Stacks Image 919

Ingen snarlig slutt på unntakstilstanden i Sør-Thailand



Ifølge visestatsminister Somsak Thepsutin er det lite sannsynlig at unntakstilstanden som har vært innført i tre sørlige grenseprovinser de siste 18 årene, vil bli opphevet med det første på grunn av sikkerhetsproblemer.

– Et panel er i ferd med å samle inn informasjon om forholdene fra sikkerhetsstyrker, lokale ledere og innbyggere for å hjelpe regjeringen med å ta en beslutning, sier Somsak, som leder komiteen som fører tilsyn med administrasjonen av unntakstilstanden, skiver Bangkok Post.

Det er viktig å få informasjon fra alle berørte parter i den muslimske majoritetsregionen etter at regjeringen i forrige uke besluttet å forlenge unntakstilstanden i Narathiwat, Pattani og Yala med ytterligere en måned frem til 17. oktober.

Dekretet er for øyeblikket i kraft i de fleste distriktene i de tre provinsene, med unntak av Si Sakhon, Sungai Kolok, Waeng og Sukhirin i Narathiwat, Yaring og Mayom Mai Kaen i Pattani og Betong og Kabang i Yala.

Regjeringens beslutning om å forlenge dekretet med bare én måned, den normale perioden er tre måneder, har ført til diskusjoner om hvorvidt regjeringen forbereder seg på å kunngjøre et nytt politisk initiativ for å håndtere den urolige regionen i syd.

Somsak sier imidlertid at det vil være forhastet å oppheve unntakstilstanden helt og holdent. Noen i lokalbefolkningen er helt uenige i en umiddelbar opphevelse av den spesielle sikkerhetsloven, mens andre ønsker en justering av sikkerhetstiltakene, legger han til.

Ministeren sa også at anti-torturloven som trådte i kraft i år, er et nytt verktøy som forventes å dempe bekymringen for maktmisbruk, ettersom den krever at politifolk følger retningslinjer når de foretar arrestasjoner for å forhindre overgrep og trakassering.

The Prevention and Suppression of Torture and Enforced Disappearance Act trådte i kraft i sin helhet 22. februar i år. Loven pålegger politimyndigheter å oppbevare lyd- og videoopptak av arrestasjonen og løslatelsen av mistenkte, og garanterer blant annet pårørendes rett til å få tilgang til informasjon om mistenkte i varetekt.

Flere rettighetsgrupper har oppfordret regjeringen til å gjennomgå bruken av de spesielle sikkerhetslovene i regionen, som loven om intern sikkerhet og nøddekretet, på grunn av bekymring for rettighetsbrudd.

Separatistvold på lavt nivå har ulmet i grenseprovinsene i flere tiår, men gikk inn i en ny fase i 2004 etter Tak Bai-massakren som krevde 85 menneskeliv. Unntakstilstanden ble første gang innført i juli 2005 og har siden blitt fornyet hver tredje måned, den siste gangen var den syttitredje i rekken.

Fra 2004 til slutten av mars 2022, som er den siste datoen overvåkingsgruppen Deep South Watch har samlet inn tall for, har til sammen 7.344 dødsfall og 13.641 skader blitt knyttet til voldelige hendelser i de tre provinsene.

Det norske utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand