Stacks Image 903

Eksporten faller for første gang på tre måneder



Thailands eksport falt for første gang på tre måneder i juni på grunn av redusert salg av landbruks- og matvarer, opplyser handelsdepartementet fredag, og legger til at de fortsatt forventer at eksporten totalt sett vil vokse i 2024.

Eksporten i juni falt med 0,3 % sammenlignet med året før, noe som var lavere enn analytikernes forventninger om en økning på 2,6 % i en Reuters-avstemning. I mai hadde eksporten økt med 7,2 % fra året før.

Eksporten er en viktig drivkraft i Sørøst-Asias nest største økonomi. Eksporten av agroindustrielle produkter falt med 4,8 % på årsbasis i juni, mens eksporten av bildeler, datamaskiner og tilbehør og smykker steg, opplyser departementet i en uttalelse.

Importen økte med 0,3 % i juni sammenlignet med året før, sammenlignet med en forventet økning på 3 % i meningsmålingen.

Thailand hadde et handelsoverskudd på 0,22 milliarder dollar i juni, mot et forventet overskudd på 0,60 milliarder dollar.

I første halvdel av 2024 økte eksporten med 2,0 % fra samme periode i 2023, mens importen økte med 3,0 %, med et handelsunderskudd på 5,24 milliarder dollar i første halvår.

Departementet forventer vekst i eksporten i juli og opprettholder målet om en eksportvekst på 1 % til 2 % for året.

– Dette kan bli et rekordår hvis vi når 10 billioner baht (277 milliarder dollar), sier Poonpong Naiyanapakorn, leder for departementets kontor for handelspolitikk og strategi, og legger til at avgjørende faktorer er økonomien til viktige handelspartnere, inkludert Kina, USA, Europa og India.

Forsendelsene til USA økte med 5,4 % i juni sammenlignet med året før, mens eksporten til både Kina og Japan gikk ned med 12,3 %.

I juni økte eksporten av ris med 78,7 % til 1,02 millioner tonn, mens verdien økte med 96,6 % til 644 millioner dollar.

Den svake bahten bidro også til eksporten, ifølge Chaichan Chareonsuk, formann i Thai National Shippers' Council, sammen med lavere fraktrater.

Øverst: Lastebiler transporterer last ved dypvannshavnen Laem Chabang i Chon Buri-provinsen. (Foto: Nutthawat Wichieanbut)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand