Stacks Image 903

Aktivistadvokat dømt til nye fire år for majestetsfornærmelse



Aktivisten og menneskerettighetsadvokaten Arnon Nampa ble torsdag dømt til ytterligere fire års fengsel for majestetsfornærmelse og brudd på loven om datakriminalitet, ifølge Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).

Dommen kommer etter tre tidligere dommer, og innebærer at Arnon må sone 14 år, mens ytterligere 10 saker fortsatt er til behandling. Straffene for kongelig ærekrenkelse i henhold til straffelovens paragraf 112 er konsekutive og ikke sammenfallende.

Arnon (39) har sittet i Bangkok varetektsfengsel siden han ble dømt i den første saken mot ham den 26. september i fjor. Flere kausjonssøknader har blitt avslått.

Torsdag dømte straffedomstolen ham til 6 års fengsel for to innlegg på sosiale medier mellom januar og april 2021. Straffen ble senere redusert til 4 år fordi retten mente at han hadde samarbeidet på en nyttig måte, ifølge hans advokater.

Arnon ble i april i år dømt til to år og 20 dagers fengsel og en bot på 100 baht for blant annet å ha fornærmet monarkiet og brutt en unntakstilstand. Dommen var knyttet til en demonstrasjon med Harry Potter-tema som ble holdt utenfor Bangkoks kunst- og kultursenter i august 2021.

Han sonet allerede åtte år i fengsel for to dommer om majestetsfornærmelse, den ene fra en tale på en demonstrasjon i 2020 og den andre fra et innlegg på sosiale medier i 2021.

Arnon har vært en sentral skikkelse i den ungdomsledede demokratibevegelsen som demonstrerte i Bangkok fra midten av 2020, med krav om endringer som kontroversielt nok inkluderte en reform av monarkiet.

Ifølge data fra TLHR frem til 30. juni i år har 1.954 personer blitt tiltalt for politisk deltakelse og ytringer siden juli 2020. Minst 272 er tiltalt etter paragraf 112, og 152 er tiltalt for oppvigleri etter paragraf 116.

I forrige måned ble det utstedt en arrestordre på en annen profilert person i bevegelsen, Parit "Penguin" Chiwarak, etter at han ikke møtte opp til en rettssak.

Parit står overfor 25 tiltalepunkter knyttet til brudd på paragraf 112. Han var løslatt mot kausjon, men skal ha flyktet landet, ifølge lokale medier.

Forsøk på å endre loven om lesemani, som er en av de strengeste i sitt slag i verden, står i sentrum for en sak i forfatningsdomstolen som kan føre til at det opposisjonspartiet Move Forward blir oppløst. Avgjørelsen er berammet til 7. august.

Endringsforslagene fra Move Forward omfatter blant annet et krav om at enhver anmeldelse om majestetsfornærmelse må inngis av Kongehuset. I dag kan enhver person eller gruppe anmelde hvem som helst for kongelig ærekrenkelse, og politiet er forpliktet til å etterforske saken. Som et resultat av dette, har partiet sagt at loven har blitt brukt av politikere og andre myndighetspersoner til å kvele avvikende meninger.

Partiet har også tatt til orde for å redusere straffen for domfellelser for majestetsfornærmelse.

En domfellelse etter § 112 har i dag en strafferamme på mellom 3 og 15 års fengsel. Domstolene begrunner ofte avslag på kausjon for personer som venter på rettssak eller anker dommen, med at lovbruddet er for alvorlig, basert på strafferammen.

Øverst: Advokat Arnon Nampa taler under en demonstrasjon med Harry Potter-tema foran Bangkoks kunst- og kultursenter i Pathumwan-krysset den 3. august 2021. (Foto: Thai Lawyers for Human Rights)

Kilde: Bangkok Post

RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand