Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Hvordan vil 'Destination Thailand Visa' være i 2025?



DTV har fått en strålende start ifølge den thailandske utenriksministeren Maris Sangiampongsa. Det finnes ingen offisiell statistikk, men bloggere på sosiale medier antyder at mellom 1500 og 2500 visum har blitt utstedt i løpet av de ti ukene som har gått siden lanseringen.

Spørsmålet som melder seg i horisonten, er hva som skjer med DTV-innehaverne når de første seks månedene er over, forutsatt at de ønsker å bli værende i Thailand.

Tod Daniels, som er en av de største bidragsyterne til den populære Facebook-gruppen destinationthailandvisa, oppsummerer problemet:

«Hva med å vente til desember eller januar, når de første som har fått DTV begynner å rapportere om hvordan det faktisk vil fungere og hva som kreves?», skriver han.

«Det vil selvsagt være to valg: å forlate landet og returnere, eller å søke om forlengelse hos den lokale immigrasjonsmyndigheten, som begge tilbyr ytterligere 180 dager».

«Begge alternativene byr på problemer. Som Integrity Legal ofte minner oss på i sine populære videoer på YouTube, er DTV ikke et femårig visum med garantert innreise. Visumets gyldighet, når du kan bruke det, er fem år, og det er sant at visumet er merket «multiple».»

I juli i fjor sa en talsmann for Thailands turistmyndighet (TAT) ved lanseringen at senere innreiser og forlengelser ikke vil kreve mer dokumentasjon fra TATs side, men at det var opp til immigrasjonsmyndighetene å be om mer papirarbeid på lokale kontorer (for forlengelser) eller på flyplasser og grensestasjoner (for senere innreiser til Thailand).

Tausheten fra immigrasjonsmyndighetene, som kontrollerer innreiser og forlengelser, har vært fraværende i perioden etter lanseringen av DTV.

Det er liten tvil om at det er potensial for misbruk av DTV-søknader. Noen digitale nomader, som teknisk sett jobber for et utenlandsk selskap, antas å ha thailandske kunder i strid med lovgivningen om arbeidstillatelse. «Soft power» har blitt strukket svært langt, som for eksempel det faktum at det å gå på popkonserter eller gå til tannlegen kan kvalifisere for status som langtidsvisum. I teorien, i alle fall.

Flere titalls thailandske ambassader verden over utsteder for tiden DTV-er, men papirkravene varierer.

Noen, men ikke alle, krever en bankkonto med minst tre måneders dekning. Andre krever at det oppnevnes en thailandsk garantist, og at søkeren kan dokumentere tidligere arbeidsrelatert aktivitet.

Noen ambassader krever at kokkekursene skal vare i opptil seks måneder, andre i tre, mens dokumentene som trengs for registrering av thaibokseakademiet, er langt fra ensartede. Det er mange ambassaderelaterte uoverensstemmelser som er beskrevet av medlemmene i Facebook-gruppen.

Likevel er sannsynligheten stor for at det ikke vil skje noe særlig av betydning med det første.

Utsiktene til at innehavere av DTV-er på immigrasjonskontorer, flyplasser og grensestasjoner skal bli avhørt av betjenter om nytt papirarbeid, er en oppskrift på daglige, kaotiske forsinkelser for publikum i kø.

I mellomtiden sier myndighetene at de jobber med å slå sammen ulike databaser for innvandring, noe som trolig vil ta mesteparten av neste år å ferdigstille.

Det pågår også en interdepartemental arbeidsgruppe for å redusere antallet ikke-immigrantvisum, noe som kan påvirke DTV.

Det er ingen tvil om at DTV vil bli reformert, og sannsynligvis begrenset, i lys av erfaringene. Men kanskje ikke i 2025.

Kilde: Pattaya Mail

RSS