Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Boklansering om militærets rolle i Thailand flyttes



Lanseringen av en bok om militærets rolle i Thailand, som er planlagt fredag, flyttes fra Chulalongkorn-universitetet til Jim Thompson-museet, skriver bokens forfatter, Puangthong Pawakapan, på sin Facebook-side i dag.

– Jeg ble informert av dekanen ved det statsvitenskapelige fakultetet i forrige uke om at campus ikke lenger vil tillate at lanseringen av boken holdes der. Han ga ingen grunn eller forklaring, skriver hun.

Puangthong, som er forsker ved det statsvitenskapelige fakultetet ved Chulalongkorn-universitetet, er forfatter av boken «Infiltrating Society: The Thai Military's Internal Security Affairs».

Endringen av sted skjedde til tross for at den engelske versjonen av boken vant en pris fra universitetet. Thammasat University's Faculty of Science tilbød seg også å være vertskap for boklanseringen, men dette tilbudet kom først etter at hun hadde kommet til enighet med Jim Thompson Museum.

Arrangementet vil finne sted fra 15.30 til 17.30. En av hovedtalerne vil være lederen for Progressive Movement, Thanathorn Juangroongruangkit.

Boken tar i stor grad for seg det forfatteren mener er det thailandske militærets forsøk på og aktiviteter for å indoktrinere folk til å akseptere dets kontroll over politikken og dominerende rolle i samfunnet.

Ifølge boken omfatter militærets «infiltrasjon» prosjekter som utvider dets politiske domene inn i det sivile samfunnet. Blant disse er landsbyutviklingsprosjekter, samfunnsgrupper, militære stipendier og paramilitære etterretningsenheter.

Gjennom slike prosjekter, hevder boken, lærer de sivile deltakerne å adlyde autoriteter, respektere monarkiet og samarbeide med regjeringen.

De blir også omskolert til å tro at militærets innblanding i politikk og sivile anliggender er nødvendig.

Puangthongs bok ble først utgitt på engelsk i 2021, og den thailandske oversettelsen ble nylig utgitt.

Generalmajor Winthai Suwari, talsmann for ISOC, kritiserte innholdet i boken på det sterkeste og hevdet at den var dårlig researchet og inneholdt mye feilinformasjon.

Han hevdet at boken skader de væpnede styrkenes omdømme, og stilte spørsmål ved forfatterens kvalifikasjoner og akademiske bakgrunn, og insisterte på at hun manglet erfaring med sikkerhetsspørsmål.

I sitt svar, som ble lagt ut på Facebook, står Puangthong ved det hun har skrevet, og hun insisterer på at det hun har skrevet er basert på forskning og informasjon fra både thailandske og utenlandske eksperter på thailandske politiske og sikkerhetsmessige forhold.

Hun foreslo at militæret burde ta opp de bekymringene som boken reiser gjennom et formelt skriftlig svar eller en offentlig debatt, for å fremme åpen dialog og transparens, i stedet for å ty til et forbud.

Kilde: Thai PBS
RSS