Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Forskere: –Thailand har sine egne trøfler



En trøffelart som er verdsatt på dyre restauranter, har blitt påvist i Thailand

Trøfler, som kalles en "uvurderlig skatt i den kulinariske verden", er en viktig ingrediens for kokker på de mest luksuriøse restaurantene.

Trøffelen er en av de mest utsøkte ingrediensene i den kulinariske sfæren, og den spiller en avgjørende rolle i Michelin-restauranter.

Og interessant nok har det vist seg at trøfler også finnes i Thailand.

Opprinnelig er trøfler i Italia og Frankrike et privilegium for eliten på grunn av trøffelens knapphet og ublu pris.

Prisen på svarte trøfler kan komme opp i 3 500 dollar (128 500 baht) per kilo, mens de berømte hvite trøflene, som bare finnes i Alba i Piemonte i Italia, er nesten dobbelt så dyre.

Trøfler har en intens smak og en karakteristisk, sterk aroma. Trøfler er en viktig ingrediens i mange retter, særlig i det franske og italienske kjøkkenet.

Trøfler vokser under jorden i tempererte skoger, og er ofte ettertraktet av ekorn og kaniner.

Trøfler kan ikke vokse uten symbiose med store trær. De ligner underjordiske knoller, omtrent som ingefær, med et ujevnt, vorteaktig ytre. De vokser i sirkler under jorden, på 5-40 centimeters dybde, innenfor 1,2-1,5 meter fra røttene på eik og alm. Dette skyldes et biologisk forhold til røttene, der trær og sopp utveksler næringsstoffer.

Fordi trøfler ligger skjult under jorden uten synlige tegn over overflaten, må man bruke dresserte dyr som griser og hunder for å finne dem.

Forskere fra Chiang Mai-universitetet har funnet en trøffel som har en smaksprofil som ligner på Tuber magnatum i Alba i Italia, noe som kan posisjonere Thailand som en fremtidig trøffelleverandør.

I 2014 oppdaget forskere fra Chiang Mai-universitetet trøfler i Doi Suthep-Pui nasjonalpark. De ga den navnet "Tuber thailanddicum", og den har en lignende smak som de hvite trøflene som finnes i Italia.

Forskerteamet hadde studert sopp i nasjonalparken i mange år før Dr. Nakarin Suwanaraj, et av teammedlemmene, tilfeldigvis oppdaget trøfler i nærheten av et jordskredområde.

Trøflene ble sendt til utlandet for DNA-analyse, som bekreftet at det dreide seg om trøfler.

Nakarin bemerket at thailandske trøfler ikke vokser i nærheten av eiketrær, slik vestlige trøfler gjør, men at de finnes i nærheten av en type bjørk som heter Betula alnoides, lokalt kjent som "tigerkrafttrær".

Teamet har bevart trøffelprøver i et laboratorium og jobber med å dyrke arten for fremtidig kommersiell bruk, noe som kan ta litt tid før trøfler blir en del av Thailands lokale ingredienser.

Kilde: The Nation
RSS