Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Parlamentet utnevner trolig ny statsminister fredag



Et møte i Representantenes hus vil trolig bli avholdt førstkommende fredag for å utpeke en ny statsminister etter Srettha Thavisin, som ble avsatt av retten i dag.

Ifølge regjeringssjef Wisut Chaiyanaroon vil Representantenes hus trolig samles på fredag for å utpeke en ny regjeringssjef som erstatning for Srettha, som i praksis har vært knyttet til Pheu Thai under de facto partisjef Thaksin Shinawatra.

Srettha ble i dag avsatt av grunnlovsdomstolen på grunn av alvorlige brudd på kuppjuntaens grunnlov og de politiske etiske retningslinjene.

Et simpelt flertall av de i alt 494 parlamentsmedlemmene på begge sider av salen vil stemme frem en bestemt person som leder for den utøvende makt blant de partipolitiske kandidatene som stilte til valg i fjorårets parlamentsvalg.

Disse inkluderer Thaksins datter og Pheu Thais leder Paetongtarn Shinawatra, Pheu Thais parlamentsmedlem Chaikasem Nitisiri, Bhumjaithai-leder Anutin Charnvirakul, Palang Pracharath-leder Prawit Wongsuwan og Ruam Thai Sang Chart-leder Pirapan Salirathawipark.

Thaksins parti med 141 parlamentsmedlemmer utgjør fortsatt kjernen i den nåværende koalisjonsregjeringen, mens Bhumjaithai med 70 parlamentsmedlemmer under ledelse av de facto partileder Newin Chidchob, Palang Pracharath med 40 parlamentsmedlemmer og Ruam Thai Sang Chart med 36 parlamentsmedlemmer under ledelse av tidligere kuppleder og tidligre statsminister Prayut Chan-o-cha er henholdsvis andre, tredje og fjerde koalisjonspartner.

People's Party med 143 parlamentsmedlemmer, som alle hadde hoppet over fra det rettsoppløste Move Forward, vil sannsynligvis bli holdt i sjakk i opposisjonsblokken, mens Demokratpartiet med 25 parlamentsmedlemmer under ledelse av Chalermchai Sri-on angivelig ønsker å bli med i en koalisjonsregjering etter Rettha.

Øverst: Den ledige statsministerstolen i Representantenes hus. Foto: Naewna

Kilde: Thai Newsroom
RSS