Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Forsvarsministeren vil bytte motorløs kinesisk ubåt mot kunstgjødsel



Thailands nye forsvarsminister, Suthin Khlangsaeng, sa i dag, lørdag, at han vurderer å ha samtaler med Kina for å bytte bort det motorløse ubåten med overflateskip eller kunstgjødsel siden den thailandske marinen motsetter seg å akseptere en kinesisk motor, ifølge Thai Newsrooom som viser til TV Channel 7.

Suthin ble spurt om den minst sagt forvirrende ubåtavtalen under en diskusjon med doktorgradsstudenter ved Rangsit-universitetet under temaet «Thailands sikkerhet i den nye verdensordenen og geografiske utfordringer».

Tyskland har hittil nektet å selge sin MTU396-motor til ubåten i Yuan-klassen S26T som bygges av China Shipbuilding & Offshore International Co.

Det er imidlertid tidligere rapportert at statsminister Srettha Thavisin og visestatsminister og utenriksminister Panpree Pahitthanukorn vil be sine tyske kolleger om dette under FNs generalforsamling i New York senere denne måneden.

Det kinesiske skipsbyggingsfirmaet insisterte tidligere på at en splitter ny, kinesiskprodusert CHD620-motor skulle installeres om bord på S26T-ubåten, som er et derivat av Russlands ubåt i Kilo-klassen, i stedet for den tyske motoren som ikke er tilgjengelig.

De thailandske admiralene skal ha vært usikre siden den kinesiske CHD620-motoren ikke hadde blitt utprøvd i strid noe sted eller brukt av noen av verdens mariner.

Den planlagte anskaffelsen av den kinesiskbygde ubåten til 12,4 milliarder baht, som vil bli Thailands første på seks tiår, var tidligere planlagt til i år, men ble utsatt til neste år, angivelig på grunn av pandemisituasjonen de siste årene, og deretter igjen utsatt til neste år, ifølge marinesjef Choengchai Chomchoengpaet.

Likevel nevnte Suthin i dag at han hadde kommet opp med en løsning på dette problemet, nemlig å bytte ut ubåten med et overflatefartøy - eller kunstgjødsel.

Masinens admiraler har sagt til ministeren at de ikke lenger ønsker ubåten, og at de vil akseptere flere overflatefartøyer, spesielt for å erstatte HTMS 442 Sukhothai, en korvett som sank i uvær i Thailandbukten i desember i fjor.

Suthin legger til at det kan bli vanskelig å kansellere kontrakten om kjøp av ubåten, der 7 milliarder baht av en totalpris på 12,4 milliarder baht allerede er betalt i forskuddsbetaling.

Derfor har han foreslått at hvis det ikke er mulig å bytte ubåten mot overflateskip, kan den kanskje byttes mot kunstgjødsel som kan selges til en lav pris eller til og med gis gratis til bøndene.

Admiralene har ikke noe imot å skrote ubåtkontrakten eller å fortsette med den, men personlig tror han at landets bønder vil bli glade hvis dette lot seg løse, siden fattigdom også er et sikkerhetsspørsmål.

Kilde: Thai Newsroom
RSS