Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Paetongtarn mistenkt for bevisfusk i pappas påståtte ‘sykehusbløff’



Statsminister Paetongtarn Shinawatra er mistenkt for å ha forsøkt å ødelegge alle bevis knyttet til hennes far Thaksin Shinawatras angivelig tidligere iscenesatte «fake-out» på politisykehuset.

Pichit Chaimongkol, leder for Students & People Network for Thailand Reform, anklaget den kvinnelige statsministeren for i all stillhet å ha klart å få alle bevis, som for eksempel opptakene fra overvåkningskameraene på politisykehuset, destruert eller ødelagt i all hemmelighet for å dekke over farens påståtte «fake-out», etter at han ble rapportert av myndighetene som en «kritisk syk pasient» i en periode på seks måneder før han ble løslatt på prøve tidligere i år.

Milliardæren Thaksin har alltid blitt beskyldt for å ha simulert sin «kritiske sykdom», hvis symptomer har vært hemmeligholdt, bare for å unngå å bli satt bak lås og slå i Bangkok varetektsfengsel for å sone en kongelig benådet ettårig fengselsstraff for noen få tilfeller av maktmisbruk og tjenesteforsømmelse begått under hans forrige statsministerperiode.

Anti-Thaksin-aktivisten kom med sin kommentar midt i nyhetsrapporter om at den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen for tiden samler inn bevismateriale, inkludert overvåkningsbilder, for å underbygge påstandene om at statsministerens far hadde iscenesatt den falske fengslingen etter at han ble overført fra et sykehus i Bangkok varetektsfengsel til politisykehuset bare en dag etter at han kom tilbake fra sitt selvvalgte eksil i utlandet i fjor.

Aktivistgruppen Khana Nitichon Cherdchutham har via valgkommisjonen klaget Paetongtarn inn for grunnlovsdomstolen med den begrunnelse at hun har brutt de omfattende retningslinjene for politisk etikk og grunnloven ved å ha utnevnt den angivelig «uærlige og uetiske» Thavi Sodsong til justisminister i den siste Pheu Thai-ledede regjeringen.

Thavi ble av den juridiske aktivistgruppen beskyldt for å ha misbrukt sin makt til å få gjennomslag for ulovlig dobbeltmoral i den svært omstridte saken mot milliardæren, i den grad at han hadde blitt «holdt utenfor et fengsel» under påskudd av «kritisk sykdom» - et privilegium som til slutt ville ha blitt nektet andre domfelte.

Hvis den kvinnelige statsministeren til slutt blir funnet skyldig i anklagene, kan hun og justisministeren, som samtidig er henholdsvis leder for Pheu Thai og Prachachart, bli avsatt umiddelbart av grunnlovsdomstolen.

Ikke bare justisministeren, men også sjefene for kriminalomsorgen, Bangkok varetektsfengsel og politisykehuset kan bli straffet dersom retten finner det bevist at de har vært involvert i å dekke over Pheu Thai-sjefens påståtte svindel.

Øverst: Et sammensatt bilde av Thaksin Shinawatra ved siden av skiltet til politisykehusets avdeling i 14. etasje, der han oppholdt seg i seks måneder.

Kilde: Thai Newsroom
RSS