Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Antall tenåringsmødre er halvert



Selv om fokuset fortsatt vil være på å få ned antallet tenåringsgraviditeter, vil oppmerksomheten også rettes mot å redusere seksuelt overførbare sykdommer, særlig syfilis.

Gjennom omfattende kampanjer om seksuell velvære på samfunnsnivå det siste tiåret har Thailand lykkes med å halvere antallet tenåringsmødre (i alderen 15-19 år), opplyser folkehelsedepartementet, som nå setter seg et mer ambisiøst mål.

Helseminister Somsak Thepsuthin sa onsdag at antallet fødsler blant kvinner i alderen 15-19 år i 2023 vil ligge på 21 tilfeller per 1.000 kvinner i denne aldersgruppen, ned fra 53,4 tilfeller per 1.000 kvinner i 2012.

I sin tale på den nasjonale konferansen om seksuell velvære onsdag fremhevet Somsak departementets politikk under konseptet «Strong Community for Healthy Sexuality», som tar sikte på å redusere barnefødsler blant tenåringer, en av indikatorene under FNs bærekraftsmål.

– Vi har satt oss et nytt mål om færre enn 15 tenåringsfødsler per 1.000 kvinner i alderen 15-19 år innen 2027, sa han.

Somsak sa at departementets viktigste oppgave er å redusere seksuelt overførbare sykdommer blant tenåringer, spesielt syfilis, som har steget til 91,2 tilfeller per 100.000 innbyggere i 2023, fra bare 27,9 i 2018.

– Departementet har som mål å utvide kampanjene sine for å opplyse tenåringer om faren for kjønnssykdommer, samt oppfordre dem til å bruke kondom når de har sex for å forebygge sykdommer og uønsket graviditet, sier han.

Dr. Pongthep Wongwatcharapaiboon, administrerende direktør i Thai Health Promotion Foundation, sier at ThaiHealth har samarbeidet med helsedepartementet og andre partnere siden 2005 for å fremme seksuell velvære på samfunnsnivå, for å etablere positive holdninger til sex og redusere kjønnssykdommer og tenåringsgraviditeter.

– ThaiHealth har også presset på for å få vedtatt loven om forebygging og løsning av tenåringssvangerskap fra 2016, samt lovendringer for å tillate trygge svangerskapsavbrudd, la han til.

– Thailand er inne i en utfordrende periode. Vi må utstyre unge mennesker med ferdigheter til å forebygge og avstå fra uønsket seksuell aktivitet og utsette det å bli foreldre mens de fortsatt går på skolen, understreket Pongthep. – Samfunnet og lokalsamfunnene må også bidra med kunnskap om seksuell helse og tjenester knyttet til dette, samt ha en ikke-dømmende og støttende holdning i tilfeller av uønskede svangerskap, slik at tenåringer kan velge en passende løsning.

Kilde: The Nation
RSS