Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Mpox-vaksine ikke for alle



– Mpox-vaksiner er kun nødvendige for høyrisikogrupper og ikke for befolkningen generelt.

Det sier Dr. Yong Poovorawan, virolog ved Chulalongkorn-universitetet.

Han sier at sykdommen, som nylig ble erklært som en internasjonal folkehelsekrise av Verdens helseorganisasjon (WHO), er mindre smittsom enn covid-19 og først og fremst sprer seg gjennom fysisk eller seksuell kontakt.

Høyrisikogrupper inkluderer homofile menn, personer som har tilfeldig sex, og personer som har reist til områder der sykdommen er utbredt.

Dr. Yong nevnte også at voksne og eldre som er vaksinert mot kopper, spesielt de som er født før 1980, allerede har delvis immunitet mot kopper.

En av Dr. Yongs forskerkolleger, Dr. Opass Putcharoen, har også uttrykt støtte til denne anbefalingen, og bemerket at personer i høyrisikogrupper bør få to doser av koppevaksinen.

De som tidligere er vaksinert mot kopper, trenger imidlertid vanligvis ikke koppevaksine med mindre de har vært i nærkontakt med en smittet person. I slike tilfeller anbefales en enkelt dose for å øke immuniteten.

Mpox-vaksinen er tilgjengelig til en pris av 2.200 baht for en intramuskulær injeksjon og 8.500 baht for en subkutan injeksjon.

Dr. Opass nevnte at flere mennesker har registrert seg for vaksinering, og forskningssenteret har satt 400 doser mellom mars og august i år.

Kilde: NBT
RSS