Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Amerikanske Deere inngår forlik i bestikkelsessak i Thailand



Det amerikanske landbruks- og anleggsmaskinselskapet Deere har gått med på å betale 10 millioner dollar for å inngå forlik med US Securities and Exchange Commission (SEC), som anklager datterselskapet i Thailand for å ha bestukket statlige etater for å vinne oppdrag.

Bestikkelsene tok form av massasjetjenester, overdådige utenlandsreiser og andre upassende gaver for å vinne offentlige oppdrag, opplyser SEC i en uttalelse som ble offentliggjort tirsdag i Washington.

Wirtgen Thailand, det heleide lokale datterselskapet til Deere, begikk lovbruddene mellom slutten av 2017 og 2020. Mottakerne var tjenestemenn i statlige etater, inkludert Royal Thai Air Force, Department of Highways og Department of Rural Roads. Andre bestikkelser ble utbetalt til en stor thailandsk byggentreprenør, som i SECs sammendrag kun er identifisert som «selskap A».

Ifølge SEC ble det foretatt utbetalinger til tross for at datterselskapets etiske retningslinjer forbød å gi «absolutt hva som helst» for å påvirke myndighetspersoner på en utilbørlig måte. Slike handlinger er straffbare i henhold til Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) i USA.

Utbetalingene som ble gjort fra slutten av 2017 til og med 2020, skal ha tatt form av kontanter, måltider, falske konsulenthonorarer, sightseeingturer forkledd som «fabrikkbesøk» i Sveits og andre europeiske land, og «underholdning» i massasjesalonger, ifølge SEC.

Et utdrag fra SEC-rapporten rapporterer om utvekslinger mellom Wirtgen-ledere om Department of Highways og Department of Rural Roads:

«I april 2019 sendte for eksempel Wirtgen Thailands administrerende direktør en tekstmelding til selskapets økonomisjef: 'angående DOH ... vil ha godteripenger til deg også, neste uke. ... Angående DRR må jeg diskutere det igjen. Med hensyn til disse bestikkelsene instruerte administrerende direktør økonomisjefen om å «ta kontakt med DOH. ... Forberede fem konvolutter. Og ta ut kontanter. Du kan ta 100 000 THB først. Til bruk på leveringsdatoen.»

Deeres betaling inkluderer en sivilrettslig bot på 4,5 millioner dollar, tilbakebetaling av 4,34 millioner dollar i urettmessige fordeler og 1,09 millioner dollar i renter.

SEC sa at forliksavtalen gjenspeiler Illinois-baserte Deeres samarbeid med tilsynsmyndighetene, oppsigelsen av ansatte som var involvert i forseelser, og oppgraderinger av samsvarsprosedyrer og opplæring i bestikkelsesbekjempelse.

– Disse anklagene representerer et klart brudd på selskapets retningslinjer og etiske standarder, sier Deere i en uttalelse. – De er i direkte konflikt med våre kjerneverdier - spesielt vår forpliktelse til integritet - og vi fordømmer slik praksis på det sterkeste.

– Etter oppkjøpet av Wirtgen Thailand i 2017 klarte ikke Deere å integrere selskapet i det eksisterende compliance- og kontrollmiljøet i tide, noe som resulterte i at disse bestikkelsesordningene ikke ble kontrollert i flere år, sier Charles Cain, sjef for FCPA-enheten ved SEC Enforcement Division.

– Denne saken er en påminnelse til selskaper om å sørge for at nyervervede datterselskaper har alle de nødvendige interne regnskapskontrollprosessene på plass.

Kilde: Bangkok Post
RSS