Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Oppfordres til å gjøre fredsforhandlingene i sør mer inkluderende



Srettha-regjeringen oppfordres til å gjøre fredsdialogen i det urolige Sør-Thailand mer inkluderende og involvere andre interessenter enn de væpnede gruppene som antas å være ansvarlige for den årelange volden i regionen, ifølge sikkerhetskilder.

Det har også blitt anbefalt å strømlinjeforme arbeidet til de ulike myndighetsorganene som har ansvaret for å håndtere konfliktene i denne delen av landet.

– Det er absolutt behov for enhet blant disse etatene, sier en høytstående sikkerhetstjenestemann til Thai PBS World. Han nevner spesielt innenriksdepartementet, Internal Security Operation Command og Fourth Army Region, som er de viktigste instansene med ansvar for å løse urolighetene i de tre sørlige provinsene Yala, Pattana og Narathiwat.

Srettha-regjeringen har ennå ikke offisielt redegjort for sin politikk overfor regionen. Det er imidlertid kjent at noen av statsminister Srettha Thavisins nærmeste medarbeidere har hatt konsultasjoner med høytstående medlemmer av sikkerhetstjenestene om den aktuelle situasjonen i regionen.

Ifølge kildene forventes det at Srettha-regjeringen vil utnevne et nytt forhandlingsteam som skal delta i fredsdialogen med representanter for den væpnede gruppen, der en tidligere malaysisk hærgeneral fungerer som tilrettelegger. Fredsdialogen har vært av og på siden Yingluck-regjeringen tiltrådte i 2013.

De sier at dialogen så langt bare har involvert representanter for Barisan Revolusi Nasional (BRN), den største væpnede separatistgruppen som opererer i regionen. Under det siste dialogmøtet i Kuala Lumpur i mars i år ble det enighet om å involvere andre væpnede grupper.

Kildene sier imidlertid at den fremtidige dialogen bør være mer inkluderende og involvere representanter for lokalsamfunn og andre interessenter i de tre provinsene.

– Deltakelsen i dialogen bør ikke begrenses til de væpnede gruppene, men inkludere lokalsamfunn, religiøse ledere, studenter og andre interessenter, sier en av kildene.

Han påpekte at dialogen i stor grad hadde vært begrenset til de væpnede gruppene fordi regjeringen anså det som sin høyeste prioritet å redusere voldsnivået.

I et intervju med thailandske PBS World i mars sa general Zulkifli Zainal Abidin, den malaysiske tilretteleggeren for fredsdialogen, at han var enig i at dialogen burde utvides til å omfatte andre væpnede grupper og interessenter.

Kilden bemerker at selv om Malaysias statsminister Anwar Ibrahim har vist engasjement for å hjelpe den thailandske regjeringen med å løse konfliktene i Sør-Thailand, er det interne faktorer i Malaysia som kan begrense hva han kan gjøre.

De malaysiske delstatene som grenser til Sør-Thailand, og som ofte brukes som tilfluktssteder for muslimske separatistgrupper, er i stor grad under innflytelse av de malaysiske opposisjonspartiene.

Av Thepchai Yong, Thai PBS World
RSS