Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Gjødselsubsidier på 30 milliarder baht utsettes til neste år



Landbruksminister Thamanat Prompow sier at han har planlagt samtaler med økonomiministre om den problematiske subsidieringspolitikken for kunstgjødsel etter å ha avslørt at den kan bli utsatt til neste år.

Tilskudd på 500 baht per rai, begrenset oppad til 10 000 baht, skulle tilbys over 4,5 millioner bønder fra og med mandag 15. juli, etter å ha blitt godkjent av regjeringen den 25. juni.

Thainytt 15.06.24: Gir kunstgjødsel-støtte

Regjeringen sier nå at sambetalingsprogrammet vil koste rundt 30 milliarder baht, noe som tilsvarer en besparelse på 24,3 milliarder baht sammenlignet med den forrige administrasjonens subsidier til risdyrking.

Planen har imidlertid blitt rammet av budsjettbegrensninger og innvendinger fra flere partier.

Thamanat sa i går, mandag, at det vil ta tid å løse misforståelser om subsidiene, og advarte om at de kanskje ikke ville bli lansert i år.

– Målet med politikken er å redusere bøndenes utgifter og fremme presisjonsjordbruk for å øke risproduktiviteten, sa han.

Han la til at det vil bli holdt samtaler i landbruksdepartementet og med økonomiministrene om hvordan politikken skal videreføres.

– Politiske spørsmål er en annen faktor som utløste utsettelsen av subsidieringen av kunstgjødsel, ettersom noen partier vil miste fordeler, sa han. – Vi ønsker imidlertid at de skal forstå og fokusere på bøndenes fordeler.

Thamanat sa at politikken vil måtte utsettes til neste år hvis forhandlingene og utredningene trekker ut i tid.

Han tok også opp arbeidet med å gjenerobre tittelen som verdens nest største riseksportør fra Vietnam ved å forbedre aromaen og smaken på thailandsk ris.

– Vi har nå over 30 risarter som egner seg for dyrking i ulike områder av landet, sa han.

Thailand er rangert som nummer tre blant riseksportørene med et eksportvolum på 5,27 millioner tonn i 2023. India toppet rangeringen med 14,09 millioner tonn, etterfulgt av Vietnam med 5,81 millioner tonn.

Natthakit Khongthip, i risdepartementet, bekreftet subsidiering av kunstgjødsel vil bli utsatt i år på grunn av ulike synspunkter blant bøndene.

– Noen bønder har ikke midler til å kjøpe gjødsel på forhånd, slik retningslinjene krever, eller hadde allerede begynt dyrkingen, sa han. Han la til at bare 500 av Thailands mer enn 1000 bondekooperativer deltar i ordningen.

Han regner med at retningslinjene vil bli lansert i januar eller februar neste år.

– Utsettelsen vil ikke påvirke gjødselprodusenter som allerede er en del av programmet, sa han.

Kilde: The Nation
RSS