Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Forsvarer endringer i jord- og sameielovene



Statsminister Srettha Thavisin har forsvart ideen om å tillate utlendinger å leie land i Thailand i opptil 99 år og å eie opptil 75 % av et sameieprosjekt, med at den er ment å styrke den thailandske økonomien, snarere enn å være til fordel for utlendinger.

Han sa at ideen kommer fra finansdepartementet, og at han har gitt innenriksdepartementet i oppdrag å utrede muligheten for å endre jord- og sameielovene i tråd med dette.

I sin tale i dag insisterte han på at det å leie ut jord til utlendinger i opptil 99 år, i stedet for 50 år pluss en forlengelse på ytterligere 50 år, ikke betyr at utlendinger har eiendomsrett til jorda, og påpekte at utlendinger, inkludert thaier, i noen land har lov til å leie jord i opptil 150 år.

I andre land kan de kjøpe tomter direkte.

Samtidig som han økte det utenlandske eierskapet i et leilighetsprosjekt fra 49 % til 75 %, sa statsministeren at utlendingenes stemmerett vil forbli uendret på 49 %, mens 51 % ville forbli hos thaiene.

Han avviser at en lignende idé er lansert tidligere og sa at den planen handlet om å tillate utlendinger å kjøpe land i landet, noe som er et mer sensitivt spørsmål.

Statsminister Srettha var en stor eiendomsutvikler før han gikk inn i politikken.

Flere thailandske forretningsmenn og eiendomseksperter er skeptiske til ideen. Den thailandske forretningsmannen Isares Rattanadilok Na Phuket sier at han er enig i at ideen, hvis den blir realisert, vil øke eiendomsmarkedet og BNP, men at den også vil drive opp tomteprisene og gjøre det vanskeligere for thaier å kjøpe en leilighet eller en tomt.

Han sa at ideen kan skade utenlandske investorer i hotellbransjen, hvis de investerer i leiligheter med service, som har lavere driftskostnader enn hoteller. Han hevdet også at utlendinger kan få stemmeflertall i en leilighet gjennom bruk av thailandske fullmakter.

Dr. Sopon Pornchokchai, en eiendomsekspert, foreslår at myndighetene kommer med tiltak for å øke salget av usolgte leiligheter, slik at den nåværende overfloden av leiligheter kan løses.

Han uttrykte også bekymring for at endringer i de to lovene vil åpne et smutthull for "grå" virksomheter som kan kjøpe opp leilighetsprosjekter eller leie ut store tomter for å hvitvaske ufortjente gevinster.

Kilde: Thai PBS
RSS