BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Dobbel pris på chili i PattayaKundene på Naklua-markedet i Pattaya reagerer over den markante prisøkningen på grønnsaker, særlig på chili, noe som tilskrives den pågående tørkeperioden i regionen.

En undersøkelse som ble gjennomført den 13. mai, avslørte en betydelig prisøkning på chili, som steg fra 200 til 400 baht per kilo. Som svar på dette har krympifiseringen tatt over, og leverandørene pakker chilipepper i mindre porsjoner, skriver Pattaya Mail.

Også andre grønnsaker har opplevd betydelige prisøkninger, med selleri og koriander som nå koster 200 baht per kilo og lange bønner som koster 120 baht per kilo. Flere andre grønnsaker har også opplevd betydelige prisøkninger.

Thom Sisingh, en 72 år gammel markedshandler, forklarte at prisøkningen på chilipepper sannsynligvis skyldes de tørre forholdene som råder.

Hun bemerket at utsalgsprisen på chilipepper fra hagen har steget til 40 baht per 10 gram eller 400 baht per kilo, noe som har fått selgerne til å selge mindre pakker. Hun tilskriver de lavere avlingene og de påfølgende prisøkningene utilstrekkelig nedbør, noe som har ført til at plantene har visnet i enkelte dyrkingsområder.

Nonaree Khunajarn, som lager og selger somtam reagerer på de høye prisene på chili og andre grønnsaker. Hun har aldri opplevd så høye priser på chili før. Hun sier at hun ser en jevn økning i prisene på ulike grønnsaker som hun bruker.

Kilde: Pattaya Mail

Thailand er den største kilden til narkotika i Sør-KoreaThailand er den største enkeltkilden til smuglet narkotika som ble beslaglagt i Sør-Korea i fjor.

Landets sto for 187 kilo av de totalt 780 kiloene, eller 24 %, som ble beslaglagt av sørkoreanske myndigheter i fjor, rapporterte nyhetsbyrået Yonhap tirsdag, med henvisning til offentlige data, melder Bangkok Post.

USA kom på andreplass med 20 %, etterfulgt av Tyskland med 12 % og Laos med 9 %, ifølge rapporten.

Sør-Korea beslagla 184 kg ulovlig narkotika i løpet av de fire første månedene i år, en nedgang på 13 % fra samme periode i fjor, men antall forsøk økte med 14 % til 234, ifølge det koreanske tollvesenet (KCS).

Innen utgangen av neste måned vil Sør-Korea opprette en ny tollseksjon på Incheon internasjonale lufthavn, innfallsporten til landet, for å undersøke all håndbagasje og kontrollere passasjerer som ankommer flyplassen fra land som produserer eller smugler ulovlige stoffer.

– Vi har skjerpet grensekontrollen, noe som har ført til en nedgang i storstilte smuglingsforsøk i det siste. Vi vil også fokusere på å avdekke smugling i mindre skala, sier Yonhap en tjenestemann i KCS.

Øverst: Et fly fra Korean Air på Incheon internasjonale lufthavn. Flyplassen vil opprette en seksjon for streng kontroll av håndbagasje og reisende fra land som mistenkes for å produsere eller transportere narkotika som smugles inn i Sør-Korea. (Foto: Bangkok Post file)

Kilde: Bangkok Post


Rappet 40 mill baht - pågrepet på SuvarnabhumiEn transkjønnet kvinne ble i dag arrestert på Suvarnabhumi lufthavn for å ha stjålet over 40 millioner baht i kontanter, gull og smykker fra hjemmet til en velstående forretningskvinne i Phetchaburi.

Tyveriet skjedde 4. mai i boligen til en 68 år gammel eier av en byggeforretning. Den mistenkte, en 22 år gammel tidligere kasserer i en tradisjonell thailandsk massasjebutikk skal ha skiftet ut en lås mens de 16 overvåkningskameraene i huset og området rundt var ute av drift, melder Hua Hin Today.

Huseieren mistenkte at noen i hennes nærhet var involvert i forbrytelsen. I dag ble den mistenke arrestert på Suvarnabhumi etter en arrestordre utstedt av provinsdomstolen i Phetchaburi.

Den mistenkte rømte landet etter tyveriet, og kom hjem til Thailand i dag.

Hun ble pågrepet da informasjonen om at hun var ettersøkt og begjært pågrepet dukket opp i immigrasjonssystemet ved passkontrollen.

Politiet arresterte henne og koordinerte etterforskningen med Phetchaburi-politiet for å ha henne i forvaring og gå videre med rettslige skritt.

Kilde: Hun Hin Today

Dagens valutakurser, tirsdag 14. mai 2024 :-)Krona styrket seg en del denne tirsdagen.

På dagens første oppdatering av kurser klokken 09:00, har de 8 bankene disse tallene.

Bank of Ayudhya Krungsri Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,35563 baht.

Bangkok Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,36500 baht.

CIMB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,35250 baht.

Kasikorn Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,35307 baht.

Siam Commercial Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,34250 baht.

TTB Bank.
Veksling av kontanter er på 3,24000 baht. TT overføring er på 3,36750 baht.

Krung Thai Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,36800 baht.

UOB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,36300 baht.

Vil tiltale åtte tjenestemenn på Phuket for ‘tomteran’ av privat øyDen nasjonale antikorrupsjonskommisjonen (NACC) har bedt om at det tas ut korrupsjonstiltale mot åtte tjenestemenn i landdepartementet for angivelig ulovlig utstedelse av skjøte på tomter som skulle inngå i Jumeirah Private Island-prosjektet, som gikk i vasken for nesten 20 år siden.

En tjenestemann som tidligere jobbet ved Phuket Provincial Land Office, og flere medarbeidere er under etterforskning for ulovlig utstedelse av skjøter på Koh Raet, utenfor kysten av Pa Khlok, kunngjorde NACC gjennom en uttalelse, melder The Phuket News.

NACCs etterforskning har avdekket at flere tomter, på til sammen mer enn 67 rai, ble utstedt med skjøte til tross for at det manglet dokumentasjon. I tillegg ble det funnet avvik mellom den rapporterte bruken av tomtene og fotografiske bevis som viste at tomtene ikke var bebodd og ikke ble brukt slik det ble hevdet, heter det i uttalelsen.

Undersøkelsen avdekket at i perioden 1967 til 1976, før en undersøkelse i 1978, forble det aktuelle området i stor grad ubrukt og besto av skog, sekundær regnskog, naturlige åkrer og ryddede områder. Følgelig ble utstedelsen av skjøter (NorSor 3 Gor) før jordloven trådte i kraft, ansett som ulovlig.

NACC vedtok enstemmig en resolusjon som identifiserte åtte offentlige tjenestemenn som ble anklaget for lovbrudd i henhold til straffeloven.

Som svar på funnene vedtok NACC enstemmig en resolusjon som krever at de åtte tjenestemennene blir straffeforfulgt. NACC rådet videre Lands Department til å tilbakekalle de ulovlig utstedte skjøtene.

Mens åtte tjenestemenn ble funnet å ha vært involvert i korrupt praksis, ble anklagene mot enkelte personer ansett som ubegrunnet etter innledende undersøkelser, noe som førte til krav om at anklagene mot dem ble frafalt, opplyser NACC i sin uttalelse.

NACC sier at de åtte tjenestemennene er anklaget for brudd på straffelovens paragraf 151, 157 og 83.

Paragraf 151, «Urettmessig utøvelse av kjøp eller forvaltning av statlig eiendom", gir en bot på mellom 2.000 og 40.000 baht eller fengsel i fem til 20 år, eller til og med livstid, eller en kombinasjon av disse straffene».

Paragraf 157 i straffeloven fastslår følgende «Den som i egenskap av offentlig tjenestemann urettmessig utøver eller unnlater å utøve noen av sine funksjoner til skade for noen, eller urettmessig utøver eller unnlater å utøve noen av sine funksjoner, skal straffes med fengsel fra ett til ti år eller en bot på 2000 til 20.000 baht, eller begge deler».

I straffelovens paragraf 83 heter det «Dersom en lovovertredelse er begått av en person fra to personer og oppover, skal slike medskyldige som anses som hovedmenn, straffes som fastsatt i loven for en slik lovovertredelse».

I tillegg til korrupte tjenestemenn som står overfor tiltale, har NACC også utpekt en rekke ikke-statlige personer, både reelle og juridiske, som skal tiltales for sin rolle i det ulovlige tomteranet.

– Disse enhetene er anklaget for å ha støttet myndighetspersoner, med anklager basert på paragraf 151 og 157 i straffeloven, kombinert med paragraf 86, heter det fra NACC.

NACC har ikke gitt noen forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid å fullføre etterforskningen av de antatt korrupte tjenestemennene og den angivelige ulovlige utstedelsen av skjøter for prosjektet.

En undersøkelse utført av justisdepartementet i 2015 avdekket det samme, men til tross for løfter om å iverksette rettslige skritt mot dem som ble ansett for å være ansvarlige for den ulovlige utstedelsen av skjøtene, ble det ikke gjort noe

Kilde: The Phuket News


Lokalpolitiker etterlyst i stor svindelsakPolitiet jakter på familien til en kvinnelig varaordfører i Nakhon Si Thammarat, og mistenker de for å være involvert i et stort kinesisk telefonsvindelnettverk.

Mandag morgen gjennomsøkte politi og påtalemyndighet flere steder i den sørlige provinsen, inkludert husene til Rewadee Teepapaiboon (51) og datteren Athitaya (23) i et boligfelt i Chawang-distriktet, skiver Bangkok Post.

Rewadee, datteren og ektemannen Lin Dunyang (62) er på frifot. Tidligere har politiet innkalt Rewadee for å erkjenne anklager i forbindelse med en kinesisk svindelbande som gikk etter thailandske, kinesiske, russiske og japanske ofre.

Anklagene omfattet offentlig bedrageri, datakriminalitet, ulovlig forsamling og deltakelse i en transnasjonal kriminell organisasjon.

Wiwat Khamchamnan, nestkommanderende i Cyber Crime Investigation Bureau, sier at politiet avslørte den kinesiske svindelbanden i razziaer på fire steder i Nakhon Si Thammarat i mars, og at banden leide eiendommer fra Rewadee, en varaordfører i tambon Chandee i Chawang-distriktet.

Gjengen besto av rundt 90 mistenkte, og i de tidligere razziaene beslagla politiet 192 datamaskiner, 854 mobiltelefoner og SIM-kort, 22 rutere og 342 muldyrbankkontoer.

Wiwat hevdet at ektemannen til Rewadee har betalt for svindelgjengens datamaskiner og telefoner, mens datteren hennes var "stråmann" av et frontselskap for den kinesiske svindelgjengen.

I mandagens razziaer arresterte politiet fire mistenkte medskyldige, en mann og tre kvinner, i Nakhon Si Thammarat og Surat Thani. De var mistenkt for å ha overvåket muldyrkontoer for svindelnettverket.

Den mistenkte mannen ble arrestert på Chin Heng Hotel i Chawang-distriktet, sammen med en rekke telefoner og rutere.

Øverst: Politiet beslagla telefoner og rutere under en razzia på Chin Heng Hotel i Chawang-distriktet i Nakhon Si Thammarat mandag morgen. Stedet var ett av flere mål for razziaen. (Foto: politiet)

Kilde: Bangkok Post

Anutin misfornøyd, men vil respektere cannabis-avgjørelsenMinisteren bak avkriminalisering av marihuana er misfornøyd, men sier han vil følge regjeringens beslutning.

Selv om innenriksminister Anutin Charnvirakul virker misfornøyd med regjeringens plan om å sette marihuana tilbake på landets narkotikalist, sier han at han vil respektere den endelige beslutningen, melder The Nation.

Anutin Charnvirakul sørget for avkriminaliseringen av marihuana mens han var helseminister under general Prayut Chan-o-chas regjering.

Under valgkampen i 2019 lovet han velgerne at hans Bhumjaithai-parti ville presse på for avkriminalisering av cannabis, slik at det kan brukes som medisin og som en salgsavling for sektorer som mat og drikke, samt kosmetikk.

Anutin sier til media mandag at han var medlem av narkotikakontrollnemnda (NCB) og hadde presentert sitt sett med data for å støtte avkriminalisering av marihuana. Han sa at hvis det nåværende styret har nye data om marihuana, bør det legge dem frem for å underbygge sitt standpunkt. Han la til at han ville respektere NCBs endelige avgjørelse.

Statsminister Srettha Thavisin har pålagt helseminister Somsak Thepsutin om å sette cannabis tilbake på narkotikalisten innen utgangen av året.

Anutin sa at han har møtt både Srettha og Somsak og presentert dataene han har tilgjengelig for å støtte avkriminaliseringen av cannabis.

– På denne måten kan NCB vurdere dette spørsmålet, sier han. – Ingen kan reversere det ut av det blå, for det var en grunn til at det ble avkriminalisert. I 2022 stemte NCB enstemmig for å avkriminalisering. Hvis politikken skal endres, bør vi ha samtaler.

Etter at NCB stemte for å fjerne det fra narkotikalisten for to år siden, ga Anutin som helseminister direktiv om å fjerne det fra listen over kategori 5-narkotika.

Han sa at han også er en del av det nåværende styret og vil delta i avstemningen om saken.

– Hvis NCB har ny informasjon om misbruk av cannabis, så bør de legge det frem. Ikke politiser saken, for det vil bare føre til at politikken vil sprette frem og tilbake. Vi kan ikke ha en personlig holdning til dette, sier han.

Anutin lovet også at han ikke ville lage bråk hvis NCB stemmer for å gjeninnføre cannabis på listen, og la til: – Jeg kommer ikke til å skape konsekvenser fordi jeg nå leder innenriksdepartementet.

Kilde: The Nation

Alta-kunstner åpner utstilling i Korat 17. maiKarl Helge Vannebo fra Alta, også kjent som «Kleggen», skal om få dager åpne en utstilling i Korat 17. mai.

Til Altaposten sier kunstneren i slutten av 60-årene: – Æ glede mæ som fy.

Korat (Nakhon Ratchasima) ligger omtrent 20 mil nordøst for Bangkok.

Les saken i Altaposten (betalingsmur)


Thailands truende krise: Sukker og en livsstil i endringThailand, en nasjon som er kjent for sin pulserende gatematkultur og dynamiske smaker, møter en bekymringsfull trend: nesten halvparten av hovedstadens befolkning regnes nå som overvektige, og antallet personer som får diagnosen type 2-diabetes øker i et alarmerende tempo.

Kronikk av Simon Causton, The Phuket News

Dette problemet strekker seg lenger enn til hovedstaden, gå hvor som helst på Phuket, og det er tydelige tegn på at midjemålet vokser blant lokalbefolkningen, noe som gjenspeiler en landsomfattende utfordring som gjenspeiler et globalt skifte i retning av usunne kostholdsvaner. Selv om vestlige hurtigmatkjeder bidrar, er Thailands kamp mot fedme drevet av en mer snikende synder: utbredelsen av sukkerholdige drikker og lokalt utviklede, villedende usunne hurtigmatalternativer.

FRA GATEMAT TIL SUKKERRUSH: DE SKJULTE FARENE VED SØTEDE DRIKKER

Tradisjonelt har det thailandske kjøkkenet hatt en balanse mellom søte, salte, syrlige og krydrede smaker. Men landskapet er i rask endring. Thai iste, en elsket nasjonaldrikk, er ofte tilsatt mye sukker. Selgerne drukner den gjerne i kondensert melk eller bruker maissirup med høyt fruktoseinnhold som søtningsmiddel. Denne trenden strekker seg langt utover te. Den enorme populariteten til boba-te, en taiwansk importvare med seige tapiokaperler og sukkerholdig melketebase, har tatt Thailand med storm.

Sammen med trendy drikker som thailandsk iskaffe med kondensert melk og fruktdrikker med sjenerøse mengder tilsatt sukker, bidrar disse blandingene til en betydelig økning i det daglige sukkerinntaket, særlig blant unge thailendere. På en hvilken som helst flyplass vil thaiene ha eske på eske med Krispy Kreme eller andre smultringer som gaver til sine kjære. Det er ikke bare utenlandske kaker, men også lokalproduserte søtsaker og desserter som er tilgjengelige langs alle veikanter, i alle dagligvarebutikker og på alle kontorer. Men bekvemmeligheten og den vanedannende søtsmaken har en pris, som kan føre til at en fremtidig generasjon får helseproblemer som følge av for høyt sukkerforbruk.

HINSIDES BURGERE: BEDRAGET MED THAILANDSK HURTIGMAT

Selv om vestlig hurtigmat kan være et lett offer, fortjener Thailands egne innovative varianter av hurtigmat en nærmere granskning. Frityrstekt kylling toppet med søte chilimarinader som "Gai Yang" (grillet kylling) med "Jaew" (en krydret chilidipp), sukkerholdige svinespyd ("Moo Ping") og snacks fra dagligvarebutikker som er utviklet for å gi mer smak enn næring, er allestedsnærværende.

Disse alternativene blir ofte feilaktig oppfattet som sunnere alternativer til vestlige kjeder, men virkeligheten kan bedra. Gateselgerne krydrer wokretter med skje etter skje med sukker og MSG for å oppnå en rask og god smak. Mange thailandske hurtigmatalternativer er i likhet med vestlige alternativer usunne på grunn av det høye sukker-, fett- og kaloriinnholdet. Ferdiglagde, emballerte snacks er ofte sterkt avhengig av bearbeidede ingredienser, natrium og usunt fett for å forlenge holdbarheten og gjøre dem mer smakfulle. Selv om de er praktiske og budsjettvennlige, mangler de viktige næringsstoffer som finnes i et balansert kosthold.

DEN PERFEKTE STORMEN: ET SKIFTE I LIVSSTIL

Fremveksten av sukkerholdig drikke og usunn hurtigmat er bare én side av Thailands fedmeutfordring. Et skifte i livsstil spiller også en viktig rolle. Urbanisering og økt arbeidstid har ført til mindre tid til å lage mat hjemme, og vi er blitt mer avhengige av praktiske, lett tilgjengelige alternativer.

Teknologiske fremskritt bidrar ytterligere til en mer stillesittende livsstil. Barn som sitter klistret til skjermene, og voksne som har begrenset tid til å bevege seg, skaper en oppskrift på vektøkning. Tradisjonelle aktiviteter som fremmet fysisk aktivitet, som å leke utendørs eller delta i idrettslag, blir erstattet av passiv underholdning. Mangelen på fysisk aktivitet forsterker de negative effektene av et dårlig kosthold ytterligere.

At neste generasjon sitter mer klistret til nettbrett og telefoner enn å leke med vennene sine i nabolagets gater, forverrer bare situasjonen. Selv om dette ikke bare er et thailandsk problem og kan sees over hele verden, virker det som et kritisk problem med mangel på kunnskap om skadene av denne livsstilen.

BRYTE DEN ONDE SIRKELEN: EN FLERSTRENGET TILNÆRMING

Det finnes ingen fasitløsning på Thailands fedmekrise. Det trengs en flerstrenget tilnærming for å løse problemet på en effektiv måte. Opplysningskampanjer er avgjørende for å øke bevisstheten om farene ved for mye sukker og usunt fett. Skolene kan spille en viktig rolle når det gjelder å fremme sunne matvaner og lære barna om balansert ernæring. Insentiver for drikkevareselskaper til å tilby sunnere drikkealternativer, for eksempel sukkerfattige eller sukkerfrie alternativer, kan få forbrukerne til å ta mer bevisste valg. Restauranter kan oppfordres til å gi mer gjennomsiktig næringsinformasjon på menyene, slik at kundene kan ta informerte beslutninger.

BYGGE EN SUNNERE FREMTID: FREMME ET KULTURELT SKIFTE

Til syvende og sist er det viktig å fremme et kulturskifte i retning av et mer balansert kosthold. Ved å fremme ferske, lokale råvarer og tradisjonelle tilberedningsmetoder som legger vekt på fullverdige matvarer, kan man hjelpe folk med å finne tilbake til Thailands rike kulinariske arv. Ved å fremheve sunnere versjoner av elskede retter og oppmuntre til hjemmelaget mat kan man gi enkeltpersoner og familier mulighet til å ta kontroll over kostholdet sitt. Kampanjer i sosiale medier og matlagingsprogrammer som fokuserer på sunn thailandsk mat, kan inspirere til kreativitet og fremme en nasjonal samtale om sunn mat.

STYRKE ENKELTMENNESKER: GJØRE DET ENKLERE Å TA SUNNE VALG

I tillegg til utdanning og kulturelle endringer er det avgjørende å skape et miljø som gjør det enklere å ta sunne valg. Subsidier til frukt og grønnsaker kan gjøre dem rimeligere og mer tilgjengelige. Avgifter på sukkerholdige drikker kan virke avskrekkende på overdrevent forbruk. Økt tilgang til rimelige treningssentre og fremme av treningsprogrammer i lokalsamfunnet kan oppmuntre til en mer aktiv livsstil.

EN OPPFORDRING TIL HANDLING: Å BESKYTTE THAILANDS VELVÆRE

Thailands kulinariske scene er en kilde til nasjonal stolthet. Ved å omfavne sunnere versjoner av elskede retter, fremme en kultur der man spiser med omtanke og skape et miljø som støtter sunne valg, kan Thailand bekjempe den voksende fedmekrisen. En kollektiv innsats fra enkeltpersoner, politiske beslutningstakere, næringsmiddelindustrien og helsepersonell er nødvendig for å sikre fremtidige generasjoners velvære. Kampen for et sunnere Thailand krever en fornyet forståelse for landets kulinariske tradisjoner, en satsing på utdanning og en strategisk investering i å skape et miljø som støtter opp om en sunn livsstil.

Dette handler ikke bare om den enkeltes helse, det handler om å sikre øyas fremtid. En nasjon som er tynget av fedme, står overfor økende helsekostnader, redusert produktivitet og en nedgang i den generelle velferden. Ved å ta tak i denne utfordringen kan Thailand forsøke å motvirke en fremtid som går i denne retningen, og sørge for at matglede balanseres med viktigheten av å leve sunt.

Av: Simon Causton - The Phuket News - Foto: Unsplash+

Forfatteren har bodd på Phuket i mange år, er grunnlegger av Citadel Phuket og forfatter av nyhetsbrevet "The Phuket Periodical". X (Twitter): @SimonCauston


Somsak: – Cannabis vil bli ansett som narkotika i årThailands nye helseminister Somsak Thepsuthin sa mandag at statsminister Srettha Thavisin har instruert ham om å tilbakeføre cannabis til listen over kategori 5-narkotika innen årsskiftet.

– For å gjøre dette, sa han, vil helsedepartementet måtte endre sine relevante direktiver og kunngjøringer, skriver The Nation.

Cannabis ble fjernet fra listen over narkotiske stoffer for to år siden i henhold til et direktiv fra helsedepartementet, da det ble ledet av Bhumjaithai-partiets leder Anutin Charnvirakul under daværende statsminister Prayut Chan-o-cha.

I valgkampen i 2019 lovet Bhumjaithai å avkriminalisere marihuana, slik at det kunne brukes til medisinske formål og som en salgbar urt.

I dag, mandag, sier Somsak at det er nødvendig med omfattende samtaler mellom relevante offentlige etater for å avgjøre om hele marihuanaplanten skulle legges til narkotikalisten eller bare deler som har psykoaktive effekter.

Han sa at en internasjonal traktat om narkotika kontrollerer marihuanablomster og ekstrakter, men ikke frø og fiberholdige deler.

Somsak la til at hvis helsedepartementet iverksatte tiltak uten å diskutere det med andre etater, ville det være til stor skade for dem som praktiserer tradisjonell medisin og driver forskning.

– Vi må få inn omfattende informasjon, legger Somsak til.

Somsak var justisminister under Prayuts regjering, og Office of the Narcotics Control Board (ONCB), som var under hans tilsyn, støttet fjerningen av marihuana fra listen over narkotika i kategori 5.

På spørsmål om hvorfor han ikke motsatte seg avkriminaliseringen av cannabis for to år siden, sa Somsak at det var hans plikt å støtte det som koalisjonspartner.

Han sa at bare utenriksdepartementet hadde uttrykt motstand mot avkriminaliseringen av marihuana på ONCB-møtet, og la til at verken ONCB eller politiets representanter hadde sagt noe på møtet. Han sa imidlertid at de høylytt ga uttrykk for sin uenighet etter møtet.

– Vi måtte forholde oss til koalisjonspartnerne med respekt, forklarte han.

En gruppe marihuanaforkjempere har erklært at de vil gå ut i gatene den 9. juni dersom planten blir narkotikalistet på nytt og Somsak ikke avklarer sitt standpunkt i saken.

Somsak sa at han gjerne ville forklare sitt standpunkt til gruppen, og la til at marihuanas status som medisinsk urt ikke vil bli påvirket.

Kilde: The Nation

Russisk kvinne påkjørt og drept på PhuketEn 23 år gammel russisk kvinne ble påkjørt og drept av en pickup på omkjøringsveien natt til i dag, mandag.

Politiet i Phuket City ble tilkalt til ulykkesstedet, i sørgående kjørefelt ved innkjøringen til Samkong Underpass, ved to-tiden natt til i dag, melder The Phuket News.

Da nødetatene ankom ulykkesstedet var en firedørs Ford Ranger pickup parkerte på stedet

Omtrent 15 meter unna lå den omkomne kvinnen, som var iført en svart topp og svarte bukser. Kroppen ble fraktet til Vachira Phuket sykehus.

Under den innledende etterforskningen fikk politiet opplyst at pickupen kjørte sørover langs omkjøringsveien da kvinnen løp ut på veien. Sjåføren klarte ikke å unngå å treffe henne.

Politiet tok opp forklaringen og kontaktet det russiske konsulatet for å informere kvinnens familie om dødsfallet.

Politiet fortsetter angivelig etterforskningen av ulykken.

Kilde: The Phuket News


Mistenkt for tønnedrap arrestert i Sør-KoreaEn av tre mistenkte for drapet på en mann som ble stappet ned i en betongfylt tønne i Chon Buri, er pågrepet i Sør-Korea.

Mannen i 20-årene ble arrestert i sitt hjem sitt søndag kveld i Gyeongnam-provinsen, meldte nyhetsbyrået Yonhap mandag, med henvisning til Gyeongnam Provincial Police Agency, skiver Bangkok Post.

– Detaljer om saken kan ikke offentliggjøres ettersom den for øyeblikket er under etterforskning, ble en sier polititjenestemann.

Den arresterte er en av de tre mistenkte i drapet på til en mann som ble funnet i en stor plastbeholder som var dumpet i Map Prachan-reservoaret i Chon Buri. Tønnen var også fylt med betong og ble funnet av dykkere som gjennomsøkte reservoarbunnen lørdag kveld. Reservoaret ligger ikke langt fra Pattaya.

Offeret antas å være en navngitt 34 åring, som har vært meldt savnet siden 3. mai, da han angivelig ble bortført av tre koreanere.

Politiet jobber fortsatt med å bekrefte offerets identitet.

Kilder i politiet sa søndag at alle de tre mistenkte hadde forlatt Thailand. En av de returnerte til Sør-Korea. En annen hadde reist ulovlig inn i Myanmar, og den tredje til Kambodsja.

Gyeongnam-provinsen ligger sørøst i Sør-Korea. Hovedstaden er Changwon.

Øverst: Dykkere og politi med plasttønnen som ble funnet med liket av en drept mann etter at den ble hentet opp fra Map Prachan-reservoaret i Bang Lamung-distriktet i Chon Buri lørdag (Foto: Chaiyot Pupattanapong).

Kilde: Bangkok Post

Visum-smutthull utnyttes av kriminelleThailands politi settet søkelyset på utenlandske statsborgere med elitevisum og bedriver tvilsom virksomhet.

Saken kom frem i lyset etter at CIB oppdaget at en kineser med Privilege Card-visum drev kriminell virksomhet og hvitvasket store summer for svindelbander som driver med telefonsvindel, skriver Bangkok Post.

– Denne mannen er en nøkkelperson som hvitvasker penger for ulovlige svindelbander i regionen, sier sjef for Central Investigation Bureau, generalløytnant Jirabhop Bhuridej (bildet øverst), i et intervju med Bangkok Post.

Kineseren, 52, ble arrestert i et luksushus i Phasi Charoen-distriktet i Bangkok 28. april, samme dag som politiet også arresterte et thailandsk medlem av banden hans, 44, i huset i den østlige provinsen Chachoengsao.

Under razziaen beslagla politiet 11 millioner baht i kontanter, to datamaskiner, syv mobiltelefoner, åtte bankkontobøker, 13 kontantkort, fem biler og andre eiendeler til en samlet verdi av rundt 42 millioner baht.

Politiet fant ut at Chen forvaltet digitale kontoer med rundt 70 milliarder baht i omløp.

Arrestasjonen av de mistenkte var resultatet av en utvidet etterforskning som førte til at politiet i fjor arresterte fem medlemmer av en telefonsenterbande.

Gjengen opprettet en falsk nettside på CIBs Facebook-side for å svindle folk.

Politiet etterforsket videre og fant mange andre involverte, deriblant de to nå arresterte.

De hadde ansvaret for å håndtere digitale kontoer som ble brukt i ulovlige transaksjoner, og for å omgjøre digitale verdier til kontanter.

Deretter ransaket politiet åtte lokaler for å pågripe de to mistenkte: fire i Bangkok, to i Samut Prakan, to i Chachoengsao og ett i Nakhon Ratchasima.

Ytterligere fem personer med tilknytning til de to siktede ble også innkalt til avhør.

De to er siktet for å ha medvirket til offentlig bedrageri og grenseoverskridende kriminalitet, for å ha lagt inn falsk informasjon i et datasystem og for hvitvasking av penger. De nektet for alle anklagene.

Etter å ha gått gjennom mobiltelefonene som ble beslagslagt, fant politiet bevis for at han brukte en app til å håndtere mange digitale kontoer for en kambodsjansk callsenterbande.

– Kineseren er en nøkkelspiller for gjengen fordi han måtte veksle den digitale valutaen inn i kontanter, sier generalløytnant Jirabhop.

Politiet fant at mannen hadde fem års visum, ettersom han var medlem av Thailands Privilege Card-ordning, tidligere kjent som Thailand Elite-kortet.

– Vi konsentrerer oss om kriminelle som reiser inn i landet med Thailand Privilege Card-visum. Det er kjent at kriminelle reiser inn i Thailand ved hjelp av denne typen visum for å komme seg inn og ut av landet, sier Jirabhop.

Han sa at Thailand Elite-kortet ble utstedt av Thailand Privilege Card Company Limited, som er under tilsyn av Tourism Authority of Thailand (TAT).

Innvandringsmyndighetene kan bare kontrollere at kortene er gyldige, og hvis innehaverne ikke står på svartelisten, kan de reise inn i landet.

– Det er nødvendig med effektive tiltak for å hindre at disse lovbryterne misbruker privilegiet. Informasjonsdeling mellom ulike parter er ett av tiltakene.

– Før man kan få privilegiekortet, bør det også kreves en bakgrunnssjekk av ens økonomiske kilder, sa han.

På spørsmål om hvorfor Chen brukte Thailand som base for hvitvasking av penger, sa Jirabhop at det er fordi landet har ressurser som hjelper utlendinger til å leve komfortabelt, som sykehus og internasjonale skoler.

Han la til at det er enkelt å gjøre forretninger her.

– Systemet vårt gjør det enkelt for hvem som helst å gjøre forretninger, så det gir de kriminelle et smutthull som gjør det mulig å bruke Thailand som base for hvitvasking av penger, sa han.

Politiet vil etterforske saken videre for å finne flere medlemmer av gjengen.

– Vi tror at det fortsatt er mange medlemmer av banden som gjemmer seg i Thailand, Kina og Kambodsja, sier han.

Kilde: Bangkok Post

Dagens valutakurser, mandag 13. mai 2024Krona holder seg ganske stabil nå, og det er svært små forandringer.

På dagens første oppdatering av kurser klokken 09:00, har de 8 bankene disse tallene.

Bank of Ayudhya Krungsri Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,33902 baht.

Bangkok Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,34750 baht.

CIMB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,33680 baht.

Kasikorn Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,33443 baht.

Siam Commercial Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,34375 baht.

TTB Bank.
Veksling av kontanter er på 3,22000 baht. TT overføring er på 3,35250 baht.

Krung Thai Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,35200 baht.

UOB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,34500 baht.Fant fingerløst lik i tønne fylt med betongThailandsk politi fant lørdag et lik i en 200 liters tønne fylt med betong. Tønna ble dumpet i et reservoar Pattaya-provinsen Chon Buri. Nå tror politet at det kan være liket av en koreansk mann som ble bortført av tre korenare i Bangkok i forrige uke.

Dykkere fant den store, svarte plasttønnen med liket i på bunnen av Map Prachan-reservoaret i i Chon Buri lørdag kveld, melder Bangkok Post.

Politiet sa lørdag kveld at liket kunne være en 34 år gammel koreansk mann som har vært meldt savnet siden 3. mai. Men politiet trengte bekreftelse fordi alle fingrene til offeret var kuttet av, antakelig for å gjøre identifiseringen vanskelig, la de til.

Øverst: Dykkere henter opp en stor plasttønne fra Map Prachan-reservoaret i Bang Lamung-distriktet i Chon Buri lørdag kveld. (Foto: Chaiyot Pupattanapong)

Kilde: Bangkok Post

'Pattaya sliter med migranter som bedriver ulovlige aktiviteter'"Migranter som driver med ulovlige aktiviteter i Pattayas livlige gater, har kastet en skygge over byens rykte og ført til et krav om inngripen fra byens mynigheter".

I uken som nettopp er over ble det kastet lys over en urovekkende trend med illegale migranter i Pattaya, som angivelig driver med ulovligheterr. Denne utviklingen har skapt bekymring blant både innbyggere og besøkende, og det er grunn til å frykte at Pattayas omdømme som turistdestinasjon kan bli svekket, skriver Pattaya Mail på lederplass.

"Etterforskning har avdekket urovekkende scener rundt utesteder som besøkes av turister, som barer og nattklubber, der migrantkvinner blir observert tiggende eller selger blomster, ofte i følge med små barn.

Å utnytte barnas uskyld for å vekke sympati hos forbipasserende er en beklagelig taktikk som understreker hvor dypt disse personene er villige til å synke i jakten på sine mål, mener avisen.

For å gjøre situasjonen enda verre har det blitt observert omstreifende grupper av selgere, noen av dem med utenlandsk opprinnelse, som åpenlyst bryter lokale regler med mobile salgeboder og trehjulssykler.

Avisen fortsetter: Denne åpenbare tilsidesettelsen av loven undergraver ikke bare integriteten til Pattayas travle gater, men truer også levebrødet til lovlydige thailandske selgere, som opplever å bli marginalisert i møte med slik ulovlig konkurranse.

Omreisende migrantselgere trosser lokale regler med mobile boder og trehjulssykler, noe som utgjør en trussel mot levebrødet til lanets egne selgere og byens integritet.

I lys av disse urovekkende avsløringene er det et utvetydig krav om at myndighetene må ta avgjørende grep for å beskytte Pattayas omdømme og integritet.

Grundige og strenge inspeksjoner må gjennomføres for å få bukt med disse ulovlige aktivitetene og gjenopprette ro og orden i byens gater.

Slike tiltak er avgjørende ikke bare for lokalsamfunnets ve og vel, men også for å opprettholde Pattayas tiltrekningskraft som et attraktivt reisemål for både nasjonale og internasjonale besøkende.

Det kan ikke overdrives hvor mye det haster.

Hvis vi ikke tar tak i disse problemene raskt, risikerer vi uopprettelig skade på Pattayas status som et fyrtårn for gjestfrihet og underholdning. Nå er det på tide med felles handling, samarbeid mellom interessenter og en fast forpliktelse til å opprettholde prinsippene om lovlighet og anstendighet som ligger til grunn for byens identitet.

Pattayas fremtid som en blomstrende og velrenommert destinasjon avhenger av det, avslutter lederskribenten."


Kilde: Pattaya Mail

Ekorn skyld i kabelbrann i ChonburiEn haug med elektriske kabler og kommunikasjonskabler tok fyr i en bakgate i Saha Group Industrial Park i Sri Racha-distriktet i Chonburi i dag, og et videoklipp tatt av en beboer viser at det var et ekorn som utløste brannen, skriver avisen Naewna.

Videoklippet av brannen som raste langs kabelledningene, viste at et ekorn hadde klatret opp i stolpen og utløst en kortslutning som forårsaket brannen. 

Lokale innbyggere ringte raskt brannvesenet, da de fryktet at det ville bli vanskelig å få kontroll over brannen hvis den fortsatte å rase nedover ledningene. Brannmennene klarte imidlertid raskt å slukke brannen.

Brannen førte likevel til strømbrudd i hele Soi Bo Yang-gaten, og myndighetene stengte strømmen av sikkerhetshensyn før inspeksjon og reparasjon kunne finne sted. 

Kilde: Thai Newsroom - Foto: NaewnaStørre etterspørsel etter leiligheter i de store turistbyene enn i BangkokEiendomsmarkedet i første kvartal 2024 opplevde betydelig vekst, særlig i turistbyer som Phuket, Pattaya og Hua Hin.

Mens Bangkok sakket akterut med 2.300 lanserte leiligheter, lå Phuket og Pattaya på over 3.000 leiligheter hver, melder The Nation.

Dette skiftet overgikk Bangkoks eiendomsmarked for første gang på 15 år, med en total omsetning på over 56 millioner baht.

Direktør for forskning og kommunikasjon i Colliers Thailand Company, Phattarachai Thaweewong, fremhevet den store strømmen av investeringsmidler, først og fremst til de tre turistbyene Phuket, Pattaya og Hua Hin.

– Det er større etterspørsel etter nylanserte leilighetsprosjekter i turistbyer som Phuket og Pattaya enn i Bangkok, fordi mange av prosjektene blir solgt raskere. Dette er et resultat av oppgangen i turistmarkedet, sier Phattarachai.

I første kvartal av 2024 ble det lansert 12 nye leilighetsprosjekter på Phuket, med til sammen 3.338 leiligheter til en verdi av over 25 milliarder baht. Blant de største utbyggerne var Sansiri, Assetwise, Origin Property, Habitat Group og GC Capital.

Phattarachai spår en stor høkning i nybyggingen, og forventer over 8.500 nye prosjekter innen utgangen av året.

I Pattayas eiendomsmarked, som er i langsom bedring, ble det i samme periode lansert tre nye prosjekter med til sammen 4.493 leiligheter til en verdi av over 16 milliarder baht.

I tillegg opplevde steder som Cha-am, Hua Hin og Pranburi en kraftig økning i markedet for andelsleiligheter, med to nye prosjekter for salg på til sammen 671 leiligheter, det høyeste antallet de siste 12 kvartalene.

Kilde: The Nation

Gammel ris skal laboratorietestesStatsminister Srettha Thavisin sier at regjeringen vil sende prøver av den ti år gamle risen til laboratorietester for å sikre at den er trygg.

Risen, som er til overs fra tidligere statsminister Yingluck Shinawatras regjering, har blitt oppbevart på lager i Surin, skriver Bangkok Post.

– Vi vil sende risen for en laboratorietest som vil bli utført av et pålitelig selskap, sa han til media lørdag.

Han svarte på oppfordringer fra myndighetene om å la uavhengige organer ta del i en formell inspeksjon av risens kvalitet for å bevise om produktet virkelig er trygt å spise, slik myndighetene hevder.

Etter et stunt utført av visestatsminister og handelsminister Phumtham Wechayachai under et besøk på et rislager i Surin forrige mandag, kom Srettha selv senere torsdag med et nytt risspisestunt i regjeringsbygningen, i et tilsynelatende forsøk på å overbevise offentligheten om at risen, som ble til overs etter den kontroversielle rispanteordningen for ti år siden, fortsatt er spiselig.

–Vi anser forbrukersikkerhet som ganske viktig. Så hvis den gamle risen viser seg å være utrygg å spise, kommer vi ikke til å selge den. Regjeringen har en ganske klar holdning til dette, sa statsministeren.

Han kommenterte også rapporter om at Phumtham vurderte å eksportere den ti år gamle risen til Afrika, mens en rekke kritikere mente at regjeringen heller burde bruke den til å produsere alkohol eller eddik.

– Det vil være bedre om alle parter fikk lov til å delta i testingen av risen, sa statsministeren.

– Departementet for medisinske vitenskaper vil bli kontaktet for å utføre tester av risen på lageret i Surin, for å motbevise flere påstander på sosiale medier fra kritikere som mener at risen ikke er trygg å konsumere eller selge, inkludert en kjemilærer ved Kasetsart-universitetet, sier regjeringens talsmann Chai Wacharonke.

Prof Weerachai Phutdhawong, en velkjent ekspert på organisk kjemi som ble bedt av et mediehus om å teste prøver av risen fra Surin, har tidligere sagt at hans foreløpige testing ved hjelp av et testsett fant aflatoksiner på risen.

Aflatoksiner er en familie av giftstoffer som normalt finnes i landbruksvekster, og som er forbundet med økt risiko for leverkreft.

– En ytterligere kjemisk test av risprøvene vil bli utført i et laboratorium fra mandag, sier assisterende professor Weerachai.

Som svar på beskyldningene om at regjeringen forsøker å hvitvaske Yingluck-regjeringens risløfte, sa Chai at påstander uten tilstrekkelig vitenskapelig bevis for at risen ikke er trygg å spise, er ensbetydende med å forsøke å devaluere risen og villede offentligheten om den.

Weerachais påstand, som ble fremsatt i et videoklipp som sirkulerer på sosiale medier, mangler klarhet, sa Chai, og oppfordret kjemieksperten til å offentliggjøre flere detaljer om risprøvene han hadde utført, som fant aflatoksiner i regjeringens ris.

Chai sa også at han stilte spørsmål ved hvordan akademikeren fikk tak i risprøvene fra lagrene, fordi ingen kommer seg inn på lageret og ta ut risen for å teste den.

Chai sa likevel at nivåer av aflatoksiner på ikke mer enn 20 deler per milliard (ppb) anses som trygge for konsum, så professor Weerachai burde ha sagt hvor høye nivåer av aflatoksiner han fant i risprøvene.

Øverst: Ris som har blitt oppbevart i 10 år under Yingluck Shinawatras kontroversielle pantsettingsordning på et lager i Surin, blir tilberedt for media tidlig denne måneden for å vise at den er trygg å spise. Visestatsminister og handelsminister Phumtham Wechayachai, til høyre, sa at inspeksjonen var for å avlede beskyldningene om at risen hadde råtnet. (Foto: Handelsdepartementet)

Kilde: Bangkok Post

Thaiene ønsker en gradvis økning i den daglige minstelønnenDe fleste thailendere ønsker at den daglige minstelønnen skal økes gradvis i stedet for å bli hevet umiddelbart til 400 baht over hele landet fra 1. oktober, slik regjeringen har lovet, viser en opinionsundersøkelse.

Den landsomfattende undersøkelsen som ble gjennomført av National Institute of Development Administration (NIDA Poll) blant 1.310 respondenter som var minst 18 år gamle, fra 3. til 7. mai, ble offentliggjort søndag, og gjensitt i The Nation.

Nida Poll gjennomførte undersøkelsen etter at regjeringen 1. mai kunngjorde å innføre en daglig minstelønn på 400 baht i hele landet fra 1. oktober. Vedtaket møtte sterk motstand fra flere næringslivsorganisasjoner, deriblant Thai Chamber of Commerce og Federation of Thai Industries.

På spørsmål om de spurte mente om den daglige minstelønnen:
- 44,5 % mente at den daglige minstelønnen burde økes gradvis basert på provinsene.
- 25,34 % mente at lønnsøkningen burde gjennomføres i hele landet umiddelbart, og ikke vente til 1. oktober.
- 16,41 % var uenige i økningen på 400 baht.
- 13,05 % mente at den samme nye lønnsøkningen burde gis i hele landet fra 1. oktober.
- 0,7 % hadde ingen kommentar.

På spørsmål om de var sikre på at lønnskomiteen ville støtte regjeringens plan om å innføre 400 baht i hele landet fra 1. oktober, svarte 40,23 % at de var "sikre":
- 40,23 % sa at de "heller ikke hadde tillit"
- 24,12 % var "ikke sikre i det hele tatt"
- 20,84 % var ganske sikre
- 10,23 % var "svært sikre"
- 4,58 % hadde ingen kommentar

På spørsmål om de trodde at lønnsøkningen ville kompensere for de økende levekostnadene:
- 60,84 % av respondentene svarte at den nye lønnen ikke kunne holde tritt med de stigende matvareprisene
- 23,97 % mente at den nye lønnen ville være nok til å kompensere for de stigende matvareprisene
- 9,46 % mente at lønnsøkningen ikke ville være hovedårsaken til at matvareprisene og levekostnadene ville stige
- 4,89 % mente at den nye lønnen ikke ville være relevant for de økende levekostnadene
- 0,84 % av respondentene hadde ingen kommentar.

Kilde: The Nation


RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand