Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Paetongtarn Shinawatra: I høyeste grad sin fars datter



Landets neste statsminister har utvilsomt erfaringen og det politiske overtaket, men vil hun være seg selv? 

Thaksin Shinawatra, som var statsminister fra 2001 til 2006 før han ble avsatt i et ublodig kupp, levner ingen tvil om at hans datter er i stand til å bli statsminister, og påpeker at hun har arvet både hans og morens DNA.

Thaksin erkjenner at hans søsteren, Yingluck, også ble avsatt i 2014, men mener at Paetongtarn er annerledes.

Kanskje, men alt ligger i ordlyden. Under Yinglucks valgkamp i 2011 var slagordet «Thaksin tenker, Pheu Thai handler», men da Paetongtarn ledet Pheu Thai i valget i 2023, foreslo Thaksin at slagordet skulle være «Thaksins DNA tenker, Pheu Thai handler»: «Thaksins DNA tenker, Thaksins DNA handler».

I det valget var Paetongtarns rolle å sikre stemmer til partiet, mens Srettha Thavisin ble utpekt til å lede Thailand på grunn av sine lederegenskaper og modenhet. Nå mener han at Paetongtarn er klar til å lede landet.

Som ung fulgte Paetongtarn med faren på politisk arbeid rundt om i landet, sugde til seg politisk kunnskap og fikk en dyp forståelse av folkets følelser. Da hun vokste opp, snakket hun om sin inspirasjon til å gå inn i politikken, og tilskrev det sitt nedarvede «Thaksin-DNA».

Bare 37 år gammel har Paetongtarn gjort betydelige fremskritt i politikken, kanskje påvirket av familiens historie med statsministre - først faren Thaksin, deretter onkelen Somchai Wongsawat og til slutt tanten Yingluck. Nå er det Paetongtarns tur til å bli den 31. statsministeren.

Paetongtarn gikk offisielt inn i politikken som Thaksins siste politiske arving da hun 28. oktober 2021 ble leder for Pheu Thais rådgivende komité for deltakelse og innovasjon, og 20. mars 2022 overtok hun rollen som leder for Pheu Thais familieprosjekt. 

Hun ble foreslått som partiets statsministerkandidat ved valget i 2023, ble utnevnt til nestleder i den nasjonale strategikomiteen for myk makt 13. september 2023 og ble partileder 27. oktober 2023.

Som partiets ledende skikkelse i valget i 2023 fortsatte Paetongtarn valgkampen til tross for graviditeten, deltok i valgmøter og viste motstandskraft og engasjement.
Hadde hun ikke vært Thaksins datter, hadde det kanskje vært umulig for henne å oppnå disse rollene.

På valgkampens slagmark fikk Paetongtarn erfaring gjennom både triumfer og tilbakeslag, og hun lærte seg å jobbe med regjeringsdannelse sammen med erfarne politiske skikkelser fra ulike partier, kjent for sin list og politiske manøvrering, i tråd med den thailandske politikkens særegne natur, som innebærer intrikate forhandlinger og interesseavveininger.

Å bli Thailands yngste statsminister innebærer en betydelig utfordring, med ansvar for å utforme politikk på tvers av alle sektorer og opprettholde stabilitet i det turbulente thailandske politiske landskapet.

Spørsmålet er om Paetongtarn kan frigjøre seg fra å bare følge farens ordre og etablere sin egen identitet og utforme en politikk for landets fremgang.

Paetongtarn gikk på Saint Joseph Convent School og Mater Dei School, tok en bachelorgrad i statsvitenskap, sosiologi og antropologi ved Chulalongkorn University i 2008 og en mastergrad i internasjonal hotelledelse ved University of Surrey. Hun er hovedaksjonær og styremedlem i flere familieeide selskaper, deriblant SC Asset Corporation, og er gift med Pitaka Suksawat. Paret har én datter.

Kilde: The Nation
RSS