Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende
My RSS Feed
- Thailand gled glatt inn i FNs menneskerettsråd
Thailand fikk flest stemmer av seks konkurrerende land.
Thailands kampanje for å bli valgt inn i FNs menneskerettsråd (UNHRC) ga suksess. Blant seks kandidater fikk de fleste stemmer (177) i den hemmelige avstemningen. Kypros og Qatar fikk 167, Sør-Korea 161 og Marshalløyene 120. Eneste landet fra Asia-Pacific som ikke lykkes, var Saudi-Arabia. De fikk 117 stemmer.
Flere menneskerettighetsorganisasjoner kjempet mot Saudi-Arabias kandidatur.
Thailand skal nå sitte i rådet i tre år. Rådet, etablert i 2006, er ansvarlig for å styrke menneskerettigheter over hele verden. Det består av 47 medlemsland, delt inn i fem regionale grupper.
I august i år gikk Thailands største politiske parti, Move Forward, ut og sa at det er lite sannsynlig at FN vil velge et land som beordrer landets største parti tvangsoppløst.
Men partiet ble oppløst, og Thailand ble likevel valgt til menneskerettsrådet.
LES: Kontroversiell søknad om medlemskap i FNs menneskerettsråd (6. august 2024)
LES: Move Forward oppløst. Norsk UD: – Vi har en god dialog med Thailand (8. august 2024)
Det var loven om majestetsfornærmelse som ble brukt som årsak til tvangsoppløsningen. Move Forward uttalte i forkant av avgjørelsen at loven om majestetsfornærmelse er problematisk for et land som ønsker å styre menneskerettigheter via FN.
(© Thailands Tidende. 11. oktober 2024)
11 October 11 2024Topphttps://www.thailandstidende.com/item/4822-thailand-gled-glatt-inn-i-fns-menneskerettsrad - Ny statsminister – nytt forsøk på å legalisere sexarbeid
Statsminister Paetongtarn Shinawatra ønsker å innlemme sexarbeidere i den tradisjonelle økonomien, som betyr at de blir registrert, betaler skatt og samtidig får tilgang til beskyttelse fra arbeidsmiljølov og får pensjonsrettigheter.
Talspersoner for sexarbeidere sier at dette er noe de fleste av dem ønsker.
Surang Janyam, daglig leder for organisasjonen SWING, sier til avisen The Nation at det var covid-pandemien som virkelig viste sexarbeidere nytten av å være innlemmet i et offentlig system. Mange sto helt uten inntekter i flere år under pandemien.
Illustrasjonsfoto fra Walking Street i Pattaya. Foto: Dag Ekeberg.
Statsministeren har snakket om å bygge et «underholdningssenter» (entertainment complex) som en forsøksordning. Men samtidig snakker hun om at ordningen skal gjelde alle sexarbeidere.
Surang Janyam mener det ikke er noen god løsning å lage soner for sexarbeid, for det vil bare gjøre at de som jobber andre steder faller utenfor.
Thailand har slitt med hvordan de skal behandle prostituerte i mange år. Det er en stor moralistisk understrømning blant konservative krefter i dette landet som ønsker å late som om prostitusjon ikke eksisterer.
Men landets yngste statsminister, og den andre kvinnelige, har nå satt dette på dagsordenen.
LES: Thaksins datter valgt som ny statsminister (16. august 2024)
Andre partier har jobbet for saken, slik vi har rapportert:
LES: Politiker «på vippen» ønsker å legalisere prostitusjon og sexleketøy (17. januar 2020)
Og politiet har for lengst blitt bedt om å behandle sexarbeider på en anstendig måte, slik vi rapporterte i 2019:
LES: Politiet bedt om å slutte å mishandle sexarbeidere (12. august 2019)
Andre artikler om emnet:
LES: Lederartikkel: Sexarbeidere har problemer (1. oktober 2017)
LES: Norsk «bardame» forsvarer sexkjøpere (1. april 2017)
LES: Tema: Prostitusjon er forbudt – men likevel åpent akseptert (3. mai 2011)
(© Thailands Tidende. 3. oktober 2024)
3 October 03 2024Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4821-ny-statsminister-nytt-forsok-pa-a-legalisere-sexarbeid - Et alternativ for nordmenn i utlandet som har mistet BankID: «MinID»
Norske myndigheter har en identifikasjonsmulighet som ikke krever personlig fremmøte.
Det virker som om Danske Bank har hatt mange norske kunder som nå er bosatt i Thailand, for vi har fått mange henvendelser om dette i det siste.
LES: Bank Axept jobber med å gjøre det enklere å bytte bank uten å måtte reise til Norge (26. september 2024)
Disse står nå i fare for å miste sin BankID. Ikke alle blir automatisk overført til Nordea. Vi venter på svar fra Nordea, men det virker som om de som har folkeregistrert adresse i utlandet ikke får bli med over til Nordea.
BankID er jo det folk ønsker å ha, for den brukes både til banktjenester og offentlige tjenester i Norge.
Men når man snakker om kun offentlige tjenester, så har norske myndigheter en tjeneste som de kaller MinID.
Der er det ikke noe krav om personlig fremmøte i en bankfilial eller på Posten.
De sender ut aktiveringsbrev til den adressen du er registrert med i folkeregisteret. Og hvis du er registrert med f.eks. en thailandsk adresse, så skal du motta det i Thailand.
Så vet man jo hvor usikkert postforbindelsen mellom Norge og Thailand er, men hvis man ikke har mottatt noe aktiveringsbrev i løpet av tre uker, så får man forsøke på nytt.
De som sender viktige dokumenter mellom Norge og Thailand bruker normalt budfirmaer som DHL, men det er ikke noe alternativ hos Min ID.
(© Thailands Tidende. 27. september 2024)
27 September 27 2024Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4819-et-alternativ-for-nordmenn-i-utlandet-som-har-mistet-bankid-minid - Bank Axept jobber med å gjøre det enklere å bytte bank uten å måtte reise til Norge
Danske Bank (tidligere Fokus Bank) er i ferd med å trekke seg ut av det norske privatmarkedet og overføre sine privatkunder til Nordea. I den forbindelse har det oppstått problemer for nordmenn i Thailand.
Vi har snakket med en del kunder. Noen av dem får ikke være med over til Nordea. Vi har ennå ikke fått bekreftet årsaken, men lesere mener det skyldes at de ikke har folkeregistrert adresse i Norge.
De som ikke flyttes over til Nordea må finne seg en ny bankforbindelse, og da må det opprettes ny BankID. Og det er på det tidspunktet at norske banker forlanger at man møter opp fysisk i en norsk bankfilial.
Det er allerede utviklet en norsk løsning slik at folk ikke trenger å møte opp fysisk i en bank eller på Posten for å aktivere en ny BankID, men den er ikke akseptert i EU-systemet, ergo kan den ennå ikke brukes (mer om dette under).
Vi har tatt opp denne saken med kommunikasjonssjef i Bank Axept Hege Steinsland. Bank Axept er de som styrer bruken av BankID i Norge. Hun sier:
– Vi jobber i flere spor sammen med bankene for å gjøre det smidigere for brukerne å bytte bank uten å miste BankID, nettopp fordi dette er for tungvint i dag.
Norske betalingsløsninger, inkludert BankID, er siden 2022 konsolidert i firmaet BankID BankAxept AS. Dette inkluderer overføringsmetoden Vipps, som like godt kjøpte hele virksomheten i 2022.
De som eier mer enn fem prosent i Vipps Holding ASA er DNB (47%), Sparebank 1 (24%), Balder Betaling (11%) og Eika (8%).
Kommunikasjonssjef i Bank Axept Hege Steinsland (foto: Bank Axept)
– Hva er grunnen til at dere krever personlig fremmøte for eksisterende BankID-kunder for å legitimere seg når de skifter bankforbindelse?
– Fordi man ved bankbytte formelt får utstedt en ny elektronisk ID, er det også krav om fysisk oppmøte.
– Hvem har bestemt at eksisterende brukere av BankID må til Norge når de skifter bankforbindelse og ønsker å fortsette å bruke BankID? Kan dere vise til noen lovforskrifter?
– Det er den enkelte bank som gir ut BankID til sine kunder. Kundebehandlingen av BankID er også knyttet til bankforholdet og noe av sikkerheten i systemet ligger i at banken kjenner brukeren gjennom kundeforholdet. Derfor må man flytte BankID når man bytter bank, og med dette også opprette en ny BankID.
– Vi forstår at dette dreier seg om hvitvasking og å «kjenne sin kunde». Mange av våre lesere, ordinære alderspensjonister, har vært kunder i Fokus Bank (senere Danske Bank) siden 80- eller 90-tallet. Når de lurer på hvorfor ingen kjenner dem som kunder etter over 30 år i samme bank, hva svarer dere?
– Kundekontroll og anti-hvitvasking er det bankene som gjør i forbindelse med kundeforholdet i banken.
Steinsland legger til:
– For å hjelpe banker med dette, har vi laget en digital løsning som over 1 million nordmenn har brukt for å bevise identiteten sin overfor banken, kalt ID-sjekk. Dette er en digital sjekk som kan gjøres med gyldig norsk pass eller nasjonalt ID-kort via BankID-appen. Ikke alle banker har lagt til rette for at denne muligheten for sine kunder.
Men når vi spør litt nærmere om denne muligheten, som faktisk vil kunne la nordmenn legitimerer seg fra Thailand, så viser det seg at den ikke er akseptert i EU-systemet, og derfor ikke pr i dag kan brukes for å få ny BankID.
Steinsland opplyser:
– Denne digitale passleseren vi har utviklet i BankID-appen (ID-sjekk) kan fortsatt ikke brukes for å lage ny BankID pga kravene for å få eID på høyt nivå, bestemt av EU.
Hun sier at DnB for eksempel har tatt i bruk ID-sjekk, men for å hjelpe banken med å etterleve kjenn-din-kunde og anti-hvitvask, ikke for å åpne ny BankID.
Den kan også brukes for de som har glemt passordet sitt i BankID-en, eller trenger å aktivere BankID.
– Det faktum at den nye løsningen ID-sjekk ikke kan brukes til å åpne BankID virker som et pålegg til en stat (Norge) som jo faktisk ikke er et EU-medlem.
– Ja som EØS-land er vi underlagt EU-regler og lover.
Hun legger til:
– Ta gjerne kontakt med Digdir som jobber inn mot EU og fremtidig digitaliseringsplaner – eIDAS 2.0 for å høre om det er endringer på gang i EU mht. krav om fysisk oppmøte ved første gangs opprettelse av eID på tillitsnivå Høy.
(© Thailands Tidende. 26. september 2024)
26 September 26 2024Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4818-bank-axept-jobber-med-a-gjore-det-enklere-a-bytte-bank-uten-a-matte-reise-til-norge - 36 mill. thaier – ikke 50 mill. som antatt – vil motta ti tusen baht
Tidsfristen for registrering for å motta valgflesket fra Pheu Thai-partiet på ti tusen baht er utgått og ca. 36 millioner thaier har registrert seg.
Den mye omdiskuterte digitale lommeboken (Digital Wallet) ble lansert for at folk kunne motta ti tusen baht, slik Thaksin Shinawatras politiske parti lovet i valgkampen i fjor.
Partiet regnet i utgangspunktet med 50 millioner mottakere, men det var et optimistisk overslag, spesielt siden det kun finnes ca. 54 millioner thaier over 16 år (som var alderskriteriet).
Men det var også andre kriterier, nemlig at man ikke kunne ha en årslønn på mer enn 840 000 Baht og ikke mer enn 500 000 Baht i bank.
Finansdepartementet reduserte anslaget fra 50 til 45 millioner, men det ble også langt over det endelige antallet på 36 millioner.
En medvirkende årsak til en lavere oppslutning kan ha vært nyhetsoppslagene om saken. Det har vært sådd tvil flere ganger om det i det hele tatt ville bli noen pengeutdeling, spesielt etter at statsminister Thavisin ble avsatt.
LES: Thailands statsminister avsatt (14. august 2024)
LES: Thaksins datter valgt som ny statsminister (16. august 2024)
Departementsråd i Finansdepartementet, Lavaron Sangsnit, uttalte til Bangkok Post at departementet imidlertid ikke vil forlenge fristen, for folk har allerede hatt halvannen måned på å registrere seg.
Den første puljen som vil motta pengene er 12,4 millioner sosialmottakere og uføre, dvs. de som har ett av kortene «State Welfare Card» og «Disability Card».
Pengene til disse 12,4 millioner menneskene er allerede bevilget i parlamentet og skal ifølge Finansdepartementet utbetales mellom 25. og 30. september.
Pengene til de resterende 23,6 millioner er ikke bevilget ennå, og visse kommentatorer har stilt spørsmål om det blir noe mer utbetalinger.
En regjeringskrise eller en økonomisk krise kan nok bidra til at det settes en stopper, men sannsynligvis blir det penger også på de resterende. Men det er ikke fastslått noe tidspunkt ennå for når pengene skal bevilges.
(© Thailands Tidende. 18. september 2024)
18 September 18 2024Topp IIhttps://www.thailandstidende.com/item/4816-36-mill-thaier-ikke-50-mill-som-antatt-vil-motta-ti-tusen-baht - Nå kan du få førerkortet som app på mobilen
Biltilsynet i Thailand har introdusert en ny app som kan benyttes istedenfor det fysiske førerkortet.
Alle som har nyere førerkort – med QR-kode på baksiden – kan benytte denne appen for mobil og nettbrett.
Appen til Biltilsynet (Department of Land Transport – DLT) viser motoristens personlige opplysninger, som blodtype og allergi mot medisiner. Og det er mulighet til å sende nødmeldinger ved ulykker.
Appen vil også varsle brukeren når det nærmer seg tid for å fornye førerkortet. Det gjøres normalt etter fem år i Thailand, men første gangen man har førerkort fornyes det etter to år.
Appen vil ha tilleggstjenester, tilnærmet et sosialt medium, som muligheten til å dele ting som vegvalg og lokasjon.
Den nye appen kan lastes ned fra Google Play Store og App Store og heter «DLT QR LICENCE». For å kunne laste ned appen må du være registrert med Thailand som ditt hjemland i Google Play Store / App Store.
Norge har hatt førerkort via app siden 1. oktober 2019, da landet ble det første europeiske landet til å innføre digitalt førerkort (ifølge Wikipedia). Appen heter Førerkort og man logger seg inn første gang via Bank-ID.
(© Thailands Tidende. 16. september 2024)
16 September 16 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4814-na-kan-du-fa-forerkortet-som-app-pa-mobilen - Thailand jobber med å innføre skatteplikt også for inntekter utenfor Thailand
Thailand inngikk en samarbeidsavtale med OECD i juni i år, og satser på å innføre samme skatteregime som finnes i de fleste OECD-land, inkludert Norge.
Skattesjef Kulaya Tantitemit opplyser at myndighetene jobber med disse nye skattereglene.
Hvis Pheu Thai får forbli i regjeringsposisjon tyder alt på at dette blir innført som regelverk i Thailand.
Dette var en del av politikken til nylig avsatt statsminister Srettha Thavisin (også Pheu Thai), som dreide seg om tilnærmelse til den vestlige verden.
Selv om det skulle bli regjeringsskifte igjen, så ser det politiske landskapet slik ut at det ligger an til regelendringer.
I hvert fall inntil det måtte komme tilbakemeldinger fra de mange utlendinger som bor her, og som har muligheten til å flytte til naboland som ikke har slike skatteregimer.
De foreslåtte reglene vil si at nordmenn som bor her minst 180 dager pr år skal skatte til Thailand for alle inntekter de har, både i Thailand og i andre land.
Det dreier seg f.eks. om inntekter på salg og utleie av eiendom, aksjesalg og renteinntekter på bankinnskudd.
Norge har allerede disse reglene, for de som bor i Norge mer enn 183 dager i løpet av en 12-måneders periode.
Så har Thailand skatteavtale med 63 ulike land, inkludert Norge. Disse avtalene er laget for å unngå at folk blir avkrevet skatt for de samme inntektene i to ulike land.
Så nordmenn kan få fradrag i den norske skattemeldingen for inntekter de allerede har betalt skatt for i Thailand.
Pr i dag er det mange nordmenn som benytter seg av skatteavtalen mellom Norge og Thailand for å redusere skatten totalt sett. Men det er et papirvelde man må gjennom.
De som ikke har giddet å gå gjennom denne papirmøllen blir kanskje i fremtiden tvunget til det likevel.
Dette er det store spørsmålet mange nå har. Hvordan vil thailandske skattemyndigheter takle dette? Har de i det hele tatt kapasitet til dette, med de hundretusener av utlendinger som bor her?
Disse planene kommer i tillegg til regelendringen 1. januar 2024, hvor man ikke lenger kan vente til påfølgende år med å føre inn penger til Thailand, og da få midlene skattefritt.
Alt som føres inn i Thailand skal skattlegges, men man må vente til den thailandske skattemeldingen for skatteåret 2024 skal leveres senest 31. mars 2025 for å se om dette faktisk har fått effekt rundt omkring på de ulike skattekontorene.
OECD er Organisation for Economic Co-operation and Development.
De aller fleste OECD-land, som Norge, har altså såkalt Worldwide Tax Liability.
I juni i år ble Thailand såkalt "Accession Country" I OECD. Det vil si ennå ikke fullverdig medlem, men på veien dit.
I Asia er Japan og Sør-Korea medlemmer av OECD. Begge har Worldwide Taxation. Men når det gjelder de ti ASEAN-landene er det ingen medlemmer, bortsett fra at Indonesia og Thailand nå er "Accession Countries".
Opptakskravene i OECD har nok blitt lettere etter hvert, tatt i betraktning at f.eks. Colombia er fullverdig medlem av OECD.
Colombia og Costa Rica har ikke skatt på "Worldwide Income", men det er også de to eneste OECD-medlemmene vi har funnet som ikke har denne løsningen.
Bortsett fra Polen, som har en egen løsning, hvor skatten reduseres prosentvis hvis den er oppgitt i andre land.
(© Thailands Tidende. 8. September 2024)
8 September 08 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4813-thailand-jobber-med-a-innfore-skatteplikt-ogsa-for-inntekter-utenfor-thailand - Kommentar: Gule og Røde skal regjere sammen – kan de begrave tjue års hat?
Om vi ikke visste det før, så har vi nå fått demonstrert hvor ettertrykkelig politikere snur kappen etter vinden. De Gule og Røde gjorde Bangkok til en slagmark av demonstrasjoner i årevis. Men nå skal de altså samarbeide.
Thailandsk politikk dreide seg stort sett om Rødt mot Gult i perioden mellom statskuppene i 2006 og 2014.
Disse gruppene gjorde livet vanskelig for ordinære folk med sine demonstrasjoner. Hvilken av de to fargene som var verst avhenger av øynene som ser – men at de to gruppene hatet hverandre inderlig var det ingen i tvil om.
Nå er det gått av ti år, men den grunnleggende politiske situasjonen er den samme. Fortsatt har vi Thaksin Shinawatra som beskyldes for å styre landet fra kulissene via en Pheu Thai-regjering. Nå er det datteren som er statsminister. Før kuppet i 2014 var det søsteren. Og før kuppet i 2006 var det ham selv.
LES: Thaksins datter valgt som ny statsminister (16. august 2024)
Men én stor forandring har skjedd: Partiet som var landets mektigste for 25 år siden – før Thaksin kom på banen – er nå kun en skygge av seg selv. Det demokratiske partiet fikk kun 25 av 500 seter i underhuset etter fjorårets valg.
Partiets nest siste statsminister, Chuan Leekpai, som ble avløst av Thaksin i 2001, er fortsatt aktiv i politikken, og han er en sterk motstander av det kommende samarbeidet med Pheu Thai.
Men den yngre garde i partiet har bestemt at de vil glemme at de hater rødskjortene og Thaksin, og isteden ha litt makt. De har jo som oss andre lagt merke til at partiets oppslutning bare virker å gå nedover. Kanskje blir dette siste sjansen for landets eldste parti?
Det demokratiske partiet vil nominere sin leder Chalermchai Sri-On og generalsekretær Dej-Is Khaothong som ministre i den nye regjeringen som skal dannes i disse dager, etter at statsminister Srettha Thavisin (også fra Pheu Thai) ble avsatt av Forvaltningsdomstolen 14. august.
LES: Thailands statsminister avsatt (14. august 2024)
Gulskjortene var først ute med «People's Alliance for Democracy» (PAD), startet i 2005 i protest mot Thaksin.
Gulskjortene protesterer I Bangkok 26. August 2008. Skiltet sier "Kanchanaburi-alliensen". Foto: Craig Martell, Wikimedia Commons.
De gjorde seg mest beryktet da de stengte ned hovedstadens to flyplasser fra 25. november til 4. desember 2008.
Noen av våre lesere fikk nok sine reiseplaner ødelagt på grunn av nedstengningen av flyplassene.
Verken politi eller militære ville gjøre noe med protestantene. Det forteller en god del, for vi vet jo hvor raskt myndighetene kan slå ned store protestaksjoner hvis de virkelig vil. Det så vi i 2020–21 i Bangkok, da motstandere av militærregjeringen protesterte i gatene.
LES: Stor demonstrasjon, flere arrestert, to risikerer livsvarig fengsel (16. oktober 2020)
Demonstrantene som okkuperte flyplassene i Bangkok i 2008 ga seg først etter at Forfatningsdomstolen 2. desember tvangsoppløste partiet Palang Prachachon (People's Power Party), som da regjerte på vegne av Thaksin, som var i eksil i utlandet, samt to mindre, samarbeidende partier (Thai Nation Party og Neutral Democratic Party).
30 av protestlederne ble anmeldt. Først i januar i år, 15 år i ettertid, ble de dømt til å betale 20 000 Baht hver i bot – for nedstengelsene av Don Mueang and Suvarnabhumi, som er anslått å ha kostet Thailand tre milliarder baht i tapte inntekter.
En sivil rettssak i 2017 dømte 13 av PAD-lederne til å betale flyplassledelsen 552 millioner. De dømte erklærte seg konkurs.
Så dukket gulskjortene opp igjen i 2013, da med et ekstra sterkt bånd til Det demokratiske partiet.
Tidligere partileder og visestatsminister Suthep Thaugsuban dannet «People's Democratic Reform Committee» I 2013. Det var denne gruppens langvarige demonstrasjoner som førte til militærkuppet i mai 2014 hvor Yingluck Shinawatra ble avsatt og flyktet utenlands.
Hun er ennå ikke tilbake i Thailand, men hennes niese – dagens statsminister – jobber med saken, rapporteres det.
Rødskjortene kjenner vi godt til, og de har en mindre komplisert bakgrunn. De er tilhengere av Thaksin Shinawatra!
De dannet United Front for Democracy Against Dictatorship (UDD) etter at Thaksin ble avsatt i militærkuppet i 2006. Så er det også andre grupperinger som har blitt med i rødskjortebevegelsen, i hovedsak representanter for fattige bønder i Nord-Thailand og Isan, som mener at det er for store forskjeller mellom rike og fattige i Thailand.
De har vært drevet at hatet mot den velstående eliten i Bangkok og Syd-Thailand, representert ved Det demokratiske partiet og til dels militærvesenet.
Folk i Pattaya husker godt at rødskjortene kom og stengte ned Pratamnak Hill 11. april 2009 i protest mot statsminister Abhisit Vejjajiva (Demokratene).
Det skulle være toppmøte i ASEAN på Royal Cliff Resort, men det måtte avlyses.
Demonstrasjonene var ganske fredelige, men Pattaya var likevel gjenstand for det som kan ha vært historiens korteste unntakstilstand, som varte i seks timer.
Rettssaken varte lenger, nærmere bestemt i ti år. I 2019 oppholdt Høyesterett dommen mot 12 av lederne av aksjonene. De fikk fire års fengsel.
Fra demonstrasjonene utenfor Royal Cliff Resort i Pattaya 11. april 2009. (Faksimile: Bangkok Post).
Rødskjortenes største demonstrasjoner skjedde våren 2010 i Bangkok.
Myndighetene slo ned på dette med makt, i motsetning til gulskjortene flyplassokkupasjon i 2008. 85 rødskorter ble drept og mange flere ble skadet.
19. mai 2010 var det store vendepunktet. Les om dette i vår kommentar:
LES: Kommentar: Før og etter Nittende Mai (1. juni 2010)
Fra denne kommentaren:
Etter at de militære styrker satte en brutal stopper for demonstrasjonene i Bangkok den nittende mai er det mye som tyder på at den thailandske nasjonen går inn i en ny tid. Hendelsene i hovedstaden og avgjørelsene som er tatt av makteliten vil for alltid endre det politiske terrenget.
Tidligere statsminister Thaksin er drevet i eksil, og de mest markante rødskjortelederne er satt i fengsel. De rødes militære leder Seh Daeng er likvidert, barrikadene er revet, tusener er skadet og 85 mennesker er drept.
Det endret kanskje det politiske terrenget for en stund, men i dag er det igjen Thaksin og Pheu Thai som har regjeringsmakten i Thailand. Gulskjortene og Det demokratiske partiet, derimot, sliter med oppslutning.
Men så ble Gult mot Rødt plutselig ikke den altoverskyggende kampen lenger, etter at en ny bevegelse kom på banen.
Det skjedde under valget i 2019, hvor Future Forward Party ble landets tredje største parti. Partiet ble beordret tvangsoppløst av Forfatningsdomstolen, men det ga visst bevegelsen bare mer blod på tann, for etterfølgeren Move Forward Party vant fjorårets valg.
Move Forward fikk ikke regjere selv om de vant valget, og partiet er nå oppløst av den beryktede Forfatningsdomstolen. Men bevegelsen fortsetter under det nye partiet The People's Party.
LES: Move Forward oppløst. Norsk UD: – Vi har en god dialog med Thailand (8. august 2024)
Ja, Move Forward var en så stor trussel at Pheu Thai innlemmet en annen tidligere motstander – militærvesenet – i sin koalisjon. Partiet utgått fra militærvesenet som styrte landet fra 2014 til 2019, og som fikk fortsette å regjere etter valget i 2019 – Palang Pracharath – satt trygt i Srettha Thavisins koalisjonsregjering. Så har det vært en krangel innad i partiet, så det virker å være en utbrytergruppe som kanskje går inn i koalisjonen isteden.
Uansett har Thaksins parti altså hatt støtte fra generalene, som altså styrtet både Thaksin selv og søsteren via kupp. Det er nesten like utrolig som at de nå får støtte fra Det demokratiske partiet.
Alt dette har altså skjedd med fremveksten av Move Forward-bevegelsen som bakgrunn. Denne bevegelsen ønsker å reformere monarkiet. Det er en ømtålig sak for mange thaier, og virker å gjøre at andre ting blir underordnet, og gamle erkefiende blir venner – i hvert fall for en stakket stund.
Det kommer ikke som noen overraskelse at politikere er villige til å svelge kameler for å komme til makten. Men det er noen ekstra store kameler som svelges i Thailand i disse dager. Som om Frp og Rødt skulle danne regjering i Norge.
Det skal være et nytt valg om senest tre år. Enkelte observatører har sagt at de har liten tro på at Paetongtarn Shinawatra blir sittende uforstyrret ved makten helt frem til neste ordinære valg.
Men regjeringens motstandere denne gangen har en annen taktikk enn gulskjortene hadde. Move Forward-bevegelsen sier at de kan vente til neste valg med å styre. De vet vel at hvis det blir store gatedemonstrasjoner, så øker sannsynligheten for et nytt militærkupp og kanskje nye fem år med militærstyre, som mellom 2014 og 2019.
Her er et par kommentarer fra det rødgløldende året 2010:
KOMMENTAR av thailandforsker Marte Nilsen: Ennå ingen forsoning i thailandsk politikk (1. september 2010)
KOMMENTAR av thailandviter Asgeir Eide Olsen: Før og etter Nittende Mai (1. juni 2010)
Her er et utvalg av våre artikler fra den heteste rød-gule tiden i thailandsk politikk (nyeste først):
LES: Portforbud, flertallet støtter det militære (22. mai 2014)
LES: Høye bølger i parlamentet – sju departementer okkupert (1. desember 2013)
LES: Tåregass mot demonstranter – kommentar til situasjonen (1. desember 2013)
LES: Nye protester hvis Yingluck ikke godkjennes (14. juli 2011)
LES: Rødskjortenes pressekontakt er norsk! (1. oktober 2010)
LES: Thailand i medienes søkelys (1. juni 2010)
LES: Stort søksmål etter flyplassaksjonen (1. januar 2010)
LES: Lederartikkel: Den politiske konflikten i Thailand ikke over (2. mai 2009)
(© Thailands Tidende. 1. september 2024)
1 September 01 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4812-kommentar-gule-og-rode-skal-regjere-sammen-kan-de-begrave-tjue-ars-hat - Thailand satser på svenske jagerfly igjen
Det thailandske flyvåpenet sier at de har valgt Saabs Gripen 39 jagerfly til å erstatte foreldede fly.
Luftforsvaret sier at de brukte ti måneder på å veie alle alternativer før de bestemte at JAS 39 Gripen E/F har evnen til å oppfylle kravene i luftforsvarets strategi.
Kampen sto mellom Gripen og F-16. Regjeringen har ennå ikke formelt vedtatt kjøpet, men det ligger i kortene.
Thailand har for tiden 11 JAS 39 Gripen jagerfly og dusinvis av amerikanske F-16 og F-5 jetfly, hvorav noen har vært i drift siden slutten av 1980-tallet.
Opprinnelig hadde Thailand 12 Gripen-fly, men et av dem styrtet under en oppvisning i Songkhla i januar 2018, hvor piloten ble drept. Konklusjonen fra var at styrten skyldtes pilotfeil.
Thailand har for øvrig en historie med ombestemmelse angående Gripen-fly. De bestilte opprinnelig 12 fly, men avbestilte seks av dem i 2009, slik Thailands Tidende rapporterte:
Les: Thailand avbestiller Saabs Gripen (1. juni 2009)
Senere ble imidlertid også disse ekstra seks flyene kjøpt, da økonomien i Thailand hadde bedret seg.
Det første av de seks flyene ble levert 22. februar 2011. Saab leverte tre Gripen-fly i april 2013, og tre til i september 2013.
– Jeg kan bekrefte at det thailandske luftforsvaret har kommunisert deres ønske om å kjøpe Gripen-jagerflyene i fremtiden, sa en talsperson for Saab til Reuters denne uken.
Luftforsvaret hadde allerede bedt om et budsjett på 19 milliarder baht for regnskapsåret 2025 for kjøp av fire nye uspesifiserte jagerfly, som skulle anskaffes over 2025 til 2029.
Dette er en del av dens langsiktige plan om å anskaffe totalt 12 nye jagerfly innen regnskapsåret 2034 for å erstatte de aldrende jagerflyene.
Thailand er ett av sju land som for tiden benytter Gripen-flyene i sitt luftforsvar. Det dreier seg om Sverige, Tsjekkia, Ungarn, Sør-Afrika, Storbritannia, Brasil og Thailand.
(© Thailands Tidende. 30. august 2024)
30 August 30 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4811-thailand-satser-pa-svenske-jagerfly-igjen - Tak Bai-tragedien for retten etter 20 år
To måneder før foreldelsesfristen utløper har provinsretten i Narathiwat bestemt at familiene til avdøde demonstranter fra 20 år tilbake kan få saksøke sju tjenestemenn.
Tragedien hvor 85 personer mistet livet lever fortsatt i minnet til mange thaier. Amnesty International har heller aldri glemt dette, og har kommet med jevnlige krav om at thailandske myndigheter gjør noe med denne hendelsen.
Dagens regjeringsparti Pheu Thai figurerer i saken. Det var dagens statsministers far, Thaksin Shinawatra, som styrte landet da tragedien inntraff 25. oktober 2004. Thaksin førte en streng politikk mot de separatistiske thai-malayene i de sydlige provinsene.
To år senere ba daværende statsminister Surayud Chulanont om unnskyldning for denne strenge politikken. Rettssakene mot de gjenlevende demonstrantene i saken ble droppet to dager senere (Jfr. Wikipedia).
Videre er en av de sju tjenestemennene som nå tiltales et parlamentsmedlem for Pheu Thai. Omtale av de sju finnes hos Bangkok Post.
En annen nåværende toppolitiker, Prawit Wongsuwan fra det militært utgåtte partiet Palang Pracharath Party, var hærsjef på det angjeldende tidspunktet.
Amnesty International kom med en uttalelse i går hvor det blant annet het:
«Thailandske myndigheter må umiddelbart håndheve rettsavgjørelsen og treffe nødvendige tiltak for å sikre at sakens foreldelsesfrist ikke utløper. Myndighetene må sikre tilgang til rettferdighet og effektive rettsmidler for ofre og deres familier. Sannheten om menneskerettighetsbrudd begått under Tak Bai-hendelsen må offisielt erkjennes.»
Sju av de avdøde ble skutt utenfor politistasjonen hvor ca. 1500 demonstranter hadde samlet seg. De resterende 78 døde av kvelning under en 140 km lang transport til en militærbase, hvor de ca. 1300 arresterte – med hendene bundet på ryggen – ble stuet oppå hverandre i militærlastebiler. Les mer om hendelsen hos Wikipedia.
LES: Volden i Syd-Thailand forklares med korrupsjon og narkotikahandel (10. januar 2022)
LES: Norsk doktorgradstudent forklarer volden i Sør-Thailand (1. september 2010)
(© Thailands Tidende. 24. august 2024)
24 August 24 2024Samfunn, kultur, levesetthttps://www.thailandstidende.com/item/4810-tak-bai-tragedien-for-retten-etter-20-ar