Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Nye visumregler gir immigrasjonsoffiserer mer makt ved innreise



De nyeste visumreglene styrker korttidsferierende og 'aktivitetsturister', men regelverket er tvetydig.

I et lydintervju med Bangkok Post oppklarer en direktør i utenriksdepartementet noen uklarheter i visumreglene, men overlater andre uklarheter til immigrasjonsoffiserens skjønn.

Selve intervjuet er ifølge avisen bare tilgjengelig på Spotify. 

Naruchai Ninnad, som representerte departementet, understreket at de nye retningslinjene var utformet for å øke utenlandsk turisme, i samsvar med statsministerens ønske om å gavne økonomien.

Khun Naruchai presiserte at turister fra 93 land som får visumfritak i 60 dager ved innreise, kan forlenge oppholdet med ytterligere 30 dager ved det lokale immigrasjonskontoret.

Deretter kunne de, hvis de ønsket det, forlate landet og returnere dagen etter (ikke samme dag) for å få et nytt 60-dagers visum og gjenta hele prosedyren.

Dette vil få konsekvenser for de berømte «visaruns» som tradisjonelt har foregått via byråer i Bangkok og i provinsene. Hvis dette gjennomføres fullt ut, vil disse turistene måtte betale for en overnatting i utlandet, noe som øker kostnadene.

Direktøren understreket at antallet visumfritaks-innreiser som kan gjentas, vil avhenge av de enkelte immigrasjonsoffiserens skjønn.

Det ser derfor ut til at turister fortsatt kan bli utfordret med utsagnet «du kommer for ofte til Thailand uten visum».

I intervjuet ble det også klargjort at de turistene som ikke trenger visum, ønsker å utføre ad hoc-arbeid - som varer i inntil 15 dager - må informere immigrasjonsoffiseren ved innreise eller melde seg hos arbeidsdepartementet kort tid etter.

Når det gjelder det nye 'Destination Visa Thailand', som kun er tilgjengelig fra utenlandske ambassader eller via Utenriksdepartementets e-portal, understreket Khun Naruchai at hovedmålgruppen er digitale nomader og fjernarbeidere som er ansatt i utenlandske selskaper.

Men søknader er også velkomne fra "aktivitetsbaserte" turister, forutsatt at de har passende dokumentasjon, for eksempel påmelding til thaiboksing eller matlagingskurs.

Eller som for medisinsk behandling. En annen overraskende kategori er "musikkfestivaler", selv om det er uklart nøyaktig hvilke bevis og oppdateringer som kreves for noen av de ovennevnte.

Disse sakene er antageligvis opp til immigrasjonsoffiserens skjønn ved innreise i løpet av DTV-enes femårige gyldighetsperiode.

Utlendinger med ett års forlengelse av oppholdet på grunn av ekteskap, pensjonering eller Elite-visum blir praktisk talt ignorert i de siste endringene.

Det vil sannsynligvis ta mange måneder før visumfritaket og tvetydighetene knyttet til DTV begynner å «gå seg til» opp, så det er nok tryggere for expats å holde seg til det de har.

Alle utlendinger (uansett om de har visum eller ikke) som oppholder seg i Thailand i 180 dager eller mer i løpet av et kalenderår, må betale skatt på "skattepliktig" utenlandsinntekt, og det gjenstår mange detaljer å finne ut av.

Det eneste som er sikkert er at det meste fortsatt er usikkert.

Kilde: Pattaya Mail

RSS