Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Månemanet invasjon på Jomtien-stranden



Turister som ferierer i Pattaya ble i dag, lørdag, advart om at horder av månemaneter har invadert Jomtien-stranden, og at de bør være forsiktige når de bader i sjøen i denne perioden, melder Amarin TV.

Det er funnet mange månemaneter i sjøeni nærheten av denne stranden, ettersom de vanligvis dukker opp i slutten av regntiden og tidlig på vinteren eller under stormer.

Lokale myndigheter sier at denne typen maneter ikke er dødelig giftige. Men hvis den berøres, vil den forårsake kløe og hudirritasjon. I første omgang har livredderne fått beskjed om å advare turister som koser seg på denne stranden mot manetene.

Kritsana Boonsawat, Pattayas varaordfører, sier at hvis turister kommer i kontakt med maneter, bør de umiddelbart vaske det berørte området med eddik for å redusere irritasjonen.

Selv om de invaderende hordene av månemaneter ikke har påvirket antallet turister som kommer til Pattaya, understreker myndighetene at de bør være forsiktige og følge offisielle råd for maksimal sikkerhet.

Månemaneten skiller seg fra mange andre maneter ved at den ikke har lange, kraftige, stikkende tentakler. I stedet har de hundrevis av korte, fine tentakler som ligger langs klokkemannen. Maneten stikker mildt, og de fleste får bare en svak reaksjon på stikket, om noe i det hele tatt, opplyser South Carolina Aquarium.

Månemaneter blir ofte funnet på land og dør på stranden. Paraplyen kan være så stor som 18 cm i diameter og ser ut som en flygende tallerken. Paraplyen er delt i åtte like store deler, og hver av dem har mange små tentakler som inneholder stikkende celler som hjelper maneten med å skaffe mat og forsvare seg. Disse stikkende cellene er som små harpuner og utløses ved berøring av tentaklene, og selv en død manet kan stikke.

På grunn av stikket de avgir, anses månemaneter som irriterende på strender og for dykkere. De viktigste predatorene på maneter er havskilpadder og haier, og derfor må truede rovdyr beskyttes for å kontrollere bestanden.

Øverst: Månemaneter på Jomtien-stranden og i havet. Bilder: Amarin TV

Kilde: Thai Newsroom


RSS