Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thaksin kan rømme landet igjen



Thaksin Shinawatra kan trolig rømme landet igjen hvis han blir siktet for påstått overlagt falskneri i løpet av en seks måneders periode på politisykehuset, ifølge en partikilde.

Da Thaksin i fjor kom hjem fra sitt eksil i utlandet, skal han ha simulert «kritisk sykdom», noe som førte til at han fikk dobbelt privilegier på politisykehuset i stedet for i Bangkok varetektsfengsel frem til han ble løslatt på prøve tidligere i år.

I 2008 hadde Thaksin, som hadde stått tiltalt for maktmisbruk i retten, klart å rømme under påskudd av å skulle være tilskuer i de olympiske leker i Beijing, og siden den gang har han vært en globetrotter i selvvalgt eksil.

Av frykt for å bli arrestert og kastet i fengsel for å ha begått mened i forbindelse med den påståtte forfalskningen på politisykehuset, vil milliardæren trolig lete etter måter og midler for å flykte igjen, ifølge partikilden, som kun snakket på betingelse av anonymitet.

Kambodsjas tidligere statsminister Hun Sen var den første gjesten som besøkte sin tidligere thailandske kollega i sistnevntes Chan Song Lah-bolig kort tid etter at han hadde blitt utskrevet fra politisykehuset.

DeThaksin kan trolig følge i fotsporene til sin søster og flyktede tidligere statsminister Yingluck Shinawatra, som flyktet til Kambodsja og deretter fløy til et annet land etter at hun ble avsatt i kuppet i 2014.

Thaksin, som de siste ukene har holdt en tvilsom lav profil, kan muligens før eller senere bli siktet for bevisst mened etter at den kongelige benådningen i fjor reduserte hans åtte år lange fengselsstraff til bare ett år.

Likevel hadde de han aldri bokstavelig talt tilbrakt en eneste dag bak lås og slå i Bangkok varetektsfengsel, men hadde fått uberettigede privilegier på politisykehuset som andre fanger ikke hadde tilgang til, ifølge den nasjonale menneskerettighetskommisjonens rapport som tidligere ble oversendt til den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen.

Tidligere politisjef og leder for Thai Liberal, Seripisut Temiyavej, vil trolig vitne for antikorrupsjonsbyrået om Thaksins bedrageri som skal ha blitt begått på en privat avdeling på sykehuset, der han selv hadde besøkt ham to ganger.

De som kan tenkes å bli stilt til ansvar for Thaksins påståtte bedrageri, er blant annet høytstående myndighetspersoner, fra justisminister og Prachachart-leder Thavi Sodsong til kriminalomsorgssjef Sahakarn Petchnarin og politisykehusets øverste ledelse.

Likevel skal Thaksin etter planen møte i retten i juni neste år i en utsatt sak som hvor han er tiltalt etter paragraf 112 i straffeloven, etter at han angivelig skal ha nevnt monarkiet i forbindelse med kuppet i 2006, som avsatte ham fra makten, under et intervju i Seoul i 2015.

Milliardæren har kategorisk avvist anklagene om majestetsfornærmelse, og sa at han bare var blitt satt i en felle av sine politiske motstandere, inkludert de som er nært knyttet til nåværende partnere i hans datters koalisjonsregjering.

Øverst: Thaksin Shinawatra. Foto: Thai Rath

Kilde: Thai Newsroom

RSS