Stacks Image 789
Stacks Image 782
Stacks Image 793

Verdensbanken: Thailand må øke inntektene for å øke utgiftene



Thailand må øke sine inntekter på lang sikt for å møte økende offentlige utgifter som følge av en aldrende befolkning, ifølge Verdensbanken.

Offentlige utgifter til pensjoner, helsetjenester, utdanning og klimatilpasning vil måtte øke, og dette må oppnås uten å begrense økonomisk vekst og holde offentlig gjeld under kontroll, sier banken i en rapport om Thailands offentlige inntekts- og utgiftsvurdering i dag, mandag.

– Thailand kan oppnå en mer rettferdig og motstandsdyktig økonomi ved å forbedre effektiviteten til offentlige utgifter, øke inntektene og implementere politikk for å støtte de mest sårbare og svare på klimarelaterte utfordringer, sier Fabrizio Zarcone, Verdensbankens landsjef for Thailand, i en uttalelse ifølge Bangkok Post.

Banken anbefaler en serie progressive skattereformer som samlet kan øke inntektene med 3,5 prosentpoeng av bruttonasjonalproduktet for Sørøst-Asias nest største økonomi.

Disse inkluderer en økning av momsen og fjerning av fritak, utvidelse av personskattegrunnlaget og effektivisering av godtgjørelser og fradrag, og utvidelse av eiendomsskatten.

– Hvis dette implementeres gradvis i resten av dette tiåret, vil disse reformene fremme rettferdighet og samtidig gi inntektene som trengs for å finansiere økte utgifter, heter det fra Verdensbanken.

– Negative virkninger for de fattige kan oppveies av sosialhjelpsreformer, samtidig som man oppnår betydelige nettoinntektsgevinster.

Thailands offentlige gjeld har økt til mer enn 60 % fra rundt 40 % før pandemien etter at nasjonen økte låneopptak for å takle pandemien og finansiere stimuleringstiltak.

Mens den offentlige gjelden har økt på grunn av den pandemiske responsen, forblir den generelle finanspolitiske risikoen håndterbar, sier Verdensbanken. På kort sikt har regjeringen råd til å øke utgiftene til offentlig infrastruktur og andre prioriterte områder ved å konsolidere utgifter andre steder.

Kilde: Bangkok Post
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand