Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Korat utpekt som knutepunkt for filmproduksjonLokale myndigheter og bedrifter har hilst velkommen regjeringens plan om å gjøre provinsen til et knutepunkt for internasjonal filmproduksjon.

Planen ble kunngjort av Paetongtarn Shinawatra, leder for regjeringens «tenketank», på et møte fredag der også representanter fra provinsens handelskammer og lokale myndigheter deltok.

Det ble også nedsatt en underkomité som skal gjennomføre initiativet.

Ifølge Watchari Pratyanuson, leder for Nakhon Ratchasimas turistindustriråd, lovet Paetongtarn å gjøre Nakhon Ratchasima til et nytt knutepunkt for filminnspillinger i et forsøk på å tiltrekke internasjonale film- og TV-serieprodusenter til Thailand.

– Provinsen er velsignet med en rekke landskap som kan brukes til filminnspillinger, blant annet Khao Yai nasjonalpark i Pak Chong-distriktet, Phimai Historical Park i Phimai-distriktet og Khorat Unesco Global Geopark, som dekker fem distrikter, sa hun.

Provinsen venter nå på at myndighetene skal komme med en klar plan og et budsjett for å tiltrekke seg filmskapere som vil filme her, sa hun.

– For å hjelpe filmteam som er interessert i å filme i provinsen, bør det opprettes et one-stop-tjenestesenter som kan ta seg av detaljer som å finne overnatting og håndtere visumprosesser, sier hun.

– Siden filminnspillinger ofte foregår over en lengre periode, vil satsingen komme den lokale økonomien til gode, sier Rungtip Bookkhuntod, sjef for Nakhon Ratchasimas kontor for turistmyndighetene i Thailand.

– Dessuten vil et sted som er gjort populært gjennom en TV-serie eller film, tiltrekke seg flere besøkende, sier hun.

– Det er mange flere steder å oppdage i Nakhon Ratchasima, blant annet Ban Cha Po, et silkesamfunn, og Ban Prang, som viser Ruan Korat-arkitektur, sier hun.

Kilde: Bangkok Post

Thailands politisjef anmeldt for korrupsjonAdvokat Sittra Biabungkerd leverte mandag inn en politianmeldelse mot den nasjonale politisjefen, Torsak Sukvimol, hans kone og eierne av to muldyrkontoer for hvitvasking av penger.

Han sa at ingen av anklagene om misligheter som han hadde fremsatt i henhold til paragraf 157 i straffeloven, ennå var blitt fulgt opp av politiet.

Sittra, som er generalsekretær i Foundation of People's Lawyers, leverte 175 bevis, deriblant regnskap over finansielle transaksjoner, til Tao Poon politistasjon. De samme bevisene ble tidligere levert til antikorrupsjonsavdelingen på søndag.

Sittra sa at han leverte anmeldelsen til Tao Poon-stasjonen i forventning om at stasjonen kunne ha bevis som knytter den anklagede gruppen til en person ved navn Pimwilai, som er mistenkt i BNKMaster-saken. Saken omfatter også en anklage om hvitvasking av penger mot visepolitisjef Surachate Hakparn.

– Hvis jeg ikke var trygg, ville jeg ikke våget å anklage politisjefen, for det er stor sjanse for at det er jeg som blir tiltalt, sier Sittra.

Han sa at han også dro til Southern Bangkok Criminal Court for å transkribere den henlagte ærekrenkelsesanklagen som Torsak rettet mot ham i forrige uke, for å studere saken nærmere.

Tidligere på Tao Poon-stasjonen møtte Nuttawit Netijaruroj, lederen for Surachate «Big Joke» Hakparns juridiske team, stasjonssjefen angående tilleggsinformasjon som hans klient ønsket å legge frem.

Ifølge Nuttawit sa Surachate «Big Joke» Hakparn at ingen av de aktuelle økonomiske transaksjonene involverte ham eller hans kone. Nuttawit sier også at Surachate ikke forsøkte å unngå arrestordren.

– Det er merkelig at stevningene ble utstedt tre ganger i løpet av 10 dager. Normalt utstedes innkallingene med ca. 15 dagers mellomrom, sa han og la til at hans klient til tross for dette ikke hadde mottatt noen innkallingsdokumenter personlig.

Nuttawit påpekte at Surachate «Big Joke» Hakparn på dette stadiet ikke var anklaget for misligheter, og han stilte spørsmål ved hvorfor saken ikke var sendt til den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen. Det hadde gått 120 dager siden anmeldelsen først ble innlevert til politiet 3. desember i fjor, og fristen på 30 dager for å sende den til antikorrupsjonsorganet var for lengst overskredet.

Øverst: Advokat Sittra Biabungkerd leverer inn sin anmeldelse på Tao Poon politistasjon mandag. (Foto gjengitt)

Kilde: Bangkok Post


Luftforurensning tærer på mc-taxisjåførererDe fleste mc-taxisjåfører i Bangkok har helseproblemer på grunn av luftforurensning, ifølge en undersøkelse fra Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth).

– Sjåførenes arbeid er risikofylt, og de har få trygdeytelser eller stabil inntekt, sier Dr. Pongthep Wongwatcharapaiboon, direktør for ThaiHealth.

Eksponeringen for forurensning og trafikkbelastning fører også til helseproblemer som hjertesykdommer, kreft, diabetes, kroniske lungesykdommer, øye- og luftveisproblemer.

Basert på tall fra Bangkok Metropolitan Administration (BMA) fra i fjor har Bangkok 89.608 registrerte mc-taxisjåfører. ThaiHealth mener at det reelle tallet kan være høyere, rundt 100.000 sjåfører.

ThaiHealth har nylig gjennomført en spørreundersøkelse blant 538 førere. De fant ut at 56,9 % røyker sigaretter og 57,1 % drikker alkohol.

Disse tallene er høyere enn gjennomsnittstallene i det nasjonale statistikkens data om befolkningens helseatferd i 2021, som viser at 17,4 % av personer over 15 år røyker og 28 % drikker alkohol.

ThaiHealth introduserte prosjekter for å forbedre helsen og sikkerheten til mc-taxisjåfører i samarbeid med University of the Thai Chamber of Commerce, Office of Narcotics Control Board (ONCB), BMA og Raks Thai Foundation.

Planen har blitt testet ut i 13 distrikter: Chatuchak, Laksi, Bang Kapi, Bang Khen, Bangkok Noi, Chom Thong, Thung Kru, Thon Buri, Wang Thonglang, Lat Phrao, Min Buri, Bang Bon og Khan Na Yao, for å sette i gang velværetrening og workshops for å opplyse mc-taxisjåfører om helse, sikkerhetsstandarder og narkotikamisbruk.

– Totalt 2.426 deltakere vil bli med i prosjektene, sier han.

Mana Siripithayawat, visegeneralsekretær i ONCB, sier at mc-taxisjåfører anses som selvstendige arbeidstakere, men at de har et stort ansvar for å ivareta passasjerenes sikkerhet.

ONCB fant først ut at noen tygget kratom-blader eller drakk kratom-te for å øke styrken eller holde seg våkne. Andre brukte cannabis for å sove bedre.

ONCB ønsker å øke bevisstheten blant mc-taxisjåfører om fordelene og ulempene med kratom-blader og hvordan man bruker cannabis på riktig måte i henhold til loven.

– En urintest for ulovlige stoffer blant mc-taxisjåfører vil også bli lansert for å øke tilliten blant passasjerene om deres sikkerhet, sa han.

Øverst: Motorsykkeltaxisjåfører trener stretching under et utendørsarrangement i regi av Bangkok Metropolitan Administration, Thai Health Promotion Foundation og Office of the Narcotics Control Board 10. mars (Foto: Varuth Hirunyatheb).

Kilde: Bangkok Post

Russer veltet syv strømstolper på PhuketEn russisk turist kjøre av vegen og rev med seg syv strømstolper, langfredag.

Ulykken skjedde på Saiyuan Road i Rawai langfredag. Den 30 år gamle russiske turisten, kjørte en sedan da han mistet kontrollen og krasjet inn i en strømstolpe. Bilen snurret deretter rundt flere ganger og traff flere andre kjøretøy og bygninger.

Sju strømstolper ble revet ned i ulykken, og fem biler og motorsykler ble skadet. Heldigvis ble ingen personer skadet.

Politiet i Phuket opplyser at turisten vil bli siktet for skade på offentlig eiendom og skade på andres eiendom. Politiet venter også på resultatet av en promilletest for å fastslå om turisten kjørte i beruset tilstand.

Lokale innbyggere kommenterte at turisten kjørte svært fort før ulykken.

Kilde: Phuket Express

Partiet «Move Forward» oppfordrer til å se mistillitsdebattenOpposisjonspartiet «Move Forward» har lansert en reklamekampanje der de oppfordrer publikum til å følge med på den generelle debatten mot regjeringen onsdag og torsdag denne uken.

På sin hjemmeside har partiet i dag lagt ut en teaser for mistillitsdebatten, der det stilles spørsmål ved statsminister Srettha Thavisins innsats de siste sju månedene.

Partiet hevder at regjeringen ikke har innfridd forventningene om at Pheu Thai-partiet, med sine meritter, skulle være i stand til å løse de økonomiske problemene de siste ti årene og bringe landet videre.

Partiet hevder at den mye omtalte ordningen med «pengedrysset» ennå ikke har blitt realisert, at minstelønningene bare økes punktvis, at strømprisene fortsetter å stige, at verneplikten fortsatt gjelder, og at noen politiske fanger fortsatt sitter fengslet.

– Spørsmålene i dag er hvem Pheu Thai-regjeringen arbeider for, folket som helhet eller de personene som meglet frem koalisjonsregjeringen, og vil regjeringen, som ble dannet mot folkets vilje, tjene folket eller de som førte partiet til makten?

Øverst: «Move Forward» la ut et bilde på partiets Facebook-side med tittelen «Denne regjeringen for hvem?» og inviterte publikum til å lytte til mistillitsdebatten 3.-4. april. På innlegget er det et grafisk bilde av Move Forward-leder Chaitawat Tulathon, som er opposisjonsleder.

Kilde: Thai PBS


Stor etterspørsel etter brukte klimaanlegg i Khon KaenI dag nådde temperaturen 40 grader i den nordøstlige delen av byen Khon Kaen, førte den stekende varmen til at mange er på jekt etter brukte klimaanlegg, og det var også lange køer for rengjøringsservice, ifølge TV Channel 7.

En klimaanleggstekniker ved Thanakorn Air Khon Kaen-butikken i Nai Mueang sier at han er travelt opptatt med å reparere og bytte ut slitte deler på brukte klimaanlegg som er i relativt god stand, for å møte den store etterspørselen etter de i sommer, og at han selger fem-seks enheter daglig.

Årsaken til at kundene velger brukte klimaanlegg, er selvsagt at prisen på nye er mer enn dobbelt så høy. Disse brukte enhetene går for 5.000 baht stykket, men dette avhenger også av størrelse og BTU (British Thermal Units).

Det er også lange køer for rengjøringsservice, og teknikerne utfører service på opptil 40 enheter daglig.

De fleste av kundene bor i blokk, men det finnes også eiere av eneboliger som har fire til fem klimaanlegg og som har et presserende behov for rengjøring.

Teknikeren sier at hvis et klimaanlegg begynner å bråke eller kjøler rommet langsomt, er det et tegn på at det er skittent, og at man umiddelbart bør tilkalle en tekniker for å rengjøre det.

Han anbefaler at klimaanlegget rengjøres en gang i halvåret, ikke en gang i året, slik det vanligvis gjøres. Det er imidlertid noen som ikke rengjør dem i det hele tatt, noe som fører til at anleggene går i stykker og at det må brukes mer penger på å reparere de - og det er også merkbart på strømregningen.

Kilde: Thai Newsroom

Tørke i Italia og EUs innstramminger gir Thailand nye muligheterHandelsminister Phumtham Wechayachai tror Thailand kan eksportere mer jasminris til Italia nå som India har begrenset eksporten og to land har blitt fratatt sine skatteprivilegier.

Phumtham sa mandag at han nylig hadde instruert handelsrepresentanter ved thailandske ambassader om å se etter eksportmuligheter, og utsendingen i Roma hadde svart med å si at Italia trengte mer ris på grunn av tørke.

Han la til at EU har opphevet skatteprivilegiene for Vietnam og Myanmar fordi begge landene ikke har klart å beskytte grunnleggende arbeidstakerrettigheter.

Thailand kan imidlertid bare benytte seg av denne muligheten i år, ettersom EU forventes å fornye skatteprivilegiene for Vietnam og Myanmar neste år, la han til.

Phumtham viste også til tall fra Global Trade Atlas for å underbygge sin tro på at Thailand har bedre muligheter til å eksportere til Italia. Ifølge handelspublikasjonen importerte Italia ris til en verdi av 303,29 millioner USD i 2023, hvorav Thailand sto for ris til en verdi av 23,62 millioner USD (858,76 millioner baht), hvorav 20,22 millioner USD kom fra jasminris.

Med en økning på 16,01 % i eksporten av ris til Italia sammenlignet med året før, ble Thailand den tredje største riseksportøren etter Pakistan (113,63 millioner dollar) og India (40,76 millioner dollar).

Kilde: The Nation

Nordmann (62) arrestert for «overstay» i Cha AmSom en del av en operasjon utført av Phetchaburi Immigration har flere personer blitt arrestert under kampanjen "X-Ray Risk Area/High-Risk Foreigners", noe som understreker myndighetenes strenge innsats for å håndheve innvandringslovene.

Onsdag gjennomførte Phetchaburi Immigration Office, en aksjon som resulterte i arrestasjonen av en 62 år gammel nordmann. Arrestasjonen ble foretatt i Cha-am-distriktet.

Nordmannen er siktet for «overstay» formelt anklaget for å være en utlending som har reist inn i og oppholdt seg i landet uten tillatelse.

Kilde: Hua Hin Today


Verdens verste smog kveler det nordlige ThailandDe fleste provinsene i nord var mandag morgen dekket av farlige rødkodede nivåer av PM2,5, og Chiang Mai var byen med den verste luftforurensningen i hele verden.

Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (Gistda) rapporterte kl. 08.00 mandag morgen at 14 provinser hadde røde (svært skadelige) nivåer av svevestøv med en diameter på 2,5 mikrometer eller mindre (PM2,5), fra 75,9 til 173,6 mikrogram per kubikkmeter luft i løpet av det siste døgnet. Sikkerhetsgrensen ligger på 37,5 µg/m³.

Det verste nivået på 173,6 µg/m³ ble målt i Mae Hong Son, etterfulgt av 153,1 µg/m³ i Chiang Mai, 152,2 µg/m³ i Chiang Rai, 140,8 µg/m³ i Lamphun, 138,6 µg/m³ i Phayao, 128,9 µg/m³ i Lampang, 125,5 µg/m³ i Nan, 118,9 µg/m³ i Phrae, 105,8 µg/m³ i Uttaradit, 103,4 µg/m³ i Tak, 101,4 µg/m³ i Sukhothai og 88,1 µg/m³ i Kamphaeng Phet. Alle disse er nordlige provinser.

To provinser i den nordøstlige delen av landet hadde også røde nivåer av PM2,5 - 85,9 i Loei og 75,9 i Bueng Kan.

Oransje (i utgangspunktet utrygge) nivåer av PM2,5 ble målt i 20 andre provinser, hovedsakelig i nordøst. Nivåene varierte fra 39,2 til 74,6 µg/m³.

Provinsene var, i synkende rekkefølge, Nakhon Phanom, Phitsanulok, Nong Bua Lam Phu, Udon Thani, Sakon Nakhon, Phetchabun, Kalasin, Nong Khai, Khon Kaen, Mukdahan, Chaiyaphum, Maha Sarakham, Phichit, Amnat Charoen, Roi Et, Yasothon, Ubon Ratchathani, Uthai Thani, Kanchanaburi og Nakhon Sawan.

Provinsene i nedre del av Central Plain, nedre del av Nordøst og sør hadde moderat og god luftkvalitet. Samut Prakan hadde best luftkvalitet med 10,6 µg/m³ PM2,5, etterfulgt av Bangkok med 11,5 µg/m³.

Det sveitsiske luftkvalitetsteknologiselskapet IQAir vurderte Chiang Mai som storbyen med verdens verste luftforurensning mandag morgen, etterfulgt av Jakarta, Hanoi og Hangzhou.

Kartet fra Gistda viser røde nivåer av PM2,5 i hele Norden mandag morgen.

Kilde: Bangkok Post

Thailand skroter all visumfri innreise på grunn av økende kriminalitet (aprilspøk)

Dette var Thainytts aprilspøk som ble publisert kl 10:30 og "avpublisert" ca kl 13:00

I dag kunngjorde den thailandske regjeringen at de skroter all visumfri innreise til landet med umiddelbar virkning. Dette betyr at alle tilreisende turister må ha visum før de ankommer, samtidig innføres amkomskortet TM6 igjen. 

Dette skrittet kommer som svar på økende bekymringer rundt kriminalitet fra tilreisende turister og sikkerhet knyttet til visumfri innreise.

Somchai Nonthasuwan, ialsperson for innenriksdepartementet, sier i dag at beslutningen ble tatt etter nøye vurdering av den pågående situasjonen og hensynet til innbyggernes sikkerhet.

– Vi innfører også på nytt innreisekortet, TM6. Det er aller største viktighet at det thailandske samfunnet har full oversikt over hvor turistene befinner seg, sier Somchai.

For de som allerede er underveis til Thailand eller ikke har tid til å skaffe visum før avreise må disse søke om «VOA» visum ved innreise på ankomstflyplassen.

– Dette gir bare 15 dagers opphold for alle nasjonaliteter, sier Somchai, – Men kan forlenges med 30 dagers opphold på et av landets immigrasjonskontorer for av avgift på 1900 baht.

– Det er dessverre blitt klart for oss at visumfri innreise har ført til en betydelig økning i kriminalitet i landet vårt, sa Somchai under en pressekonferanse i dag.

– Vi kan ikke lenger ignorere de alvorlige konsekvensene dette har for det thailandske samfunnet.

Ifølge talspersonen har thailandske myndigheter sett en dramatisk økning i rapporter om kriminelle handlinger begått av utlendinger som har utnyttet den visumfrie innreiseordningen. Dette inkluderer alt fra tyverier og bedrageri til mer alvorlige forbrytelser som narkotikahandel og menneskehandel.

Som en del av den nye politikken vil alle utenlandske besøkende nå måtte søke om visum på forhånd før de kommer til Thailand. Dette vil innebære at søkere må gjennomgå en grundigere bakgrunnssjekk før de får innreisetillatelse.

Reaksjonene på dagens kunngjøring har vært blandede. Mens noen mener at dette vil bidra til å beskytte innbyggerne og styrke sikkerheten, har andre uttrykt bekymring for hvordan dette vil påvirke turismen og det generelle ryktet til Thailand som en populær destinasjon.

Turistnæringen, som allerede har blitt hardt rammet av pandemien, frykter at dette skrittet vil føre til en nedgang i antall besøkende og dermed også inntektene.

Uansett hva framtiden bringer, er det klart at Thailand står overfor en betydelig utfordring når det gjelder å balansere ønsket om å være åpen for turisme med behovet for å opprettholde lov og orden i landet.

Kilde: Bangkok Post

Pattaya-politiet jakter på undertøy-sniffende mannPolitiet i Pattaya leter etter en mann som har terrorisert beboere i Soi Sawang som sniffer og rapper dameundertøy som henger til tørk.

Mannen, som beskrives som en mann i 30-årene av middels kroppsbygning, ble sett sykle opp og ned gaten tirsdag. Deretter stoppet han for angivelig å sniffe og stjele dameundertøy fra klessnorer.

En beboer, som ønsker å være anonym, forteller til lokale medier at hun har vært utsatt for denne undertøystyven flere ganger:

– Jeg er redd for å henge klærne mine til tørk ute nå, sa hun. – Jeg vet ikke hva denne mannen kommer til å gjøre med undertøyet mitt.

En annen beboer forteller at hun en dag så mannen sykle med en pose full av dameundertøy. Mannen syklet raskt av gårde da beboeren forsøkte å henvende seg til ham.

Politiet i Pattaya etterforsker anmeldelsene og har økt patruljeringen i området.

Kilde: The Pattaya NewsEnorme menger krill er skylt i land ved Mai KhaoLokale landsbyboere uttrykke bekymring over millioner av krill som ble skylt i land på Mai Khao Beach i helgen.

Landsbyleder Winai Sae-ew inspiserte stranden i går, søndag.

Mai Khao er en strand på nordvestsiden av Phuket. Den er også kjent som Airport Beach.

Wniai forklarte at det var funnet krill som var skylt i land langs fire til fem kilometer av stranden.

Noen hadde samlet krill og vasket den med sjøvann, mens andre var mer bekymret for om fenomenet var et tegn på en forestående naturkatastrofe, sier Winai.

Winai var også bekymret for fargen på krillen som ble skylt i land.

– Krillreker er vanligvis rosa-røde, men de millioner av krill som ble skylt i land på Mai Khao Beach, er lilla i fargen, sa han.

– Det er også merkelig, og jeg har aldri sett dette før. Jeg vil at de relevante myndigheter skal komme og undersøke hva som har forårsaket dette, legger Winai til.

Kilde: The Phuket News

14 skadet i lastebilveltEn lastebil som smuglet arbeidere fra Myanmar inn i Thailand, veltet på vei fra grensen i denne vestlige provinsen mandag, og 14 passasjerer ble skadet.

Sangkhla Buri-politiet sier at sjåføren mistet kontrollen over kjøretøyet da det kjørte ned en bakke og svingte ut av en kurve på vei 323 i Sangkhla Buri-distriktet like etter midnatt. Lastebilen rullet over på siden, og sjåføren så ut til å ha flyktet fra ulykkesstedet.

Ifølge politiet var det 29 myanmarske passasjerer i bilen, og 14 av dem ble skadet, fem av dem alvorlig.

Et avhør viste at de hadde gått over grensen til Thailand natt til søndag. Deretter ble de plukket opp av en lastebil på vei til en destinasjon lenger inne i landet, sier poolitiet, uten å oppgi nærmere detaljer om hvor bilen var på vei.

Alle passasjerene vil bli deportert tilbake til Myanmar.

De thailandske grensemyndighetene har vært i alarmberedskap siden de forventer at flere myanmarere vil reise til Thailand for å jobbe på grunn av urolighetene i landet.

Øverst: Innbyggere fra Myanmar sitter under politibeskyttelse på vei 323 i Sangkhla Buri-distriktet i Kanchanaburi-provinsen etter at lastebilen de satt i veltet like etter midnatt mandag. (Foto: Piyarat Chongcharoen)

Stekende sol i nord - kraftig regn i sørFra og med i dag er det varslet ekstrem varme i flere områder i de nordlige, nordøstlige, østlige og sentrale regionene, inkludert Bangkok, og meteorologisk institutt advarer mot å arbeide eller drive med utendørsaktiviteter i en lengre periode.

Bangkok vil oppleve temperaturer på 40 °C, mens det i nord kan bli 42 °C.

Sørlige og sørøstlige vinder fortsetter å herske over de lavere nordøstlige, sentrale og østlige regionene, noe som kan føre til spredte tordenbyger i enkelte områder.

Ti provinser i sør vil i mellomtiden oppleve store nedbørsmengder som dekker rundt 20 % av området. Bølgehøyden forventes å overstige 1 meter.

Kilde: The Nation


Dagens valutakurser, mandag 1. april 2024


Da har vi kommet til april, og krona holder seg svak.

På dagens første oppdatering av kurser klokken 09:00, har de 8 bankene disse tallene.

Bank of Ayudhya Krungsri Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,30637 baht.

Bangkok Bank.
Veksling av kontanter er på 1,50000 baht. TT overføring er på 3,32250 baht.

CIMB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,30330 baht.

Kasikorn Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,30434 baht.

Siam Commercial Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,31875 baht.

TTB Bank.
Veksling av kontanter er på 3,20000 baht. TT overføring er på 3,32500 baht.

Krung Thai Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,32000 baht.

UOB Bank.
Veksling av kontanter er på 0,00000 baht. TT overføring er på 3,31900 baht.

Hvor mye bør jeg sende til min thailandske kjæreste hver måned?Et tema som mange alltid vil ha svar på, er hvor mye penger de bør sende sin thailandske kjæreste hver måned. Det er selvsagt forskjellig fra person til person, og det vil avhenge av om du bor i Thailand eller i utlandet, hva kjæresten din jobber med, og selvfølgelig hvor mye du har råd til.

Det er kanskje det siste punktet som er viktigst, for vi hører ofte historier om menn som lever i nød fordi de sender langt mer penger enn de egentlig har råd til.

Hvor mye du skal sende til din thailandske kjæreste hver måned, avhenger av en rekke faktorer, blant annet din egen økonomiske situasjon, kjærestens behov og hva slags forhold dere har. Her er noen betraktninger som kan hjelpe deg med å finne et passende beløp:

1. Økonomisk evne: Vurder din egen økonomiske situasjon og hvor mye du har råd til å sende uten at det blir en økonomisk belastning. Det er viktig å prioritere din egen økonomiske stabilitet og ditt eget ansvar.

2. Kjærestens behov: Ta hensyn til kjærestens levekostnader, inkludert husleie, strøm, mat, transport og andre nødvendige utgifter. Snakk åpent om hennes økonomiske behov, og fastsett et rimelig beløp basert på hennes behov.

3. Forholdets dynamikk: Tenk på hva slags forhold dere har og om økonomisk støtte er nødvendig eller forventet. Noen par kan velge å dele utgiftene likt, mens andre kan velge å la den ene parten stå for den økonomiske støtten.

4. Lokale levekostnader: Tenk på levekostnadene i området der kjæresten din bor i Thailand. Utgiftene kan variere avhengig av om hun bor i et landlig eller urbant område.

5. Kommunikasjon og avtale: Kommuniser åpent med kjæresten din om økonomiske spørsmål og bli enige om hvor mye dere skal bidra med hver måned. Åpenhet og gjensidig forståelse er nøkkelen til et sunt forhold.

Hva om jeg bor i Thailand?

1. Bor og jobber i Thailand: Hvis dere begge bor og jobber i Thailand og kjæresten din også er i jobb, kan det være tilstrekkelig med et månedlig bidrag på mellom 10.000 og 25.000 THB, forutsatt at dere dekker felles utgifter. Hvis kjæresten din ikke jobber og du er eneforsørger, kan det imidlertid hende at beløpet må være høyere for å dekke hennes levekostnader. Dette kan inkludere ekstrautgifter hvis hun tidligere har jobbet i et yrke med høyere inntektspotensial, for eksempel i en bar på Walking Street.

2. Pensjonist i Thailand: Hvis du er pensjonist i Thailand og har en thailandsk kjæreste på samme alder, kan det forventes at du bidrar med økonomisk støtte. Beløpet vil avhenge av pensjonsinntekten din og kjærestens økonomiske behov. Hvis hun er økonomisk uavhengig, kan bidraget være lavere, men det bør likevel være tilstrekkelig til å sikre henne trygghet og komfort. Det er viktig å ta hensyn til din reduserte pensjonsinntekt når du fastsetter beløpet du skal sende.

3. Signifikant aldersforskjell: Hvis det er stor aldersforskjell mellom deg og din thailandske kjæreste, kan hun ha høyere økonomiske forventninger, særlig hvis du er eldre og økonomisk stabil. I slike tilfeller kan den økonomiske støtten være høyere for å imøtekomme hennes livsstilspreferanser og behov.

Å bo i hjemlandet 

Når du bor i utlandet og besøker kjæresten din noen ganger i året, avhenger beløpet du sender henne hver måned av flere faktorer, først og fremst hvor hun befinner seg og din økonomiske evne. Slik bestemmer du et passende beløp: 

1. Lokasjon: Tenk på hvor kjæresten din bor i Thailand. Levekostnadene varierer sterkt avhengig av om hun bor på landsbygda eller i en by. Hvis hun bor i en landsby der utgiftene generelt er lavere, kan en månedlig godtgjørelse på rundt 15.000 THB være rimelig for å dekke hennes grunnleggende behov. Hvis hun derimot bor i et urbant område der levekostnadene er høyere, kan hun ha behov for en større godtgjørelse, kanskje fra 25.000 THB per måned.

2. Økonomisk evne: Vurder din egen økonomiske situasjon og finn ut hvor mye du har råd til å sende hver måned. Ta hensyn til levekostnader, reisekostnader og andre økonomiske forpliktelser du måtte ha. Det er viktig at du sender et beløp som du har råd til uten at det blir en økonomisk belastning for deg selv.

3. Økonomiske forhold: Ta hensyn til de nåværende økonomiske forholdene, spesielt med tanke på eventuelle økonomiske utfordringer du står overfor på grunn av den globale økonomiske situasjonen. Juster beløpet du sender tilsvarende for å sikre at det er bærekraftig på lang sikt.

4. Minimumsutgifter til livsopphold: Husk at de fleste thailendere trenger minst 25 000 THB per måned for å dekke grunnleggende levekostnader. Selv om dette beløpet kan variere fra person til person og fra sted til sted, er det en nyttig målestokk for å avgjøre om bidraget du sender er tilstrekkelig.

Til syvende og sist bør beløpet du sender kjæresten din være basert på gjensidig enighet, åpen kommunikasjon og hensyn til hennes levekostnader og din økonomiske evne. Det kan være nødvendig å revurdere bidraget med jevne mellomrom for å sikre at det er tilstrekkelig til å dekke hennes behov og opprettholde et sunt forhold.

Kilde: Pattaya ONE

Eksperter: – El Nino forventes å øke varmen i april og maiGjør deg klar til å syde i april og mai. Temperaturene i de to neste månedene - som vanligvis er blant de varmeste månedene i året - kan øke ytterligere på grunn av ettervirkninger av El Nino-fenomenet som rammet Singapore i andre halvdel av 2023, ifølge eksperter.

El Nino er et naturlig klimafenomen som fører til varmere og tørrere vær i Sørøst-Asia på grunn av endringer i havoverflatetemperaturen og overflatevindene i det tropiske Stillehavet.

El Nino-forholdene er i ferd med å svekkes og forventes å avta rundt april eller mai, opplyser National Environment Agency's Meteorological Service Singapore (MSS) som svar på spørsmål.

Men det er sannsynlig at El Nino fortsatt vil gjøre seg gjeldende i Singapore i form av høyere temperaturer enn vanlig i månedene som kommer, ettersom det tar tid å overføre varme fra havoverflaten til atmosfæren, sier eksperter til The Straits Times.

Denne langvarige effekten av El Niño forventes å overlappe med de tradisjonelt varme månedene av året i Singapore, legger de til.

Ifølge MSS-registreringer er mai den varmeste måneden i året, med en gjennomsnittlig døgntemperatur på 28,6 °C. Den gjennomsnittlige døgntemperaturen i april er 28,2 °C, mens juni har en gjennomsnittstemperatur på 28,5 °C.

Professor i byklimatologi Matthias Roth ved National University of Singapores (NUS) avdeling for geografi sier: – Med tanke på at en El Niño-hendelse fortsetter å bidra med varme etter at den har nådd sitt høydepunkt, er det mulig at de neste månedene, som sammenfaller med den varmeste delen av året, vil oppleve temperaturer over gjennomsnittet.

Økningen i lufttemperaturer som vanligvis er forbundet med El Nino-hendelser, kombinert med den allerede høye luftfuktigheten i Singapore, vil gjøre det mer ubehagelig å oppholde seg utendørs i månedene april til juni, legger Roth til.

Professor Xie Shang-Ping, ekspert på fysisk oseanografi ved Scripps Institution of Oceanography ved University of California San Diego, er enig. Han sier: – Høy luftfuktighet i kombinasjon med høye temperaturer kan forårsake varmestress.

En talskvinne for MSS sier at selv om varmestressnivået har en tendens til å øke med høyere temperaturer og luftfuktighet, må man også ta hensyn til andre faktorer - som vindhastighet og mengden solstråling.

Høye varmestressnivåer kan føre til økt risiko for varmerelaterte sykdommer som heteslag, varmeutmattelse og varmekramper.

Forandringens vinder
El Nino refererer til den varme fasen av El Nino Southern Oscillation (Enso), en av verdens største naturlige klimasykluser som påvirker havoverflatetemperaturer og nedbørsmønstre.

I det tropiske Stillehavet blåser vindene hovedsakelig fra øst til vest. Disse forutsigbare passatvindene, som de kalles, holder varmt vann innestengt rundt det maritime kontinentet, noe som bidrar til dannelsen av regnskyer og velsigner regionen med regn.

Men under en El Niño-hendelse svekkes passatvindene, og det varme vannet i vest er ikke lenger begrenset til denne regionen. I stedet strekker en tunge av varmt vann seg nå fra vest mot øst.

Når det varme vannet beveger seg mot det sentrale og østlige Stillehavet, følger regnskyer etter, noe som resulterer i tørrere og varmere vær over Singapore.

Under en La Nina-hendelse - den kjølige fasen av Enso - skjer det motsatte. Varmt vann samler seg rundt Sørøst-Asia, noe som resulterer i mer regn.

Påvirkningen fra El Nino
23. mars skrev MSS i sin årlige klimarapport at 2023, et El Nino-år, var det fjerde varmeste året noensinne. Gjennomsnittstemperaturen på 28,2 °C i 2023 var på nivå med to andre El Nino-år, 2015 og 1997.

De varmeste årene som er registrert, er 2019 og 2016 med 28,4 °C og 1998 med 28,3 °C.

MSS advarte da også om at temperaturene i 2024 kunne bli høyere enn i 2023 på grunn av den langvarige effekten av El Nino.

I 2016 og 1998 tok El Niño-hendelsene slutt rundt april. "Både mai 2016 og (mai) 1998 var varmere enn langtidsgjennomsnittet", la MSS til.

Talskvinnen for MSS sier at studier har vist at El Ninos effekt på lufttemperaturene nær overflaten i regionen har en tendens til å komme noen måneder etter endringene i havoverflatetemperaturene.

Hun legger til: – En del av denne forsinkelsen skyldes sannsynligvis at varme frigjøres fra havet til atmosfæren over det sentrale og østlige Stillehavet, som deretter påvirker atmosfæren over hele kloden.

Førsteamanuensis Steve Yim, fra Nanyang Technological Universitys (NTU) Asian School of the Environment og Lee Kong Chian School of Medicine, sier at lufttemperaturen vanligvis topper seg noen måneder etter at El Nino når sin maksimale styrke.

– I begynnelsen av januar 2024 ble det observert at El Nino nådde sin maksimale styrke, sier professor Yim. – Det tar tid før atmosfæren reagerer på den unormalt høye havoverflatetemperaturen, for eksempel under en El Nino, fordi det tar tid å overføre varme fra havoverflaten til atmosfæren.

Prof. Roth fra NUS sier "Varme lagres effektivt i vann og fortsetter å frigjøres til atmosfæren etter at en El Nino-hendelse har nådd sitt høydepunkt."

Risiko for grenseoverskridende tåke
På spørsmål om de forventede temperaturene som er varmere enn vanlig i 2024, vil øke risikoen for grenseoverskridende dis i Sørøst-Asia, svarer ekspertene at risikoen for skogbranner i regionen avhenger av flere faktorer enn bare temperaturene.

Prof. Yim fra NTU sier: – Det er ikke sikkert at en situasjon som er varmere enn vanlig i seg selv øker risikoen for grenseoverskridende dis, men en kombinasjon av tørke, varme og gunstige vindforhold vil med stor sannsynlighet bidra til grenseoverskridende disforurensning i Singapore.

Talskvinnen for MSS sier at sesongbaserte klimamodeller ikke forutsier at det vil oppstå en ny El Nino i 2024.

– Den sørlige Asean-regionen forventes å være mindre tørr i den tradisjonelle tørrsesongen fra juni til oktober 2024 enn i tilsvarende periode i 2023, da det var El Nino-forhold og en positiv dipol i Det indiske hav, legger talskvinnen til.

Hun refererte til den positive Dipole i Det indiske hav (IOD) som rammet Singapore i andre halvdel av 2023, og som bidro til varmere temperaturer enn vanlig det året.

I likhet med El Nino gir en positiv IOD varmere vær i Singapore på grunn av temperaturvariasjoner i atmosfæren og havoverflaten i Det indiske hav. I 2023 opplevde Singapore en "dobbelt opp" av klimafenomener som førte til høyere gjennomsnittstemperaturer.

Talskvinnen legger til at det fortsatt kan forventes perioder med tørt vær mellom juni og oktober i 2024.

– Dette kan resultere i grenseoverskridende dis hvis det oppstår branner i den nærliggende regionen og de fremherskende vindene blåser røykskyene mot Singapore", sa hun.

Koh Tieh Yong, nestleder i arbeidsgruppen for den asiatisk-australske monsunen og World Climate Research Programme, påpekte at risikoen for grenseoverskridende dis avhenger av mer enn bare meteorologiske faktorer.

– Hvert år avhenger risikoen for grensekryssende dis i større grad av menneskelige aktiviteter på bakken: rydding av land ved brenning, lokale myndigheters forebyggende vanning av ryddet land, politiarbeid på stedet mot ulovlige jordbruksmetoder, sier han.

Av: Ariel Yu, The Straits Times, Asia News Network - Gjengitt i The Nation


67 gulskjortedemonstranter frikjent etter flyplassdemonstrasjon i 2008Retten har frafalt alle anklager mot ytterligere 67 demonstranter som var involvert i nedstengningen av Bangkoks to hovedflyplasser i 2008, med henvisning til at protesten ble ansett som en fredelig forsamling.

De 67 demonstrantene, som var medlemmer av People's Alliance for Democracy (PAD) eller de såkalte Gulskjortene, sto ifølge Khaosod Online og Thai Post tiltalt for blant annet opprør, skadeverk på flyplassene og for å ha gjort en offentlig vei trafikkfarlig.

Straffedomstolen avgjorde fredag at demonstrantene ble frikjent fra alle anklager, med begrunnelsen at aksjonene deres ble ansett som en fredelig forsamling uten våpen, og at de ikke hadde begått de påståtte lovbruddene.

Ifølge retten samlet demonstrantene seg på flyplassene Don Mueang og Suvarnabhumi i november og desember 2008 for å kreve at daværende statsminister Somchai Wongsawat, som var anklaget for korrupsjon, skulle gå av.

Demonstrantene avviste alle anklagene. Ifølge retten ble det ikke forårsaket noen skade, og demonstrasjonen forstyrret ikke flytrafikken.

Domstolen hadde tidligere frafalt tiltalen mot ytterligere 13 demonstranter som ledet protestene. De ble kun funnet skyldige i brudd på unntakstilstanden og dømt til å betale bøter på 20.000 baht hver. I en sivil rettssak i 2017 ble alle også dømt til å betale en erstatning på 522.160.947,31 baht til Airport of Thailand Public Company. I fjor ble 11 av 13 demonstranter slått konkurs. 

Kilde: Prachatai

Pytonslange og varan fanget i Wichit på PhuketTil tross for at regnsesongen ennå ikke har begynt, er reptiler i bevegelse allerede blant de viktigste daglige oppgavene for redningsarbeidere ved Department of Disaster Prevention and Mitigation-avdelingen i Wichit kommune på Phuket.

Rundt kl. 09.00 torsdag ble DDPM-Wichit tilkalt til Soi Thepanusorn i Moo 4 i Wichit for å fange et reptil som hadde sneket seg inn i hjemmet til en lokal innbygger.

Reptilet viste seg å være en liten varan. Ved hjelp av staver med løkker ble dyret holdt fast før de tok den med seg og slapp den ut i naturen.

Kl. 15.30 samme dag kom det en ny henvendelse fra Soi Thepanusorn. Denne gangen dreide det seg om en enorm pytonslange på over 2 meter. Også denne slangen ble fanget og sluppet ut i naturen.

Lørdagens reptilvarsler i Soi Thepanusorn var fortsettelsen på den travle uken hos DDPM-Wichit, som startet mandag da redningsarbeidere ble tilkalt til dette boligområdet for å fange en slange som hadde gravd seg inn under en vanntank i hagen til en lokal beboer.

DDPM Wichit opplyser at de har tre sentre som folk kan kontakte i nødstilfeller eller hvis de trenger hjelp, for eksempel for å få fjernet en stor slange - eller i det siste for å melde fra om eventuelle skogbranner i området. De tre sentrene, som er tilgjengelige 24 timer i døgnet, har følgende betegnelser:
  • Hjelpesenter (Suan Sri Phuwanat): Tlf. 076-525199 
  • Panwa-senteret (Ao Makham): Tlf. 076-684443 
  • Surakul Center (bak Surakul Stadium): Tlf. 076-540899 
Kilde: The Phuket News

– Ryktene om min fars død er sterkt overdrevetDatteren til varsleren Chuwit Kamolvisit la lørdag ut et bilde på Instagram for å bevise at faren fortsatt er i live, og avkreftet dermed ryktene om at han var død.

– Når det gjelder ryktene, insisterer jeg på at faren min ikke er død, skriver Trakarnta i bildeteksten til et bilde som viser henne sammen med Chuwit i det som ser ut til å være en offentlig park i utlandet.

Den 62 år gamle tidligere massasjesalongmagnaten og politikeren smilte på bildet.

Chuwit forlot angivelig Thailand i november i fjor for å få behandling for sin kreftsykdom i Skottland. I januar la han ut et bilde av seg selv i en sykehusfrakk, sittende i en rullestol på et sykehus.

Tidligere i august kunngjorde Chuwit at han hadde utviklet leverkreft i stadium fem, og at legene ga ham mindre enn åtte måneder igjen å leve. Dette fikk ham til å stanse all politisk virksomhet, som for det meste gikk ut på å avsløre korrupsjon blant høytstående politifolk og politikere.

Chuwit var en gang i tiden landets største massasjesalongeier, kjent som «badekar-magnaten». Etter at han ble arrestert i 2003, hevdet han offentlig at han hadde betalt store bestikkelser til mange thailandske politifolk. Deretter solgte han noen av sine malonger, dannet sitt eget politiske parti og stilte uten hell til guvernørvalget i Bangkok i august 2004.

I 2005 ble han valgt inn i parlamentet som leder for Rak Thailand-partiet, som ble et opposisjonsparti til Yingluck Shinawatras regjering.

Året etter ble han avsatt som parlamentsmedlem av forfatningsdomstolen fordi han ikke oppfylte kravet om å ha vært medlem av et politisk parti i mer enn 90 dager før valget.

Kilde: The NationRSS 
Stacks Image 795