Stigende rispriser kan skape matvarefrykt
15.09.2023Stigende matvarepriser vil trolig bli en ekstra bekymring for sentralbanksjefene som forsøker å dempe inflasjonen, ettersom prisen på ris, en av de viktigste matvarene i Asia, har steget mest siden 2008, ifølge HSBC Holdings Plc.
– Minnet om den asiatiske matprisfrykten i 2008 sitter dypt, skrev økonomer under ledelse av Frederic Neumann i et forskningsnotat fredag, ifølge Bangkok Post.
– Den gang spredte de stigende risprisene i enkelte økonomier seg raskt til andre markeder etter hvert som forbrukere og myndigheter i hele regionen forsøkte å sikre seg forsyninger. Det økte også prisene på andre basisvarer, som hvete, etter hvert som kjøperne gikk over til alternativer.
Eksportprisene på ris fra Thailand, som er en global referanse, steg til over 600 USD per tonn, en økning på nesten 50 % fra fjoråret. Dette er et problem for beslutningstakerne, for i motsetning til tomater og løk, som har en tendens til å normalisere seg raskt etter en økning på grunn av korte innhøstingssykluser, kan risprisene holde seg høye mye lenger, ifølge Neumann.
Den globale risimportens andel av forbruket har omtrent doblet seg i løpet av de siste 25 årene, og har økt med rundt fire prosentpoeng siden matpriskrisen i 2008.
– Dette betyr at nedgang i én økonomi kan få mye større ringvirkninger i andre økonomier enn tidligere", sier Neumann.
Uregelmessig regn og tørke i mange deler av verden hindrer avlinger, reduserer tilbudet og driver opp kostnadene. India, som er den største riseksportøren i verden, har innført restriksjoner på oversjøiske forsendelser for å holde de lokale prisene nede, noe som ytterligere reduserer det globale tilbudet.
Malaysia og Filippinene er de to asiatiske økonomiene som er mest avhengige av risimport, etterfulgt av Korea og Taiwan, sier Neumann. Andre økonomier, som for eksempel Indonesia, er også utsatt. Hongkong og Singapore importerer all risen sin, men på grunn av sin kjøpekraft kan de lett sikre seg forsyninger.
Kilde: Bangkok Post
Thailand vil bli sports- og underholdnings-hovedstad
15.09.2023Den nye turistministeren har satt et nytt rekordmål for utenlandske turistinntekter på 3 billioner baht, opp fra 1,9 billioner i 2019, med mål om å etablere landet som en sports- og underholdningshovedstad.
Turistminister Sudawan Wangsuphakijkosol sier at regjeringen ønsker å nå dette ambisiøse målet så snart som mulig, men at de trenger mer tid til å utarbeide en handlingsplan, ifølge Bangkok Post.
Tidligere denne uken ble regjeringen enig om visumfritak for borgere fra enkelte land, blant annet Kina.
– Statsminister Srettha Thavisin har gitt oss verktøyene vi trenger for å tiltrekke oss flere turister, i første omgang ved å fjerne visumkravet for enkelte reisende og gjøre prosessen på flyplassene enklere, sier Sudawan.
– Nå må vi utarbeide mange flere prosjekter for å nå målene våre.
– Med tanke på det nye målet på 3 billioner baht bør turistprosjektene de neste fire årene være store og konsekvente, ikke engangshendelser, og skape et nytt omdømme for Thailand ved hjelp av myk makt, sa hun.
– Departementet fokuserer på sports- og underholdningsarrangementer som kan trekke et stort publikum, for eksempel internasjonale konserter og sportsbegivenheter, sier Sudawan.
Sudawan sier at målet for turistinntektene i 2024, inkludert både innenlandske og internasjonale markeder, er satt til 3,3 billioner baht, opp fra 3 billioner i 2019.
Med et begrenset statsbudsjett for 2023 er det sannsynlig at departementet vil be om et tilleggsbudsjett, noe som vil bli avgjort når alle prosjektplanene er ferdigstilt.
– Det potensielle budsjettet vil være basert på studier fra andre land som har etablert seg som regionale underholdningssentre, sier hun.
– Det kan også bli aktuelt å bygge ut ny infrastruktur for å gjøre det enklere for publikum å reise, sier Sudawan.
Målet for turistinntektene i 2024, inkludert både det nasjonale og internasjonale markedet, er satt til 3,3 billioner baht, en økning fra 3 billioner baht i 2019.
Thapanee Kiatphaibool, i Thailands turistmyndighet (TAT), sa at de planlegger å overvåke stemningen i det kinesiske og kasakhstanske markedet fra og med mandag for å få tilbakemelding på fremtidige bestillinger etter at Thailand kunngjorde visumfritak for besøkende fra begge land fra 25. september 2023 til 29. februar 2024.
– Uten visumtiltakene kan det kinesiske markedet komme opp i kun 3,7 millioner besøkende i år. Med visumfritak vil tallet ligge på 4,1-4,2 millioner, sier Thapanee.
Hun sa at TAT fortsatt planlegger å presse flyselskapene til å øke setekapasiteten for å bidra til å nå regjeringens mål på 2,38 billioner baht fra 27-28 millioner turister i år.
Thailand har 2,51 millioner seter i høysesongen fra oktober til mars, noe som bare er 40 % av 2019-nivået. TAT samarbeider med flyselskapene om å sette inn både charter- og rutefly for å fylle opp ledige seter på flyplassene i siste kvartal.
Kide: Bangkok Post
Kinesisk etterspørsel etter thailandske durian øker kraftig
15.09.2023En ny rapport fra HSBC Bank spår at den globale etterspørselen etter durian vil øke med opptil 400 %, drevet av en betydelig økning av Kinas forbruk av den stinkende durianfrukten.
– Selv om noen kanskje ser på durian som en frukt med sterk smak, og andre klager over den særegne lukten, forventer vi at etterspørselen etter durian vil øke med opptil 400 % årlig, først og fremst på grunn av durians økende popularitet i Kina, sier Aris Dacanay, økonom for Asean-regionen i HSBC Bank.
Kina er blitt verdens ledende importør av durian, og har de siste to årene stått for hele 91 % av det globale durianmarkedet, til en samlet verdi av 6 milliarder dollar. Durian har blitt svært populær i Kina, der forbrukerne ikke bare ser på den som en frukt, men også som et symbol på sjenerøsitet når den gis som gave til venner og slektninger i forbindelse med forlovelser.
Etterspørselen etter durian begynte å øke i Kina tidlig i 2017. Den omtales ofte som ‘fruktens konge’ og selges for mer enn 10 dollar per kilo i Kina, sammenlignet med en gjennomsnittspris i sørøstasiatiske land på rundt 6 dollar per kilo. De store eksportørene i Asean-gruppen, som sto for 90 % av den globale durianeksporten i 2022, nyter godt av denne trenden, ifølge HSBCs økonom.
Thailand ligger på topp når det gjelder durianeksport i Asean-regionen, og andre medlemmer av gruppen er ivrige etter å konkurrere.
Dette bør være mulig takket være Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), en regional frihandelsavtale som omfatter Asean, Kina, Sør-Korea, Japan, Australia og New Zealand, og som gir signatarlandene fri tilgang til det kinesiske markedet på like vilkår, påpeker Aris.
Kilde: The Nation