Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Pita: 'Pengedrysset' går fra krise til katastrofe



Move forwards Pita Limjaroenrat sa i går at det mye omtalte, lenge forsinkede ‘pengedrysset’ i form av en digitale lommebok trolig får fra krise til katastrofe.

Under gårsdagens interpellasjoner i Representantenes hus sa den tidligere Move Forward-lederen at den Pheu Thai-initierte populistiske ‘pengedrysset’ med 10.000 baht til alle over 16 år sannsynligvis kan forvandle den vedvarende finanskrisen til en uunngåelig finansiell katastrofe dersom den Pheu Thai-ledede regjeringen håndterer den på bekostning av landets etablerte finansielle disiplin og finansdisiplin på en dårlig måte.

– Gitt den siste utviklingen, der regjeringen har valgt å ikke ta opp et lån på 172,3 milliarder baht fra Bank for Agriculture & Agricultural Cooperatives som tidligere planlagt for å finansiere prosjektet, sier Pita, vil en betydelig del av finansieringen utvilsomt komme fra det såkalte Central Fund, som statsminister Srettha Thavisin disponerer.

Likevel har den Pheu Thai-ledede regjeringen nå planlagt å redusere den totale finansieringen av det digitale lommebokprosjektet fra 500 milliarder baht som tidligere beregnet til rundt 450 milliarder baht, noe som utgjør et kutt på 10 %, mens hver kvalifisert mottaker vil ha rett til maksimalt 10 000 baht i digital lommebok, slik det opprinnelig var planlagt.

Av den reduserte summen på 450 milliarder baht vil 165 milliarder baht, inkludert ytterligere 122 milliarder baht fra det sentrale fondet, bli gitt for inneværende regnskapsår, pluss 285 milliarder baht fra neste regnskapsår, ifølge visefinansminister Julapun Amornvivat.

– Ikke alle de 50 millioner thaier over 16 år forventes å bruke den digitale lommeboken med 10.000 baht, og mellom 80 og 90 % av de vil etter hvert bli med i prosjektet, noe som betyr at minst 10 % av de tidligere anslåtte 500 milliarder bahts ikke vil bli utnyttet, sa Julapun.

Men Pita advarte om at regjeringens tilsynelatende enkle måte å gjøre forretninger på, uavhengig av landets finansielle disiplin og finansdisiplin, sannsynligvis kan føre til en alarmerende risiko for et enormt økonomisk tap i overskuelig fremtid.

Sentralfondet er først og fremst ment å dekke statlige utgifter i nødstilfeller og ved behov, for eksempel i forbindelse med natur- og miljøkatastrofer, ifølge den tidligere Move Forward-lederen.

Statsministeren forsikret imidlertid under gårsdagens interpellasjoner at det Pheu Thai-initierte populistiske ‘pengedrysset’ vil bli iverksatt som planlagt senest i begynnelsen av fjerde kvartal i år, og at relevante juridiske prosedyrer vil bli strengt overholdt og åpenheten opprettholdt.

Statsministeren skal etter planen kunngjøre detaljer om ‘pengedryss’-prosjektet for offentligheten den 24. juli.

Øverst: Pita Limjaroenrat - Foto: Thai Rath

Kilde: Thai Newsroom


RSS