Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thai-husholdningenes misligholdte lån øker



Thailands misligholdte lån (NPL) økte med 2,8 %, fra 1,16 billioner baht i juni til 1,19 billioner baht i juli, og vil stige til 1,2 billioner baht i overskuelig fremtid, sier Surapol Opasatien, administrerende direktør i National Credit Bureau.

Han sa at selv om husholdningenes samlede gjeld i juni og juli forble uendret på rundt 13,6 billioner baht, økte NPL i juli til 1,19 billioner baht, noe som utgjør 8,76 % av husholdningenes samlede gjeld.

NPL for juli består av 228.447 millioner baht i boliglån, en økning på 4,5 % fra juni, 262 985 millioner baht i billån, en økning på 3,3 %, og 69 471 millioner baht i kredittkortgjeld, en økning på 2 %.

Han sa også at «SM»-gjelden (tilbakebetalinger som er forfalt med 30-90 dager, men som ennå ikke er klassifisert som NPL) for årets seks første måneder utgjorde 500 milliarder baht, et kraftig fall fra forrige kvartal.

I løpet av bare en måned økte imidlertid SM-gjelden fra 500 milliarder baht til 670 milliarder baht, hovedsakelig innen boliglån.

Padet Pachernsivakorn, viseadministrerende direktør i National Credit Bureau, bemerket at en økning i SM-gjelden gir grunn til bekymring på grunn av tendensen til at gjelden til slutt blir NPL.

Kredittkort står for mesteparten av SM-gjelden, etterfulgt av boliglån og billeasing, fordi låntakerne var villige til å betale høye renter for å skaffe seg kontanter for å forbedre likviditeten sin.

Han sa at gjeldsberget er konsentrert blant «generasjon Y», som har akkumulert gjeld fra personlige lån, billån, boliglån og kredittkortlån.

Dette gjeldsproblemet vil spre seg til «generasjon X», noe som vil gjøre det svært vanskelig for dem å få boliglån, og bankenes avslagsrate på boliglånssøknader har skutt i været til rundt 80 %.

Padet sier at det ikke finnes noen kortsiktig løsning på problemet med husholdningenes gjeld, annet enn at myndighetene setter folk i stand til å tjene mer på en bærekraftig måte.

Kilde: Thai PBS
RSS