Stacks Image 903

Visum-smutthull utnyttes av kriminelle



Thailands politi settet søkelyset på utenlandske statsborgere med elitevisum og bedriver tvilsom virksomhet.

Saken kom frem i lyset etter at CIB oppdaget at en kineser med Privilege Card-visum drev kriminell virksomhet og hvitvasket store summer for svindelbander som driver med telefonsvindel, skriver Bangkok Post.

– Denne mannen er en nøkkelperson som hvitvasker penger for ulovlige svindelbander i regionen, sier sjef for Central Investigation Bureau, generalløytnant Jirabhop Bhuridej (bildet øverst), i et intervju med Bangkok Post.

Kineseren, 52, ble arrestert i et luksushus i Phasi Charoen-distriktet i Bangkok 28. april, samme dag som politiet også arresterte et thailandsk medlem av banden hans, 44, i huset i den østlige provinsen Chachoengsao.

Under razziaen beslagla politiet 11 millioner baht i kontanter, to datamaskiner, syv mobiltelefoner, åtte bankkontobøker, 13 kontantkort, fem biler og andre eiendeler til en samlet verdi av rundt 42 millioner baht.

Politiet fant ut at Chen forvaltet digitale kontoer med rundt 70 milliarder baht i omløp.

Arrestasjonen av de mistenkte var resultatet av en utvidet etterforskning som førte til at politiet i fjor arresterte fem medlemmer av en telefonsenterbande.

Gjengen opprettet en falsk nettside på CIBs Facebook-side for å svindle folk.

Politiet etterforsket videre og fant mange andre involverte, deriblant de to nå arresterte.

De hadde ansvaret for å håndtere digitale kontoer som ble brukt i ulovlige transaksjoner, og for å omgjøre digitale verdier til kontanter.

Deretter ransaket politiet åtte lokaler for å pågripe de to mistenkte: fire i Bangkok, to i Samut Prakan, to i Chachoengsao og ett i Nakhon Ratchasima.

Ytterligere fem personer med tilknytning til de to siktede ble også innkalt til avhør.

De to er siktet for å ha medvirket til offentlig bedrageri og grenseoverskridende kriminalitet, for å ha lagt inn falsk informasjon i et datasystem og for hvitvasking av penger. De nektet for alle anklagene.

Etter å ha gått gjennom mobiltelefonene som ble beslagslagt, fant politiet bevis for at han brukte en app til å håndtere mange digitale kontoer for en kambodsjansk callsenterbande.

– Kineseren er en nøkkelspiller for gjengen fordi han måtte veksle den digitale valutaen inn i kontanter, sier generalløytnant Jirabhop.

Politiet fant at mannen hadde fem års visum, ettersom han var medlem av Thailands Privilege Card-ordning, tidligere kjent som Thailand Elite-kortet.

– Vi konsentrerer oss om kriminelle som reiser inn i landet med Thailand Privilege Card-visum. Det er kjent at kriminelle reiser inn i Thailand ved hjelp av denne typen visum for å komme seg inn og ut av landet, sier Jirabhop.

Han sa at Thailand Elite-kortet ble utstedt av Thailand Privilege Card Company Limited, som er under tilsyn av Tourism Authority of Thailand (TAT).

Innvandringsmyndighetene kan bare kontrollere at kortene er gyldige, og hvis innehaverne ikke står på svartelisten, kan de reise inn i landet.

– Det er nødvendig med effektive tiltak for å hindre at disse lovbryterne misbruker privilegiet. Informasjonsdeling mellom ulike parter er ett av tiltakene.

– Før man kan få privilegiekortet, bør det også kreves en bakgrunnssjekk av ens økonomiske kilder, sa han.

På spørsmål om hvorfor Chen brukte Thailand som base for hvitvasking av penger, sa Jirabhop at det er fordi landet har ressurser som hjelper utlendinger til å leve komfortabelt, som sykehus og internasjonale skoler.

Han la til at det er enkelt å gjøre forretninger her.

– Systemet vårt gjør det enkelt for hvem som helst å gjøre forretninger, så det gir de kriminelle et smutthull som gjør det mulig å bruke Thailand som base for hvitvasking av penger, sa han.

Politiet vil etterforske saken videre for å finne flere medlemmer av gjengen.

– Vi tror at det fortsatt er mange medlemmer av banden som gjemmer seg i Thailand, Kina og Kambodsja, sier han.

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand