BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Retten gir absolutt siste frist til Move ForwardThailands forfatningsdomstol har valgt å forlenge fristen for valsvinner-partiet ‘Move Forward’ (MFP) å forsvare seg for å unngå at partiet blir tvangsoppløsning med ytterligere 15 dager.

Det største opposisjonspartiet har nå frist til 2. juni med å sende inn sitt skriftlige forsvar.

Dette er den tredje og siste forlengelsen som er innvilget partiet, som valgkommisjonen (EC) hevder har vært involvert i en handling som anses som fiendtlig mot det demokratiske regimet med kongen som statsoverhode.

Thailands EU-kommisjon (valgkommisjon) begjærte partiet oppløst etter en kjennelse i forfatningsdomstolen 31. januar, der det ble slått fast at Move Forwards krav om endringer i straffelovens paragraf 112, den såkalte lese-majeste-loven, tydet på at partiet hadde til hensikt å undergrave det konstitusjonelle monarkiet. EU-kommisjonen sa at domstolens kjennelse ga grunnlag for oppløsning.

Domstolen godtok begjæringen 3. april og innvilget deretter en rekke 15-dagers forlengelser på partiets anmodning, før gårsdagens siste forlengelse.

Partiet «Move Forward» vant valget 14. mai 2023 med 151 seter i nasjonalforsamlingen, men klarte ikke å danne en koalisjon med Pheu Thai Party, som kom på andreplass. Sistnevnte parti sa at det ville være umulig å få støtte fra det ikke-valgte senatet så lenge en endring av paragraf 112 forble en av Move Forwards kjerneområder.

Move Forward nektet imidlertid å gi seg, og Pheu Thai gikk videre for å danne en ny koalisjon. Move Forward leder nå opposisjonen.

Move Forwards forgjenger, Future Forward Party, ble oppløst i 2020 av grunnlovsdomstolen etter en klage fra EU-kommisjonen om brudd på reglene for valgkampfinansiering.

I en beslektet sak har forfatningsdomstolen avvist en begjæring fra EU-kommisjonen om en avgjørelse om kvalifikasjonene til Nakhonchai Khunnarong, tidligere parlamentsmedlem for Move Forward i Rayong.

Domstolen mener at Nakhonchai allerede hadde trukket seg som parlamentsmedlem da kommisjonen sendte inn begjæringen, og at det derfor ikke lenger var noen grunn for domstolen til å vurdere saken.

Nakhonchai trakk seg i august i fjor etter å ha innrømmet at han hadde blitt dømt for tyveri og sonet 18 måneders fengsel for 24 år siden.

EU-kommisjonen iverksatte sin egen etterforskning og fant at politikeren ikke var kvalifisert til å stille til valg til Representantenes hus, og bestemte seg for å la ham betale for utgiftene til suppleringsvalget som ble avholdt for å erstatte ham.

Øverst: Pita Limjaroenrat (t.v.), tidligere leder av Move Forward Party og nå partiets sjefsrådgiver, og partileder Chaithawat Tulanon (nummer to fra venstre) sitter i et møterom i parlamentet der de hørte på grunnlovsdomstolens kjennelse mot partiets lesemaktsreform 31. januar. (Foto: Nutthawat Wichieanbut)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand