Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Seks tiltalte i Tak Bai-massakren møtte ikke i retten



Etter å ha uteblitt fra rettssakene, utstedte Narathiwat-domstolen i dag arrestordre på seks av de syv personene som angivelig var ansvarlige for en dødelig aksjon mot thai-muslimske demonstranter, som førte til den beryktede «Tak Bai-massakren» for tjue år siden.

Den syvende tiltalte er pensjonert generalløytnant Pisan Wattanawongkiri, en tidligere øverstkommanderende for den fjerde hærregionen, som nå er parlamentsmedlem for regjeringspartiet Pheu Thai.

Retten kunne ikke utstede arrestordre på Pisan på grunn av hans immunitet mens parlamentet er samlet.

Domstolen vil sende en hastemelding til parlamentspresidenten med anmodning om tillatelse til å arrestere Pisan og be ham om å oppheve sin immunitet. Hvis han går med på dette, vil han måtte møte i retten 15. oktober.

De andre tiltalte er
  • Tidligere sjef for femte infanteridivisjon, generalmajor Chalermchai Wirunpeth 
  • Tidligere direktør for det thailandske politiets fremre kommandosenter, generalløytnant Wongkot Maneerin 
  • Tidligere sjef for provinspolitiet i region 9, generalløytnant Manot Kraiwong
  • Tidligere sjef for Tak Bai politistasjon, oberstløytnant Saksomchai Phutthakul 
  • Tidligere visedirektør for Southern Border Provinces Peacebuilding Centre, Siwa Sangmanee (senere visestatssekretær i innenriksdepartementet)
  • Tidligere guvernør i Narathiwat, Wichom Thongsong.
Retten uttalte at politimyndighetene har fullmakt til å arrestere de seks tiltalte innen foreldelsesfristen, som utløper 25. oktober.

Hendelsen fant sted 25. oktober 2004, da rundt 1500 thailandske muslimer protesterte foran politistasjonen i Tak Bai-distriktet i Narathiwat.

De protesterte mot at seks menn var blitt arrestert. Da folkemengden forsøkte å krysse politisperringen og ta seg inn på stasjonen, ble de møtt med tåregass og vannkanoner. Folkemengden svarte med å kaste stein.

Politiet skjøt skarp ammunisjon i luften og deretter mot demonstrantene, noe som resulterte i sju dødsfall.

Nesten 1300 demonstranter ble arrestert på stedet, og 78 av dem døde av kvelning og organsvikt etter å ha blitt stablet oppå hverandre i lastebiler på en fem timer lang reise til Inkayut-hærens leir i Pattani-provinsen.

Kilde: Thai PBS - Arkivfoto fra Bangkok Post



RSS