Stacks Image 919

Splittelse om å inkludere majestetsfornærmelse i amnestiloven



Parlamentsmedlemmene uttrykte delte meninger om hvorvidt majestetsforbrytelser bør inkluderes i amnestiloven da Representantenes hus torsdag begynte å gjennomgå en rapport utarbeidet av en spesialkomité som har studert lovforslaget.

Opposisjonspartiet People's Party (PP) gikk inn for å inkludere paragraf 112 i straffeloven, også kjent som majestetsfornærmelsesloven, mens regjeringsrepresentantene var sterkt uenige i å gi amnesti til personer som har begått majestetsforbrytelser, skriver Bangkok Post

Pheu Thais juridiske ekspert, Chousak Sirinil, som leder spesialpanelet, sa til parlamentet torsdag at et amnesti ikke sletter ugjerninger, og at en urettmessig handling forblir en forbrytelse.

Han sa at amnesti innføres for å gjøre det lettere å løse konflikter og fremme harmoni, og la til at Thailand har vedtatt 23 amnestilover.

Ifølge Chousak, som også er minister for statsministerens kontor, utgjør ikke komiteens rapport et lovforslag om amnesti, men har som mål å komme med omfattende innspill som parlamentet kan ta stilling til.

Han sa at rapporten også foreslår andre mulige løsninger, blant annet å søke kongelig benådning for amnestiforbrytere, utsette straffeforfølgelse og frafalle tiltale i saker som ikke er i offentlighetens interesse.

Chousak sa at regjeringen ikke er forpliktet til å følge komiteens forslag.

Rapporten er fortsatt ikke entydig når det gjelder hvorvidt majestetsforbrytere bør omfattes av amnestiet.

Panelet har lansert tre alternativer: amnesti for majestetsforbrytere, ingen amnesti for dem, eller et betinget amnesti.

Panelet sier at majestetsforbrytelser er politisk sensitive, og at relevante parter må ta hensyn til dette når de utarbeider et lovforslag om amnesti.

PP-parlamentarikeren Weeranant Huadsri fra Khon Kaen kritiserte rapportens konklusjoner, og hevdet at mangelen på konklusjon ville føre til at majestetsforbrytelser ville bli ekskludert fra et amnestiforslag.

Parlamentsmedlemmet uttrykte støtte til å inkludere majestetsforbrytelser i amnestiforslaget for å sikre at landet kan komme videre og oppnå nasjonal forsoning.

Noppadon Pattama, som står på Pheu Thais liste, sa til parlamentet at det også er delte meninger i befolkningen om saken, og at det fortsatt er tid til å finne konsensus. Han var imidlertid uenig i et forslag om å inkludere paragraf 112 i et amnestiforslag.

Nanthana Songpracha, som står på Bhumjaithai-listen, sa at partiet var villig til å vurdere et amnesti for politiske saker, men at de ikke ville delta i noen gjennomgang av en amnestiplan som dekker majestetsforbrytelser.

Lederen for Thai Pakdee-partiet, Warong Dechgitvigrom, skrev på Facebook torsdag at den Pheu Thai-ledede regjeringen ville være dødsdømt dersom den utvidet amnestiet til også å omfatte paragraf 112-forbrytere.

Øverst: Representantenes hus holdt en debatt i juni. Torsdag uttrykte parlamentsmedlemmene delte meninger om hvorvidt majestetsforbrytelser bør inkluderes i amnestiloven. (Arkivfoto: Chanat Katanyu)

Kilde: Bangkok Post

RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand