Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thaksin benådet av kongen, prøveløslatelsen utløper søndag



Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har fått kongelig benådning og hans prøveløslatelse utløper i morgen, søndag, opplyste hans advokat Winyat Chartmontri lørdag.

– Thaksins prøveløslatelse skulle egentlig ha utløpt i slutten av måneden. Den tidligere avslutningen kommer som en del av en generell kongelig benådning av 7.500 straffedømte med god oppførsel i anledning Hans Majestet Kongens fødselsdag i forrige måned, sa Winyat.

Nyheten kommer dagen etter at Thaksins datter Paetongtarn (37) ble den yngste som noensinne er valgt til statsminister i Thailand. Hun er også det tredje medlemmet av Shinawatra-familien som innehar stillingen.

Thaksin (75) kom tilbake til Thailand i august i fjor etter 15 år i eksil, etter å ha flyktet fra kausjon og landet i 2008, da han hevdet at han ikke kunne få en rettferdig rettergang for ulike anklager han mente var politisk motiverte.

Samme dag som han kom tilbake til Bangkok, ble Thaksin dømt til åtte års fengsel, som senere ble redusert til ett år etter en tidligere kongelig benådning, for interessekonflikt og myndighetsmisbruk mens han satt ved makten i perioden 2001-06.

Han tilbrakte aldri en natt bak murene, men tilbrakte i stedet seks måneder på politisykehuset. Han kvalifiserte for prøveløslatelse i februar på grunn av sin alder og helsetilstand og det faktum at han hadde sonet halve straffen.

Et av vilkårene for prøveløslatelsen var at han ikke skulle engasjere seg direkte i politisk virksomhet. Men patriarken i regjeringspartiet Pheu Thai har vært svært aktiv i kulissene ... og vel så det.

En lokal medieorganisasjon har til og med reklamert for et seminar den 22. august, der Thaksin som hovedtaler skal forklare sin «visjon for Thailand». Det fikk en lokal kommentator på X til å foreslå at han skulle overlate podiet til sin datter, siden svært mange er nysgjerrige på statsministerens visjon.

Thaksins juridiske problemer er imidlertid ikke helt over. Han er fortsatt tiltalt for majestetsfornærmelse i forbindelse med et intervju han ga til en sørkoreansk avis i 2015.

I intervjuet hevdet eks-premierministeren at medlemmer av statsrådet støttet kuppet i 2014, som avsatte hans søster Yinglucks regjering.

Thaksin ble løslatt mot kausjon på grunn av anklagen. Det er ennå ikke satt noen dato for rettssaken. Han søkte nylig retten om tillatelse til å reise til Dubai, der han har tilbrakt mesteparten av sitt eksil, for å få medisinsk behandling, men fikk avslag.

Kilde: Bangkok Post
RSS