Nyheter fra Thailand - levert av Thailands Tidende

Stacks Image 106

My RSS Feed

 • Thaier bruker fortsatt munnbind – etter sterke anbefalinger fra myndigheter
  Thaier bruker munnbind fortsatt. Noen ganger er de under haka.

  Visehelseministeren sier at det er situasjoner hvor man fortsatt er pålagt å bruke munnbind. Og statsministeren takker befolkningen for at de fortsatt tar på seg masken.

   

  Det er nå fem dager siden regjeringen opphevet påbudet om munnbind. Det skjedde bokstavelig talt over natten. De vedtok det på kvelden 23. juni og det ble publisert i Royal Gazette dagen etter.

   

  Men fortsatt ser man overveldende maskebruk her i landet, i hvert fall på dagtid, gatelangs og på markeder.

   

  De som trodde at thaier skulle juble og kaste masken den dagen påbudet ble opphevet har måtte revurdere sin oppfatning.

   

  Når det er sagt, så er det ingen masker å spore i utelivet, som siden 23. juni har kunne operere som normalt. Ta en tur i Walking Street i Pattaya, så ser man at masker er borte. Hurtigtester for å komme inn på nattklubber og gogo-barer – som noen populære steder innførte – er også borte.

   

  Helseminister Anutin Charnvirakul har vært mye i søkelyset under pandemien, men hans nestkommanderende Satit Pitutacha har også vært en person vi har hørt mye fra, gjerne i forbindelse med strengere tiltak.

   

  Thailands Tidende

  Visehelseminister Satit Pitutacha har uttalt seg (faksimile: The Nation)

   

  Han kommer fra Rayong, og var instrumental i innføring av forbud mot innreise i de fire provinsene Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat i januar 2021, slik vi rapporterte. 

   

  LES: Pattaya: Null smitte, håper på åpning 1. februar (23. januar 2021)

   

  Han var også førstemann ute med å rapportere om lockdown i provinsene Samut Sakhon, Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat 5. januar 2021:

   

  LES: Strengere regler fra i dag, men ikke lockdown (5. januar 2021)

   

  Den samme Satit Pitutacha har nå gått ut i avisen The Nation og sagt at det faktisk er påbud om munnbind fortsatt, i visse tilfeller.

   

  «Folk er fortsatt påkrevd å bruke munnbind på steder med trengsel, offentlige tilstelninger og steder med dårlig ventilasjon», uttalte han.

   

  Han la til at uvaksinerte og folk i risikogrupper også må bruke munnbind når de oppholder seg i nærheten av andre mennesker.

   

  Statsminister Prayuth Chan-ocha har signert på fjerning av tiltakene. Men han sier likevel at han setter stor pris på at thaier fortsatt bruker munnbind.

   

  Kommentatorer antyder at årsaken til den raske bestemmelsen om å oppheve tiltakene 23. juni skyldes at det nærmer seg valg (senest 24. mars 2023) og at guvernørvalget i Bangkok nylig var et signal til regjeringen om at folket har problemer med deres politikk.

   

  LES: Etter Bangkok-valget vil også andre provinser ha guvernørvalg (30. mai 2022)

   

  Chadchart Sittipunt, en tidligere minister i Yingluck-regjeringen, fikk 52,3 prosent av stemmene i Bangkok. Han stilte som partipolitisk uavhengig, men mange ser fortsatt på ham som en Pheu Thai-representant.

   

  Så har man altså fortsatt unntakstilstand i et land som offisielt sett har lagt pandemien bak seg. Årsaken er ifølge regjeringen at de ønsker unntakstilstand i tilfelle det dukker opp mer smitte og tiltak må gjeninnføres.

   

  LES: Alle virustiltak fjernet, men myndighetene følger nøye med (27. juni)

   

  Folk la også merke til den raske reaksjonen da nyhetsmedier rapporterte om apekopper. Det ble innført testing for apekopper på flyplassene i Thailand. Dette virker nå å være avsluttet.

   

  Samtidig rapporteres det fra myndighetens side om to nye varianter av Omikron. De vil at befolkningen er informert, i tilfelle det dukker opp nye tiltak.

   

  Thailand Pass, som har skapt problemer for reisende, avsluttes fra og med 1. juli. 

   

  (© Thailands Tidende. 28. juni 2022)

  28 June 28 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp
  https://www.thailandstidende.com/item/4594-thaier-bruker-fortsatt-munnbind-etter-sterke-anbefalinger-fra-myndigheter
 • Alle virustiltak fjernet, men myndighetene følger nøye med
  Dr. Yong Poovorawan sier at smittetallene antakeligvis er ti ganger høyere enn det som rapporteres.

  Tiltakene er borte, men systemet for virustiltak er intakt og kan gjeninnføres. En kjent lege mener antall smittetilfeller er ti ganger høyere enn det som rapporteres.

   

  Turistmyndighetene lover at alle restriksjonene nå skal være opphevet, bortsett fra at de i en bisetning opplyser at det fortsatt må søkes om tillatelse for ansamlinger på over 2000 mennesker.

   

  Fargekodene er fortsatt i bruk, men hele landet er nå GRØNT, som vil si at man benytter regelverket fra før pandemien. Dette mens antall smittetilfeller ikke nødvendigvis er noe lavere enn på mange andre tidspunkter i pandemien.

   

  Siste døgn rapporterte CCSA om 1735 nye smittede og 15 døde. Dette skjer etter at myndighetene sa de skulle slutte å rapportere smittetilfeller, kun sykehusinnleggelser.

   

  Slutten på maskepåbudet skjedde bokstavelig talt over natten. På kvelden 23. juni vedtok regjeringen å slutte med mandatet, og publiserte det direkte i Royal Gazette dagen etter.

   

  Mange thaier virker ikke å ha fått med seg slutten på maskepåbudet, for man ser fortsatt masker overalt. Alternativt har de fått med seg slutten på påbudet, men velger å bruke maske likevel.

   

  Det er for så vidt i henhold til de nye reglene, for det er opp til privat og offentlig virksomhet å pålegge bruk av munnbind. Og maskebruk er «anbefalt på det sterkeste» på steder med trengsel og for folk i risikogrupper. Statsministeren uttalte i går at han satt stor pris på at folk fortsatt er forsiktige og bruker maske der det er anbefalt.

   

  Den vitenskapsmannen man har sett mest til under pandemien – Dr Yong Poovorawan – advarte i går om at antall smittetilfeller antakeligvis er ti ganger høyere enn det som rapporteres. 

   

  Han sier at det ofte er vanskelig å si om skolebarn er forkjølet eller har covid-19. 

   

  Han antar at smittetilfeller vil gå ned til høsten, men opp igjen i januar, når respiratoriske sykdommer gjerne inntreffer sammen med «vinteren» i Thailand. 

   

  Konklusjonen man trekker av dette er at myndighetene har hele virusapparatet på Stand By, i tilfelle det dukker opp situasjoner de mener krever tiltak.

   

  Og det er fortsatt unntakstilstand i landet, ifølge regjeringen på grunn av faren for økt smitte og dødelighet fra virus. 

   

  (© Thailands Tidende. 27. juni 2022)

  27 June 27 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4592-alle-virustiltak-fjernet-men-myndighetene-folger-noye-med
 • Populær duo takker for seg, men minnene består
  De kaller seg «The Elderly Brothers», Yan Calmeyer Friis (tv.) og Steinar Fjeld.

  For 44 år siden var frontfigur Steinar Fjeld og gruppen Septimus et av de mest populære bandene i Thailand. Etter mange år med feriebolig i Jomtien har nå både han og journalist, forfatter og komiker Yan Calmeyer Friis solgt sine hus i boligfeltet på Jomtien Beach. De var «The Elderly Brothers».

   

  Over hele Thailand hadde hitlåten Shalalalala (Shalala in the morning…) stor suksess, hvor Fjeld mellom Melodi Grand Prix-deltagelse og hitlåter på norske topplister sjarmerte thaier med innlærte rocketriks. Det ble også en ny hit med frieriet av en låt kalt Thailand Girl. 

   

  Et av minnene dukket opp på Steinar Fjelds facebookside forleden, en sak i det thailandske musikkbladet Rhythm, som ble publisert 1. desember 1978. 

  Thailands Tidende

  Annonse i bladet Rhythm 1. desember 1978.

   

  Thailands Tidende

  Forsiden til bladet Rhythm 1. desember 1978. Dette er altså norske Septimus

   

  Septimus var gjenstand for mye oppmerksomhet i den utgaven. De prydet hele forsiden. Inne i bladet var det omtale og en annonse fra Chokchai Night Club i Bangkok som lokket med Septimus hele ni kvelden den måneden.

   

  Thailands Tidende hadde et lengre intervju med Fjeld i 2014:

   

  LES: Ny asiasuksess for Septimus-Fjeld (1. februar 2014)

   

  Samt et innslag på YouTube:

   

  LYTT: Steinar Fjeld om rocketriks, popstjernelivet bl.a i Thailand, musikk, talenter og noen digresjoner (18. desember 2013)

   

  De som vil mimre litt kan høre Septimus i Norsk Melodi Grand Prix 1978.

   

  Pandemien var en hovedårsak til at Fjeld har solgt huset han lenge har eid i boligfeltet New Pattaya City på Jomtien Beach, hvor også Yan Calmeyer Friis hadde hus.

   

  – Livet kom i veien pluss corona. Når du ikke kan reise dit, så mister en jo lysta også. Det koster jo litt å holde disse husene med gartner og fee, vann, el osv.

   

  Sammen med venn og gitarkollega Yan Calmeyer Friis har Fjeld opptrådd som den selvironiske duoen The Elderly Brothers. Navnet er nok inspirert av noe mer kjente The Everly Brothers.

   

  Friis, som har skrevet hundrevis av artikler fra Thailand for Vi Menn, har også gått til det skritt å selge huset. Han svarer noe kryptisk dette på spørsmålet om The Elderly Brothers anses som oppløst:

   

  – Elderly Brothers er slett ikke oppløst. De er bare forbigående husløse.

   

  Mange saker har vært publisert om nordmenn med dårlige erfaringer med huskjøp i Thailand. Friis hadde dette rådet om hans innfallsvinkel til huskjøp i et tidligere intervju i Thailands Tidende:

   

  LES: Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya (1. oktober 2010)

   

  – De som kjenner meg vil nok si at jeg ikke er en person man skal be om økonomitips fra, men når det gjelder boligkjøp har det gått veldig bra. Men skal man kjøpe her nede så er det viktig at man har noen man kan stole på. Vi har heldigvis det, så om man ikke føler man har det, så vil jeg anbefale folk som vil bo her å leie isteden, enkelt og sikkert.

   

  Friis leverte også en serie med sedvanlig humoristiske saker om møter med verdenskjente artister og reportasjereise til Thailands Tidende i 2011: 

   

  LES: Pinlig møte med McCartney

  LES: Mitt liv som linselus

  LES: En ukjent side av Frank Zappa

   

  Nå har duoen gitt fra seg nøklene til eget tak over hodet i Thailand, men kjærligheten til landet lever fortsatt. Fjeld ser for seg ny tur nedover allerede om noen måneder.

   

  – Vi skal en tur innom Jomtien i høst, om ikke noe spesielt skjer IGJEN. Vi har mange venner i landet og elsker jo det thailandske. Jeg savner det huset som bare det, sier Fjeld som etter at Septimus la inn årene har hatt stor suksess som musikkforlegger med artister i bl.a Japan og Norge. 

   

  Vi spør Fjeld om hvordan det gikk økonomisk med salget:

   

  – Vi kjøpte huset for ti år siden og ALT har jo steget siden den gang, så vi ble «tørre på beina» og vel så det. Den store overraskelsen var jo at vi fikk solgt midt under Coronaen.

   

  Fjeld ble for øvrig sist observert på Stange for en snau uke siden, da han delte ut 3 x gull til gruppa Return som han har samarbeidet med i 35 år - for låtene «Sing me a Song» og «Bye, Bye Johnny» foran 2500 entusiastiske Return-fans.

   

  FEM SPØRMÅL

  1. Favorittsted i Thailand. 

  2. Lokal favorittrett. 

  3. Lokalt favorittdrikke. 

  4. Thailandske favorittartist/band. 

  5. Flaueste øyeblikk i Thailand, f.eks pga kulturforskjell.

   

  Thailands Tidende

  Steinar Fjeld svarer:

  1.  Indian by Nature. Jomtien.

  2. Spiser ikke thaimat 

  3. Chang.

  4. Må jo bli Bangkok Tigers med Elvis - imitatoren Elvisoot. 

  5. Jeg sto med en spotlight i ansiktet og så kom en kar opp på scenen med en hatt som dama hadde laget til meg. Han forsøkte å tre den på hodet mitt, men jeg bare slo den vekk for jeg så ingenting. Det ble masse oppstyr i salen og han fyren skulle hevne seg, men arrangøren roet det ned. Vi skaka hands og jeg fikk hatten og alt var bra etterpå.

   

  Thailands Tidende

  Yan Calmeyer Friis svarer:

  1. Jomtien

  2. Tyskerens overdådige frokost rett borte i 2nd Road.

  3. Mekhong & cola, men den thai whiskyen (egentlig rom) finnes vel ikke lenger. Da blir det Singha. 

  4. Sek Loso og Siriporn Ampaipong.

  5. Da jeg dekket et offroad-arrangement oppe i Kanchanaburi for Vi Menn og fløy rundt med kamera i solsteken uten å takke ja til de stadige tilbudene om vann fra dem som kjørte forbi. Det endte med at jeg gikk rett i bakken, fullstendig dehydrert, og måtte bæres inn i en super kald aircon bilkupé og fraktes til et superkaldt hotellrom mens jeg drakk og drakk. En idiot av dimensjoner. Dette skjedde i 1997, så jeg har lært.

   

  (© Thailands Tidende. 24. juni 2022)

  24 June 24 2022
  helgedell@hotmail.com (Helge Heyerdahl)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4590-populaer-duo-takker-for-seg-men-minnene-bestar
 • Analyse: Thailand virker rede til å velge Shinawatra igjen
  Arvtakeren i Shinawatra-familien

  I sju av de siste åtte årene har thaier enten hatt juntastyre eller unntakstilstand. Mye tyder på at befolkningen nå er rede for andre løsninger.

   

  Siste valg skjedde 24. mars 2019, så da må landet ha et nytt valg senest 24. mars 2023. Men det er opp til regjeringen å kalle nyvalg tidligere enn dette. En del kommentatorer tipper tidligere valg.

   

  Thaier har i praksis levd under et juntastyre sju av de siste åtte årene. Valget i 2019 kom etter snaut fem års militærstyre etter kuppet i 2014, da Yingluck-regjeringen ble avsatt.

   

  Så var landet et demokrati i nøyaktig ett år, inntil pandemien dukket opp og det ble erklært unntakstilstand, hvor statsministeren hadde siste ordet. Det skjedde på «valgdagen» 24 mars, med effekt fra 26. mars 2020. 

   

  LES: Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud (24. mars 2020)

   

  Regjeringen har fortsatt erklært unntakstilstand, den er fornyet 17 ganger, senest frem til 31. juli i år.

   

  Paetongtarn Shinawatra, Thaksins datter, er nå ansett som lederen av Pheu Thai, som er utgått fra tidligere statsminister Thaksin Shinawatras parti Thai Rak Thai, etter hvert kalt Pheu Thai.

   

  Thaksin lever i eksil, det samme gjør hans søster Yingluck, som var statsminister da militærvesenet gjorde sitt kupp i 2014.

   

  Paetongtarn Shinawatra har hatt turneer i Isan-provinser i det siste, i Sisaket og Ubon. Isan, med drøyt 30 prosent av landet befolkning, er sett på som et grunnlag for partiets velgere, i tillegg til deler av Nord-Thailand.

   

  Ifølge en analyse i Bangkok Post ligger det an til at Pheu Thai blir det største partiet, men de får nok ikke flertall alene, og det gjenstår å se om de kan forme en koalisjon.

   

  Guvernørvalget i Bangkok nylig var et politisk sjokk i Thailand. Det hadde ikke vært noe guvernørvalg der siden 2013, og med hele 700.000 nye velger blant de drøyt fire millioner velgerne totalt, ble det en brakseier til en kandidat som er assosiert med Pheu Thai og også var minister under Yingluck. 

   

  LES: Etter Bangkok-valget vil også andre provinser ha guvernørvalg (30. mai 2022)

   

  Thaier i ulike provinser er tydeligvis rede for valg igjen, og dagens flerpartiregjering ligger dårlig an på meningsmålinger.

   

  Samtidig rapporteres det at det største koalisjonspartiet, Bhumjaithai, fortsatt er rede til å støtte dagens regjering ved neste valg. 

   

  Bhumjaithai er kjent for sin partileder, som både er visestatsminister og helseminister,  Anutin Charnvirakul. Han har fått sin store valgsak gjennom i de siste dagene, nemlig en lovgivning om marihuana.

   

  LES: Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk (16. juni 2022)

   

  (© Thailands Tidende. 20. juni 2022)

  20 June 20 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4589-analyse-thailand-virker-rede-til-a-velge-shinawatra-igjen
 • Thailand Pass fjernes fra 1. juli, lettelser når det gjelder munnbind
  Tilreisende kan snart si farvel til Thailand Pass, som har hatt en broket historie under pandemien.

  Dagens møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren har vedtatt lettelser i virustiltakene som mange har ventet på lenge.

   

  Thailand Pass-systemet fjernes helt og holdent 1. juli. Det ble gjort enklere fra 1. juni, men fortsatt er det mange som ikke vil gå gjennom jobben det er å registrere seg online på denne måten. Systemet har også hatt mange problemer, ikke minst at det er blitt hacket.

   

  Det man får istedenfor Thailand Pass er et krav om at man enten bringer med seg vaksinepass eller testresultat når man ankommer Thailand.

   

  For nordmenn er vaksinepass snakk om å skrive ut en kopi av EU-systemets vaksinedokument.

   

  De som ikke har to doser med vaksine (det er ikke noe krav om booster-dose) må bringe med seg et testresultat fra coronatesting tatt maks. 72 timer før avreise.

   

  Det kan enten være en RT-PCR-test eller en såkalt Pro ATK-test, som betyr at en klinikk har tatt en hurtigtest på deg. Egentesting holder altså ikke.

   

  Det blir også slutt på kravet om helseforsikring ved ankomst Thailand, som pr i dag dreier seg om et beløp på minst 10 000 USD.

   

  Under dagens pressekonferanse ble det imidlertid sterkt oppfordret til å ha forsikring, selv om det ikke lenger er noe krav.

   

  Påbudet om munnbind vil også forsvinne, i hvert fall delvis. Det kan skje 1. juli, eller tidligere, avhengig av hva nasjonalforsamlingen vedtar i neste uke, og som deretter offentliggjøres i Royal Gazette.

   

  De som er i høyrisikogruppe eller de som er smittet av Covid må fortsatt bruke maske. 

   

  Inne i bygninger foreslår CCSA at det fortsatt blir maskepåbud, med mindre man oppholder seg alene. Unntaket er under inntak av mat og drikke, eller ved spesielle underholdningsarrangementer, hvor aktører ikke lenger trenger å bruke munnbind. 

   

  I områder med stor trengsel, det være seg innendørs eller utendørs, blir det fortsatt påbudt med munnbind.

   

  Når det gjelder utelivet, så ble det opplyst at man vil gå tilbake til reglene slik de var før pandemien, som ifølge opplysningene da enten vil dreie seg om stengetid kl. 12 eller kl. 02, avhengig av hvor man befinner seg.

   

  (© Thailands Tidende. 17 juni 2022)

  17 June 17 2022
  dekeberg@gmail.com (Dag A. Ekeberg)
  Topp II
  https://www.thailandstidende.com/item/4588-thailand-pass-fjernes-fra-1-juli-lettelser-nar-det-gjelder-munnbind