Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Stengte strømmen - syk kvinne (68) døde



En sengeliggende eldre kvinne som trengte en oksygenkonsentrator, døde i Nakhon Phanom etter at strømmen ble stengt etter at strømregningen på 1.154 baht ikke ble betalt.

Nå har landets innenriksminister Anutin Charnvirakul har beordret en etterforskning etter hendelsen, skriver Bangkok Post.

– En innledende rapport tyder på at kvinnen ikke døde i løpet av den tre timer lange perioden strømmen var stengt tirsdag, sa Anutin torsdag.

Kvinnen (68) døde imidlertid senere samme kveld, og myndighetene har blitt bedt om å finne ut om strømbruddet kan ha forverret tilstanden.

Anutin sa at han hadde beordret guvernøren for Provincial Electricity Authority (PEA), som står under hans tilsyn, til å sende ham en detaljert rapport.

68 åringen var sengeliggende og bodde alene, ettersom hun var barnløs og mannen hennes døde for rundt ti år siden, opplyser kvinnens slektninger. Hun døde hjemme i landsbyen Ban Nakham i Wang Yang i Nakhon Phanom tirsdag kveld.

Onsdag klaget slektninger og lokale helsemyndigheter over at en underleverandør for PEA hadde kuttet strømtilførselen til kvinnens hus tirsdag morgen. De sa at de hadde tryglet ham om ikke å gjøre det på grunn av den gamle kvinnens skrøpelige helse.

Ifølge slektningene hadde kvinnen vært fritatt for strømavgift på grunn av lavt strømforbruk. Men hun utviklet nylig muskelsvakhet og ble avhengig av en oksygenkonsentrator og en slimavsugingsmaskin døgnet rundt.

Apparatene økte strømforbruket i huset og førte til at strømmen ble fakturert.

Etter at husets strømmåler ble fjernet på grunn av manglende betaling, reiste en yngre slektning rundt 10 kilometer for å betale de forfalte regningene på en PEA-filial i Wang Yang. Måleren ble installert på nytt, og strømforsyningen ble gjenopptatt.

Den 68 år gamle kvinnen døde imidlertid tirsdag kveld. Hennes slektninger mener at strømbruddet førte til at tilstanden hennes forverret seg og til slutt førte til hennes død.

Den avdøde kvinnens niese sa at unge slektninger måtte jobbe på dagtid og byttet på å overnatte hos kvinnen de siste to månedene etter at tilstanden hennes forverret seg.

Niesen sa at slektningene var knust over dødsfallet fordi den eldre kvinnen, selv om hun var sengeliggende, fortsatt kunne spise og snakke med besøkende.

PEA skrev i et Facebook-innlegg at husholdninger der det bor syke mennesker som er avhengige av medisinsk utstyr, kan registrere seg for sikker strømforsyning. Etter at de hadde registrert seg, vil ikke PEA stenge strømmen med mindre betalingen er mer enn tre måneder forsinket.

Thawee Saranrom, leder for PEAs Nakhon Phanom-avdeling, møtte torsdag pårørende til den døde kvinnen for å uttrykke kondolanser og delta i begravelsesritualene.

Han sa at kvinnen ikke hadde vært registrert for sikker strømforsyning hos PEA.

Han sa at en underleverandør fjernet strømmåleren i huset hennes kl. 09.20 på tirsdag, at de forfalte regningene ble betalt kl. 10.49, og at måleren ble satt på plass igjen for å gjenopprette strømforsyningen kl. 11.49. Huset var uten strøm i 2 timer og 29 minutter.

– Fordi kvinnen ikke døde mens strømmen var borte, vil ikke familien være berettiget til kompensasjon fra PEA, sa Thawee. Han ville imidlertid forsøke å finne frem til en valgfri kompensasjon.

Han og PEA har donert rundt 10 000 baht til familien.

– PEA-avdelingen vil betale for begravelsesritualene, sa han.

Ifølge sjefen er husholdninger som bruker strøm for mindre enn 315 baht i måneden, fritatt fra betaling.

Den avdøde kvinnens hus hadde vært fritatt i rundt syv måneder, men da hun begynte å bruke medisinsk utstyr, var strømregningen hennes i juli på 348 baht. I august var regningen på 620 baht og i september på 534 baht.

Øverst: Pårørende deltar onsdag i begravelsen til Kian Leepol, som døde i sitt hjem i Wang Yang-distriktet i Nakhon Phanom tirsdag. (Foto: Pattanapong Sripiachai)

Kilde: Bangkok Post

RSS