Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thailand roses for transfett-forbud



Verdens helseorganisasjon (WHO) har utnevnt Thailand som ett av fem land som har lykkes med å utrydde transfettsyrer i næringsmiddelindustrien.

– Prisen er en anerkjennelse av landets innsats for å bekjempe industrielt fremstilte transfettsyrer (iTFA), blant annet gjennom et forbud som ble innført i 2019, sier Lertchai Lertwut, visegeneralsekretær i Food and Drug Administration (FDA).

Han sa at vitenskapelig forskning har vist at transfettsyrer øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer med 28 %.

Hjertesykdommer forårsaker rundt 60.000 av de 500.000 dødsfallene som registreres årlig i Thailand.

Kampanjen "Thailand er fri for transfett", som ble lansert i 2019 av FDA og Institute of Nutrition ved Mahidol University, har som mål å forby produksjon, import og distribusjon av matvarer som inneholder oljer som har gjennomgått en delvis herdet prosess (transfett).

Kampanjens aktive tiltak for å utrydde transfett og øke bevisstheten om dets skadevirkninger har høstet beundring fra WHO. De sier at Thailand er det eneste Asean-landet som har en politikk for å forby transfett, i tråd med WHOs retningslinjer for beste praksis.

– FDA vil fortsette å overvåke næringsmiddelindustrien for å sikre at den er fri for iFTA. Vårt arbeid har også som mål å styrke troverdigheten til den thailandske næringsmiddelindustrien og skape flere muligheter for økonomisk vekst, sier Lertchai.

De fem landene som har blitt tildelt WHOs første sertifikat noensinne for å ha gjort fremskritt i arbeidet med å eliminere iFTA, er Danmark, Litauen, Polen, Saudi-Arabia og Thailand.

Transfettsyrer er halvfaste til faste fettstoffer som forekommer i to former: industrielt fremstilt og naturlig forekommende. Inntak av transfettsyrer er forbundet med økt risiko for hjerteinfarkt og død som følge av hjertesykdom.

Transfettsyrer har ingen kjente helsefordeler, og matvarer med høyt innhold av transfettsyrer (stekt mat, kaker, ferdigmat) inneholder ofte mye sukker, fett og salt.

I alt 53 land har innført retningslinjer for beste praksis for å bekjempe transfett i mat, noe som i stor grad forbedrer matmiljøet for 3,7 milliarder mennesker, eller 46 % av verdens befolkning, sammenlignet med 6 % for bare fem år siden. Disse retningslinjene forventes å redde rundt 183.000 liv i året.

Øverst: En selger steker kylling i brukt matolje på et marked i Bangkok 9. januar 2019. Kampanjen "Thailand er fri for iFTA", som ble lansert i 2019, har som mål å forby produksjon, import og distribusjon av matvarer som inneholder oljer som har gjennomgått en delvis herdet prosess (transfett). (Foto: Pornprom Satrabhaya)

RSS