Stacks Image 903

Eiendomssalget i andre kvartal er det laveste på 12 år



Bank of Thailands belåningsgrad anses som en stor hindring for de som ønsker å kjøpe bolig

Eiendomsutviklere har bedt myndighetene om å iverksette tiltak for å støtte eiendomsbransjen, blant annet ved å lette Bank of Thailands belåningsgrad (LTV) for å gjøre det enklere for thaiene å få boliglån.

Belåningsgraden er en risikovurdering som långivere undersøker før de godkjenner et lån. For eksempel vil summen som godkjennes som lån til boligkjøpere, avhenge av inntekten og kreditthistorikken deres. Dette tiltaket ble innført for å kontrollere misligholdte lån.

Thai Condominium Association rapporterte tirsdag at det samlede eiendomssalget i andre kvartal har forbedret seg noe fra første kvartal, men at det fortsatt er en kraftig nedgang sammenlignet med samme periode i 2023.

– Rekkehus og eiendommer som koster under 3 millioner baht har hatt det laveste salget på 12 år, med en nedgang på 54 % sammenlignet med samme periode i fjor, sier foreningens leder Prasert Taedullayasatit.

– Dette viser at thailenderne har problemer med å kjøpe hus. Til tross for den store etterspørselen i markedet klarer de fleste kundene ikke å få lån fra finansinstitusjonene.

Prasert legger til at overføringsraten for eiendommer til utenlandske kjøpere også avtok i andre kvartal. Han tilskrev trenden den politiske situasjonen i Myanmar, som har påvirket beslutningen til kjøpere fra nabolandet, noe som har ført til at salget blant denne kundegruppen har falt med 50 % sammenlignet med første kvartal.

Prasert sier at det sviktende salget har en dominoeffekt på antallet nye rekkehus- og leilighetsprosjekter som ble lansert i første halvår i år, som har falt til det laveste nivået på 12 år.

– I en situasjon med svak økonomi og sviktende kjøpekraft hos kundene må myndighetene umiddelbart lette på belåningsgraden for å redusere hindringene for at kjøpere i lavere og midlere grupper skal kunne få boliglån, sier han.

Forbundslederen oppfordret også myndighetene til å iverksette langsiktige tiltak for å støtte opp om boligmarkedet, blant annet ved å gi subsidier til lav- og mellominntektstakere som ønsker å kjøpe sin første bolig.

– Pengene til dette tilskuddet kan komme fra skatt som innkreves fra utlendinger som kjøper eiendom i Thailand, la han til.

Kilde: The Nation
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand