Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thailands avsatte statsminister satt i 358 dager



Srettha Thavisin rakk ikke å fullføre ett år som statsminister da grunnlovsdomstolen med 5 mot 4 stemmer besluttet å avsette ham som statsminister, etter et alvorlig etisk brudd.

Saken gjaldt utnevnelsen av Pichit Chuenbaan til minister ved statsministerens kontor, til tross for at han visste at han var inhabil. Pichit hadde tidligere blitt siktet for forsøk på bestikkelse av en domstolstjenestemann. Denne handlingen viste mangel på integritet, noe som er en nødvendig kvalifikasjon for stillingen.

Srettha uttalte senere at han respekterer domstolens avgjørelse, men at han er lei seg for at han ble dømt for å mangle etikk, noe han hevder ikke er den han er. Første visestatsminister Phumtham Wechayachai forsøker å finne et fly tilbake fra Kasakhstan. Om nødvendig har vi også den andre visestatsministeren, Suriya Juangroongruangkit.

– Jeg har gjort mitt beste i hele den tiden jeg har jobbet i denne stillingen. Jeg hadde ingen konflikter med noen, sa Srettha, som hadde stillingen som 30. statsminister i 358 dager.

Han uttalte også at fra nå av, enten det gjelder prosjektet med den digitale lommeboken, landbroen eller Soft Power, vil arbeidet være den fungerende statsministerens eller den nye statsministerens ansvar.

– Jeg vil si rett ut at det ikke er noen skjult mening her. Jeg aksepterer den parlamentariske prosessen. Jeg ønsker ikke lenger å kommentere politikk. Jeg kan ikke legge igjen en beskjed til den nye statsministeren, for jeg skal ikke legge press på den neste statsministeren. Jeg tror alle på listen over statsministerkandidater har sine egne styrker, bemerkelsesverdige punkter og svakheter. Selv vil jeg gjerne hjelpe landet i andre roller, sa han.

Fra nå av vil Representantenes hus samles for å stemme over en ny statsministerkandidat. De som er med i den nåværende regjeringskoalisjonen er Paetongtarn Shinawatra fra Pheu Thai-partiet, Chaikasem Nitisiri fra Pheu Thai-partiet, Anutin Charnvirakul fra Bhumjaithai-partiet, general Prawit Wongsuwan fra Palang Pracharath-partiet, og Pirapan Salirathavibhaga fra United Thai Nation Party.

General Prayuth Chan-o-cha er også kandidat for United Thai Nation Party, men han innehar for tiden stillingen som geheimeråd.

Tidslinjen:
28. april 2024 utnevnte statsminister Srettha Pichit Chuenban til minister ved statsministerens kontor i forbindelse med en omrokkering av regjeringen.

Den 15. mai sendte 40 senatorer utnevnt av militærregjeringen en felles begjæring til forfatningsdomstolen om at Sretthas og Pichits stillinger skulle opphøre.

Den 21. mai leverte Pichit sin avskjedssøknad som minister til statsministerens kontor, og begrunnet den med at han ikke ønsket å påvirke statsministerens administrasjon, som har behov for kontinuerlig fremgang.

Den 23. mai stemte forfatningsdomstolen med seks mot tre stemmer for å godta begjæringen fra de 40 senatorene om å vurdere Sretthas statsministerverv. Han ble imidlertid ikke pålagt å suspendere sine plikter, og fikk 15 dager på seg til å komme med en avklaring til domstolen. Når det gjelder Pichits sak, beordret retten at begjæringen ikke skulle godtas, siden han allerede hadde trukket seg.

Forfatningsdomstolen avgjorde med fem mot fire stemmer at statsminister Srettha Thavisin skulle fratas sin stilling på grunn av manglende etikk.

To dager senere kritiserte tidligere statsminister Thaksin Shinawatra bevegelsen til de 40 senatorene, og antydet at den ble støttet av «Baan Pa-personen», som folk oppfattet å referere til general Prawit Wongsuwan, eieren av Baan Pa Roi Tor Foundation. Statsminister Srettha sa imidlertid i et intervju at general Prawit ikke burde være involvert fordi Palang Pracharath-partiet er en del av regjeringskoalisjonen.

Den 30. mai undertegnet statsminister Srettha en ordre om å utnevne Wissanu Krea-ngam, en viktig juridisk ekspert for mange statsministre, til regjeringens juridiske sjefsrådgiver for lover og byråkratiske reguleringer. Den 4. juli sendte han ytterligere bevismateriale til grunnlovsdomstolen. 24. juli behandlet domstolen saken på nytt, og dommen ble berammet til kl. 15.00 den 14. august.

Den 14. august avgjorde forfatningsdomstolen med 5 mot 4 stemmer at statsminister Srettha var uredelig da han utnevnte Pichit til minister for statsministerens kontor, til tross for at Pichit tidligere hadde blitt siktet for forsøk på bestikkelse av en domstolstjenestemann.

Domstolen uttalte at utnevnelsen av Pichit viser at personlige interesser ble prioritert fremfor offentlige interesser.

Kilde: Khaosod English
RSS