Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Over 220 omkommet i uvær i Myanmar



Tyfonen Yagi, den kraftigste stormen som har rammet Asia i år, drepte minst 226 mennesker i Myanmar og rammet mer enn en halv million andre, noe som økte belastningen på den krigsherjede nasjonens allerede begrensede ressurser.

Styrtregn fikk vannstanden i elver og bekker til å stige, noe som resulterte i oversvømmelser som skadet infrastruktur og avlinger i 84 loksalområder, inkludert i hovedstaden Naypyidaw, opplyser informasjonsdepartementet. Mer enn 70 mennesker er savnet, ifølge offisielle opplysninger.

Titusener av mennesker flyktet til tryggere områder, inkludert 438 nødhjelpsleirer over hele landet, da vannet oversvømte mer enn 158.000 hjem og ødela 2.116 boliger, opplyser regjeringen.

Omfanget av tyfonen Yagis konsekvenser har fått juntaens leder Min Aung Hlaing til å komme med en sjelden anmodning om utenlandsk hjelp.

– Tjenestemenn fra regjeringen må kontakte utlandet for å motta rednings- og nødhjelp, siterte statlige medier ham på. Myanmar har så langt mottatt 10 tonn nødhjelp, blant annet tørrmat, klær og medisiner, fra nabolandet India.

Dødstallene i Myanmar vil sannsynligvis stige ytterligere. FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) anslår at 631 000 mennesker sannsynligvis er rammet, og «flere kilder indikerer at hundrevis av mennesker har omkommet, og at mange flere er savnet», skriver FN-organisasjonen i en rapport.

I nabolandet Thailand vil det kraftige regnet i noen av de flomherjede provinsene sannsynligvis fortsette de neste fire dagene. Minst 45 personer har omkommet som følge av oversvømmelser og relaterte hendelser siden midten av august, og ifølge Thailands katastrofeforebyggende avdeling er rundt 28 000 husholdninger i 13 provinser fortsatt berørt av flommen.

Yagi etterlot seg også et spor av ødeleggelser i Vietnam, der mer enn 350 mennesker omkom og skadene beløp seg til 1,6 milliarder dollar. Vietnams kraftigste storm på flere tiår er nok et tegn på at den globale oppvarmingen gjør tropiske sykloner kraftigere.

Evakuerings- og redningsarbeidet i Myanmar pågår fortsatt, men hindres ofte av skadet infrastruktur, pågående sammenstøt og mangel på midler, opplyser FN-organisasjonen. Juntaens talsmann, generalmajor Zaw Min Tun, sa at det vil bli gjort en grundig vurdering av skadene for å kunne gi støtte deretter.

Myanmars meteorologiske instotutt ba folk nær elvebredden i tre byer om å flykte til tryggere områder, ettersom Sittaung-elven har overskredet farenivået med rundt en meter. Det er også varslet kraftig regn i tre provinser, inkludert den krigsherjede Rakhine-staten, i løpet av de neste 24 timene.

Øverst: Flom i Myanmar utløst av kraftig regnvær har ført til mange døde og tusenvis på flukt. (Skjermdump fra det statlige Myanmar Radio and Television)

Kilde: Bangkok Post
RSS