking i Thailand i 1991. Men også mindre tilfeller i 1995, 1998, 2003, 2005 og 2008, ifølge Phuket Marine Biological Center. 

     

    Etter «katastrofeåret» i 2010 var det igjen korallbleking i 2016.

     

    Blekingen har en relasjon til værfenomenet El Nino, som fikk sin maksimale effekt i Thailand i år, men som nå skal avta, og gi rom for La Nina. Da blir det kjøligere og mer nedbør. Det blir nok ikke korallbleking, men uansett kommer vi ikke unna overskrifter om global oppvarming – for til høsten blir det flommer!

     

    LES: Kommentar: Hetebølge som julekvelden på kjerringa – i år igjen (26. april 2024)

     

    Som vanlig kommer værfenomener som julekvelden på kjerringa i pressen.

     

    Dag A. Ekeberg


    Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

    (© Thailands Tidende. 26. mai 2024

    26 May 26 2024
    dfs554@yahoo.com (Lederartikler)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4795-kommentar-korallbleking-i-ar-men-det-er-ikke-et-nytt-fenomen
  • Norsk UD bekymret over Thailands bruk av loven om majestetsfornærmelse
    Norsk UD bekymret over Thailands bruk av loven om majestetsfornærmelse

    – Vi har uttrykt vår bekymring på politisk nivå over Thailands overdrevne bruk av «lese-majeste», opplyser Utenriksdepartementet.

     

    Dagen etter at sultestreikende Netiporn "Bung" Sanesangkhom døde (14. mai) la den norske ambassaden ut en melding på X (tidligere Twitter), som siterer FN på at «Vi ber om en åpen og upartisk etterforskning av hennes død». De skrev:

     

    "We are saddened by the passing of humanrightsdefender Netiporn "Bung" Sanesangkhom. Our condolences for her family and loved ones."

     

    LES: Thailand i nyhetsbildet – sultestreikende kvinne døde i fengsel (15. mai 2024)

     

    Pressetalsperson Ragnhild H. Simenstad i Utenriksdepartementet har svart på våre spørsmål i sakens anledning. Hun beklager at det har tatt tid å svare.

     

    Thailands Tidende

    Ragnhild H. Simenstad. (Foto: UD).

     

    – Er det en tilstrekkelig reaksjon å legge ut en kondolanse på Twitter, som ikke er noe stort sosialt medium i Thailand? Hvorfor er det f.eks. ikke lagt ut noe om dette på ambassadens facebookside?

     

    – Det er vanlig for norske ambassader og Utenriksdepartementet å bruke sosiale medier som Twitter.

     

    – En norsk ambassadør gikk i 2017 til en personlig kamp mot denne loven. Har dere vurdert et samarbeid med andre ambassader om en tilsvarende protest?

     

    – Norge tok opp problematiske sider ved majestetsfornærmelsesloven («lese-majeste») da det var landgjennomgang av Thailand i FNs menneskerettighetsråd sist. Vi har også uttrykt vår bekymring på politisk nivå over Thailands overdrevne bruk av «lese-majeste». Dette er også en sak som ambassaden vår i Bangkok drøfter jevnlig med andre vestlige ambassader.

     

    LES: Norges ambassadør: – Urimelig tiltale (16. november 2017)

     

    Simenstad legger til:

     

    – Beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere er en hovedprioritering i Norges menneskerettighetspolitikk. Ytringsfrihet og retten til å fritt delta i fredelige møter og organisasjoner er grunnleggende menneskerettigheter.

     

    (© Thailands Tidende. 24. mai 2024)

    24 May 24 2024
    kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4794-norsk-ud-bekymret-over-thailands-bruk-av-loven-om-majestetsfornaermelse
  • Thailand i nyhetsbildet – sultestreikende kvinne døde i fengsel
    Thailand i nyhetsbildet – sultestreikende kvinne døde i fengsel

    Nyhetsmedier i Norge og verden over rapporterer om dette. Netiporn Sanesangkhom, med kallenavn Bung, valgte å dø for saken hun trodde på, som dreier seg om den mye omtalte loven om majestetsfornærmelse.

     

    Norske NTB sendte i går ut en nyhetsmelding som er blitt tatt opp i mange norske aviser. Av de som ikke er bak betalingsmur har vi NRK.

     

    Et vell av internasjonale medier har også rapportert om dette, inkludert New York Times.

     

    Og også thailandske aviser som Khaosod English og Bangkok Post har rapportert dette.

     

    Det er flere aktivister som sitter i thailandske fengsler – som av International Federation for Human Rights er karakterisert som «ikke egnet for menneskelig opphold». Alle protesterer det faktum at de ikke kan løslates mot kausjon før sakene kommer opp i retten.

     

    Andre sultestreikende har tatt inn flytende føde, men Netiporn Sanesangkhom, med kallenavn Bung, nektet alt dette, og valgte å dø for denne saken.

     

    Ifølge Khaosod English har statsministeren i Thailand bedt om en forklaring fra justisdepartementet. 

     

    Dette dreier seg om ungdommer som har demonstrert mot den mye omtalte loven om majestetsfornærmelse. 

     

    Denne loven er ikke som andre lover. Politiet er beordret til å etterforske enhver anmeldelse, uansett hvem som anmelder. Og det er åpenbart ikke noe rom for kausjon. Loven gir inntil 15 års fengsel for de som fornærmer kongehuset.

     

    Vi er i kontakt med norske utenriksmyndigheter for å få en uttalelse om denne saken. Vi har ennå ikke mottatt noe svar.

     

    Oppdatering: Ambassaden har lagt ut en melding på X (tidligere Twitter), som siterer FN på at "Vi ber om en åpen og upartisk etterforskning av hennes død". De skriver:

     

    "We are saddened by the passing of humanrightsdefender Netiporn "Bung" Sanesangkhom. Our condolences for her family and loved ones."

     

    (© Thailands Tidende. 15. mai 2024)

    15 May 15 2024
    kontakt@thailandstidende.com (Redaksjonen)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4792-thailand-i-nyhetsbildet-sultestreikende-kvinne-dode-i-fengsel
  • 17. mai: Norge feirer i Pattaya, Bangkok og Hua Hin
    Fra fjorårets tog i Pattaya

    Feiringen i Bangkok skjer i år på British Club. Ambassadøren kommer til Pattaya og holder tale for dagen. Vi har snakket med henne. Foreningen Nordmenn i Hua Hin har også arrangement.

     

    Arrangementet i Bangkok skjer i regi av handelskammeret på British Club, og det er gratis adgang. Det hele starter kl. ni, se mer informasjon på denne siden.

     

    Se intervju med ambassadøren (under) om årsakene til at det ikke lenger skjer i den norske ambassadørens residens. 

     

    Sjømannskirken i Pattaya har sitt sedvanlige arrangement, som man kan lese om her. Diakonal medarbeider Hans Konrad Nyvoll opplyser at den nye ruten for toget i fjor også vil bli fulgt i år. Ruten inkluderer hovedvegen mellom Pattaya og Jomtien, Thappraya Road.

     

    Ambassadør Astrid Emilie Helle kommer og holder tale for dagen i Pattaya.

     

    LES: Ny ambassadør lover å lytte til nordmenn i Thailand (10. november 2022)

     

    Arne Gravdahl er kasserer og webredaktør for Foreningen for Nordmenn i Hua Hin. Han opplyser:

     

    – Toget vet jeg vel ikke om går, før selve dagen, da vi ser an hvor mange som dukker opp.

     

    Han sier at det er mulig å melde seg på helt frem til arrangementet starter.

     

    Baan Sabaijai Resort i Nakhon Phanom har tidligere hatt korps og tog.

     

    Daglig leder Roar Brøhl Sandberg opplyser i dag:

     

    – Det blir en rolig feiring inne på senteret for oss som bor her. Vi klarer ikke å stille korps dette året pga. for få elever på musikklinjen. Vi pynter, spiser pølser/hamburgere og det som hører med en 17 mai dag.

     

    Norsk ambassadør Astrid Emilie Helle sier til oss:

     

    - I år er ambassadøren invitert av Sjømannskirken i Pattaya til å delta i 17. mai - feiringen der, og vil holde tale for dagen. Pattaya har Thailands mest tallrike norske koloni, og det vil være en fin anledning til å gjøre ære på den, og samtidig støtte det viktige arbeidet Sjømannskirken gjør.  

     

    Thailands Tidende

    Ambassadør Astrid Emilie Helle. (Foto: UD).

     

    – Hva er årsaken til den nye løsningen i Bangkok?

     

    – Både i 2023 og i 2024 har Norges offisielle feiring av nasjonaldagen organisert av ambassaden blitt gjennomført felles med Danmark, Sveriges og Finlands ambassader i Bangkok. Feiring fant sted i den norske residensen som en «Nordic Day» (23. mars, red. anm.) med deltagelse av en rekke norske bedrifter, thailandske myndighetsrepresentanter og et bredt spekter av norske kontakter inkludert norske frivillige organisasjoner og venner av Norge.

     

    – Blir dette en løsning fremover?

     

    – Hvordan vi feirer 17. mai til neste år, vil vi komme tilbake til.

     

    Ambassadøren utdyper dette med Nordic Day:

     

    – Vi er alle enige om at felles feiring av våre nasjonaldager er en flott markering av nordisk samarbeid. Vi har i år feiret Nordic Day i den norske residensen som har en stor hage, noe som gjør det mulig med et utendørsarrangement med mange gjester. Nordisk filmfestival ble organisert tidligere i år i den danske residensen, som også har en flott hage.

     

    – Er det ikke mulig å ha norsk 17. maifeiring i ambassadørens residens hvis ambassadøren ikke er tilstede?

     

    – Jo, det er i utgangspunktet mulig, så lenge arrangementet da er i samarbeid med ambassaden og noen fra ambassadens ledelse er tilstede.

     

    Ambassadøren er villig til å røpe litt om hennes kommende tale for dagen:

     

    – Jeg tenker å si noe om hva som forener oss som norske, hjemme eller ute, av norske opprinnelse eller ikke. Om norske men også universelle verdier som vi må hegne om. Og så klart også noe om de gode og sterke bånd mellom Norge og Thailand.

     

    Hun legger til:

     

    – Vi benytter anledningen til å gratulere med nasjonaldagen til alle norske borgere i Thailand og Kambodsja!

     

    (© Thailands Tidende. 15. mai 2024)

    15 May 15 2024
    dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
    Samfunn, kultur, levesett
    https://www.thailandstidende.com/item/4791-17-mai-norge-feirer-i-pattaya-bangkok-og-hua-hin