Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Move Forward- foreslår tiltak for å håndtere skogbranner og tåke over landegrensene



Et parlamentsmedlem fra Move Forward i Chiang Mai-provinsen har foreslått et 5-trinns tiltak for å håndtere skogbranner og tåkeforurensning i Thailand, spesielt i de nordlige provinsene.

Phattarapong Leelaphat sa under debatten om regjeringens politiske redegjørelse i parlamentet i dag , tirsdag, at han er skuffet over at regjeringen ikke har behandlet skogbranner og dis som en hastesak, selv om problemet er satt på den nasjonale dagsordenen.

Han sa at de foreslåtte tiltakene omfatter ASEAN-avtalen om grenseoverskridende tåkeforurensning (AATHP), den thailandske grunnloven, som garanterer beskyttelse av befolkningens rettigheter og livskvalitet, og retten for berørte mennesker til å saksøke instanser som forårsaker direkte eller indirekte forurensning som påvirker deres levebrød eller helse.

Han sa at det første tiltaket er at staten må få på plass et helsevesen som tilbyr gratis screening for lunge- og luftveissykdommer for folk i de nordlige provinsene.

Det andre er håndtering av jordbruksavfall, for å redusere avfallsforbrenningen. Han foreslår at det opprettes et fond som skal hjelpe bøndene med å omdanne avfallet sitt, for eksempel risstubb og maiskolber, til brukbare produkter. Staten må også forby import av produkter som bøndene brenner avfallet fra.

Phattarapong foreslo at staten må opprette systemer for tidlig varsling og datainnsamling, slik at det kan utarbeides forebyggende planer, og la til at kommandosentralen for kontroll av skogbranner må desentraliseres, slik at lokale tjenestemenn kan håndtere skogbranner.

Når det gjelder AATHP, sa parlamentsmedlemmet at siden avtalen sjelden blir brukt, bør den thailandske regjeringen ta initiativ til å opprette et regionalt senter i Nord-Thailand for å håndtere grenseoverskridende dis fra naboland som Myanmar.

Kilde: Thai PBS
RSS