Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Phukets flyplass øker kapasiteten



Phukets internasjonale lufthavn har som mål å øke antall flyvninger fra 20 til 25 i timen for å kunne ta imot 18 millioner passasjerer i 2025, og Airports of Thailand (AoT) fremskynder fase 2 av flyplassens utvikling for å støtte opp om veksten.

Flyplassen betjener i dag 60 flyselskaper og håndterer mellom 260 og 280 flygninger daglig, ifølge flyplassdirektør Monchai Tanod.

I høysesongen, fra 28. oktober til slutten av april, forventes det at antallet daglige flyvninger vil nå 300, og at besøkende fra Europa vil stå for en stor del av økningen, skriver Bangkok Post.

– Den største gruppen av internasjonale reisende til den sørlige ferieøya kommer fra Kina, etterfulgt av turister fra Russland og India, sier Monchai.

Antallet kinesiske turister som besøker Phuket i år, utgjør omtrent 60 % av det totale antallet turister på øya i perioden før pandemien, mot 85 % for europeerne.

– Antallet innenlandsflyvninger fortsetter også å øke, og flyselskapene jobber for å øke passasjerbelastningen, sier Monchai.

Han forventer imidlertid ikke at flyplassen vil nå høysesongtoppen i 2019, da de hadde 400 innenlands- og utenlandsflyvninger og 6.000 passasjerer daglig.

– Flyplassen ønsker også å ta imot mange charterflyvninger i de kommende ukene, sier han, og legger til at dagens bookinger utgjør omtrent 80 % av flyplassens kapasitet.

Flyplassen vil også ta imot de første direkteflyvningene fra Riyadh i Saudi-Arabia.

Han tror det vil være fortsatt stor etterspørsel etter charterflyvninger blant turister fra Midtøsten, og sier at alle slike flyvninger fra Saudi-Arabia er fullbooket.

I regnskapsåret 2024, som ble avsluttet 30. september, håndterte Phuket lufthavn 98.711 flyvninger, 53.378 utenlandsreiser og 45 333 innenlandsreiser, en økning på 20 % fra året før.

Antall passasjerer økte med 21,2 % til 16 millioner, 6,2 millioner fra innlandet og 9,8 millioner fra utlandet.

Monchai sier at selv om flyplassens eneste rullebane kan ta imot opptil 18 millioner passasjerer årlig, er passasjerterminalene overbelastet fordi de opprinnelig ble designet for å ta imot 12,5 millioner.

AoT fremskynder utvidelsen for å kunne ta imot 18 millioner passasjerer og lette presset på fasilitetene.

Utbyggingen omfatter utvidelse av rullebaner og taksebaner, forbedring av terminaler og økning av flykapasiteten fra 20 til 25 i timen, eller fra 400 til 600 per dag.

Monchai sier at de ansatte som fører tilsyn med fase 2-utbyggingsprosjektet, er i ferd med å utføre designarbeid og finne entreprenører.

Byggingen forventes å starte i slutten av 2025, med et budsjett på 6 milliarder baht.

Øverst: Besøkende ankommer Phukets internasjonale lufthavn. (Arkivfoto: Achadthaya Chuenniran)

Kilde: Bangkok Post


RSS