Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Kampflykjøp i det blå?



Statsminister Srettha Thavisin sier at regjeringen ikke har bestemt seg for om det er det svenskproduserte Gripen-flyet eller det amerikanskproduserte F-16-flyet som skal velges til det thailandske flyvåpenets (RTAF) nye kampflyanskaffelsesprosjekt. Dog har RTAF-komiteen pekt på Gripen som det beste valget.

Regjeringen venter fortsatt på detaljer om den nødvendige offset-policyen fra både Saab AB og Lockheed Martin, de respektive produsentene av Gripen E/F og F-16 Block 70/72, sa han i går, tirsdag.

– Offset-policyen er et viktig element som vil bli diskutert sammen med andre gjensidige fordeler disse selskapene tilbyr Thailand som en del av kampflyanskaffelsesprogrammet, sa Srettha.

I henhold til offset-policyen har regjeringen pålagt de væpnede styrkene å behandle hvilke andre gjensidige fordeler en potensiell leverandør kan tilby som en viktig faktor i deres nye prosjekt for anskaffelse av militært utstyr.

– Jeg tror ikke det er trukket noen konklusjon på dette punktet, ettersom detaljene i offset-policyen ennå ikke er lagt frem. Jeg vil imidlertid forsøke å få dette gjort så snart som mulig, samtidig som jeg oppfordrer disse to selskapene til å gjøre sitt aller beste, sier Srettha.

– Det er ikke småpenger det er snakk om. Så vi må oppnå maksimal nytte for allmennheten.

Han kunne ikke si noe om når en konklusjon om kampflyanskaffelsen vil bli avgjort, og sa at han var usikker på hvor mye det hastet.

– Hvis vi ikke er klare, eller det mangler informasjon som trengs for å ta en beslutning, vil vi ikke forhaste oss, sa han.

Til tross for at han insisterte på at regjeringen ikke blander seg inn i RTAFs beslutningsprosess, bekreftet Srettha at den endelige avgjørelsen må være akseptabel for både RTAF og regjeringen.

– RTAF-komiteen som har fått i oppdrag å utrede prosjektet, har imidlertid pekt på Gripen som det beste valget, sa Srettha.

Han avslørte også at han ringte Robert Godec, USAs ambassadør i Thailand, mandag, og ba USA om å fremskynde fremleggelsen av detaljer knyttet til kompensasjonspolitikken for jagerflykjøpet.

Srettha sa at han understreket behovet for å gjennomføre en like-for-like-sammenligning mellom Gripen E/F og F-16 Block 70/72.

Mandag sa Lockheed Martin at de ville fortsette å levere økonomisk verdi til Thailand gjennom et robust forslag om industriell deltakelse eller "offset", drevet av den thailandske regjeringens evaluering av F-16-flyene.

Kilde: Bangkok Post
RSS