BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 929
Stacks Image 936
Stacks Image 943
Stacks Image 950

Nedleggelsen av Michelin-restauranten Jay Fai gjenspeiler et bransje-problem



Den planlagte nedleggelsen av den berømte enstjerners Michelin-restauranten Jay Fai gjenspeiler en rekke problemer i matforsyningskjeden, særlig høye energi- og råvarekostnader, ifølge Restaurant Business Club.

Jay Fai, som har hatt én Michelin-stjerne i Bangkok-utgaven av guideboken siden 2018, skapte overskrifter mandag da Supinya Junsuta, restaurantens eier og kjøkkensjef, skal ha innrømmet til lokale medier at hun forbereder seg på å legge ned virksomheten neste år.

– En av grunnene til den planlagte nedleggelsen er økende logistikkostnader, noe som har resultert i en økning på opptil 10 % i kostnadene for sjømat sammenlignet med første kvartal i år, sier Sorathep Rojpotjanaruch, leder for klubben, melder Bangkok Post.

Han sa at naturkatastrofer, både tørke og flom, spiller en avgjørende rolle for landbruksproduksjonen og forsyningene.

Prisene på flere grønnsaker steg kraftig etter flere uker med oversvømmelser i landets nordlige og nordøstlige regioner.

For eksempel har prisen på koriander nå nådd 240 baht per kilo, opp fra 160 baht per kilo før oversvømmelsene.

– Restaurantdriverne er lei av de økende kostnadene. Vi forsøker å holde råvarekostnadene på under 35 prosent av de samlede kostnadene våre, men nå kan andelen være så høy som 40 prosent, noe som går ut over marginene våre, sier Sorathep.

Supinya, bedre kjent som «Jay Fai», kunngjorde at hun planlegger å pensjonere seg på grunn av sin høye alder og økende kostnader. Kunngjøringen ble bredt omtalt i lokale medier.

Restauranten, som ligger i Phra Nakhon-distriktet i Bangkok, har klart å beholde sin Michelin-stjerne siden 2018.

Thapanee Kiatphaibool, guvernør i Thailands turistmyndighet, sa at det ville være uheldig om det velkjente spisestedet må stenge, ettersom restauranten lenge har bidratt til å fremme Thailands myke makt gjennom sin gastronomiske kultur.

Jay Fai er kjent for å ha løftet omdømmet til gatemat til et internasjonalt nivå.

I et nylig intervju med media sa eieren imidlertid at de økende råvarekostnadene skyldes høy etterspørsel etter råvarer, samtidig som leverandørene har større kontroll over prisen på disse varene, noe som skaper utfordringer for bedriftene.

Supinya (81) har flere ganger antydet at hun vil ta en pause etter hvert som hun gradvis har redusert restaurantens åpningsdager fra seks til fire per uke.

Hun innrømmet at det var svært slitsomt å drive virksomheten, ettersom hun personlig sjekket kvaliteten på råvarene tidlig hver morgen.

Ettersom døtrene ikke kommer til å arve virksomheten, vil hun ifølge Supinya dele oppskriftene sine med andre, samtidig som hun i stedet går over til å jobbe med andre deler av næringsmiddelindustrien, for eksempel det allerede lanserte samarbeidet med koreanske matvareselskaper.

Kilde: Bangkok Post
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand