Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thailands kokosnøttindustri møter konkurranse fra Vietnam om det kinesiske markedet



Den aromatiske kokosnøttindustrien, som omsetter for flere milliarder dollar, står overfor omveltninger etter hvert som Vietnam går inn i konkurransen om det kinesiske markedet.

Det har blitt avslørt at noen produsenter har bearbeidet kokosnøtter fra områder utenfor Ratchaburi med geografisk betegnelse (GI) for eksport.

Narongsak Chuensuchon, administrerende direktør i NC Coconut Co, Ltd. sier til "Prachachat Business" at både hele kokosnøtter og kokosnøttvann for tiden er svært populært over hele verden.

Kina, som er det viktigste markedet, kjøper over 60 prosent av Thailands produksjon av smaksatte kokosnøtter, og de bearbeidede drikkene på flaske omsetter for opptil 20 milliarder baht, eller 550 millioner amerikanske dollar, hvert år.

Nylig ble det kunngjort at Vietnam har begynt å eksportere kokosvann for å konkurrere på det kinesiske markedet, på samme måte som med durian. Dersom Thailand ikke opprettholder kvaliteten, kan landet miste markedet til Vietnam.

– Thailand har til nå vært det ledende markedet for aromatiske kokosnøtter, men nå presser Vietnam seg inn på markedet. Det varme og tørre været har ført til en rekordstor prisøkning: Produsentprisene ligger på 40 baht (1,10 dollar) per kokosnøtt, forbrukerprisene ligger på 70-90 baht (1,9-2,5 dollar) per kokosnøtt, og de internasjonale prisene er på vei opp mot 200 baht per kokosnøtt.

I det siste har noen produsenter bearbeidet og eksportert kokosnøtter utenfor Ratchaburi-regionen som ikke oppfyller GI-standarden for aromatiske kokosnøtter, noe som påvirker kvaliteten på sødme og smak og kan påvirke tilliten til og populariteten til thailandske aromatiske kokosnøtter på de internasjonale markedene.

Ferske aromatiske kokosnøtter krever produkter av høy kvalitet, ettersom smaken ikke kan forsterkes kunstig. Hvis foredlingsbedriftene bruker aromatiske kokosnøtter med en søthetsgrad på mindre enn 7-8 Brix til eksport, kan det ha en skadelig effekt på produktet.

Derfor vil det være fordelaktig for myndighetene å overvåke denne saken for å sikre kvaliteten og den kontinuerlige veksten av thailandske aromatiske kokosnøttprodukter på det globale markedet. Med regntiden som nærmer seg, forventes det imidlertid at produksjonen vil øke i juli-august 2024, og at prisene vil synke jevnt og trutt til rundt 25-27 baht per kokosnøtt, en god og rettferdig pris for bøndene og gunstig for eksportbedriftene.

Ratchaburi var den første provinsen som fikk GI-merket for aromatiske kokosnøtter i 2018. Disse kokosnøttene må dyrkes i syv utpekte distrikter i henhold til spesifikke produksjonsmetoder: Damnoen Saduak, Wat Phleng, Mueang Ratchaburi, Ban Pong, Bang Phae, Pak Tho og Photharam.

Deltakerne må registrere seg som medlemmer av Ratchaburi Aromatic Coconut Producers Association og ha sporbarhetsdokumenter. GI-standarden spesifiserer en søthetsgrad på 6,5-8,0 Brix, mens den generelle industristandarden for thailandske aromatiske kokosnøtter er 7-8 Brix.

NC Coconut Co., Ltd. produserer og distribuerer kokosnøttprodukter med ekte smak under varemerket NC Coconut, og tilbyr ferske kokosnøtter med smak og bearbeidede produkter som kokosnøttgelé i hele kokosnøtter, kokosnøttgelé i kopper og kokospudding, hovedsakelig for eksport til markeder som Kina, Hongkong, USA og Australia, med Kina som det største markedet. De eksporterer normalt mer enn 10 containere per uke med en produksjon på over 100 000 kokosnøtter per dag.

I 2024 falt salget med 80 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor på grunn av den alvorlige tørken forårsaket av El Niño. Det forventes at det vil normalisere seg i tredje og fjerde kvartal 2024.

Øverst: En arbeider laster av kokosnøtter i en kokosnøttfabrikk i Damnoen Saduak, Ratchaburi-provinsen, Thailand. (Xinhua/Wang Teng)

Kilde: KhaoSodEnglish
RSS