Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Senator frykter at Thaksin-privilegiene kan skape presedens



En senator har advart regjeringen om at alle innsatte skal behandles likt og rettferdig, og hevder at privilegiene som den dømte tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra får, kan skape problemer for regjeringen i fremtiden.

Under den andre dagen av debatten om regjeringens politiske redegjørelse i parlamentet tirsdag, sa senator Thawil Pliensri at Thaksin (74) oppholdt seg ca. 13 timer i Bangkoks varetektsfengsel før han ble overført til Police General Hospital.

Thaksin får medisinsk behandling i et privat rom, Royal Suite 1401, i 14. etasje i Maha Bhumibol Rachanusorn 88 Phansa-bygningen etter å ha lidd av brystsmerter, høyt blodtrykk og lavt oksygeninnhold i blodet natt til 22. august, dagen da han returnerte til Thailand og ble fengslet.

Han har oppholdt seg på sykehuset i mer enn 20 dager og har fått 10 besøkende hver dag. Han har også fått en kongelig benådning som reduserte hans åtte år lange fengselsstraff til ett år.

Som et resultat av dette ber Thawil nå myndighetene om å behandle alle innsatte likt.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å følge sine prinsipper og rettslige standarder. Alle privilegiene Thaksin får, kan opprøre mange mennesker, og det kan føre til uventede hendelser i fremtiden, sier han.

Praphrut Chatprapachai, en juridisk ekspert og tidligere parlamentskandidat for Demokratene, oppfordret regjeringen til å ta rettslige skritt mot Thaksin for brudd på paragraf 112 i straffeloven, eller majestetsfornærmelsesloven.

Praphrut sier at Thaksin ga et intervju til media i Sør-Korea i 2015, noe som ble assosiert med monarkiet. General Udomdej Sitabutr, tidligere viseforsvarsminister og generalsekretær i det nå nedlagte National Peace Keeping Council, hadde instruert Judge Advocate General's Department om å gå til sak mot Thaksin.

Søksmålet ble inngitt av riksadvokatens kontor (OAG). Straffedomstolen tok saken opp til behandling i 2015 og utstedte en arrestordre på Thaksin.

Derfor oppfordret han statsminister Srettha Thavisin til å instruere politiet om å ta rettslige skritt mot Thaksin.

– Hvis regjeringen ikke gjør det, kan det avdekke et smutthull som gjør det mulig for grupper eller andre enkeltpersoner å oppfordre regjeringen til å løslate innsatte som har brutt paragraf 112 ved å påberope seg likestilling, noe som kan føre til et krav om å endre paragraf 112 i fremtiden, sier han.

Kilde og bilde: Bangkok Post
RSS