Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 782

Spår økning i mygg og myggbårne sykdommer på grunn av global oppvarming



Global oppvarming har økt antallet mygg, fordi en økning i gjennomsnittstemperaturen på bare 1 grad øker livssyklusen til myggen, fra egg til voksen, på litt over en uke, i stedet for 12-15 dager. Dette betyr en tilsvarende økning i myggrelaterte sykdommer, som denguefeber, malaria, (japansk) hjernehinnebetennelse og Zika.

En entomolog ved Institutt for sykdomskontroll, Dr. Piti Mongklangkul, sier at en mygg har fire livsstadier, fra egg, til larve, til puppe til voksen. Global oppvarming har forkortet denne livssyklusen til litt mer enn en uke, så vi ser mer mygg i miljøet og økt sjanse for myggstikk og infeksjoner.

Han sier at rundt 17.000 mennesker ble smittet av denguefeber i

løpet av de første fem månedene av dette året og 17 mennesker omkom, men han forutså flere tilfeller neste måned, og tilskrev dette til flere mygg og tendensen til at mygg oftere sulter og tørster etter blod, på grunn av effektene global oppvarming har på det metabolske systemet til voksne mygg.

– Desinfisering er den beste måten å bli kvitt mygg på, sier Dr. Piti, da han foreslo at folk lager sitt eget insektmiddel for å håndtere mygg i husholdningene sine ved å bruke oppvaskmiddel blandet med vann.

Han sier at en spray med oppvaskmiddel, som er voksaktig, vil dempe vingene til myggene og slik atde ikke kan fly. Sprayen kan også påvirke myggens luftveier negativt.

Kilde: Thai PBS
RSS 
Stacks Image 797