Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

«Big Buddha» trolig årsak til jordskredet på Phuket



Den 45 meter høye, sittende «Big Buddha»-statuen på toppen av Nakkerd-åsene som skiller Kata og Chalong på Phuket, kan bli revet i påvente av en rettssak mot stiftelsen som har bygget det ikoniske landemerket.

Landets skogdepartement har politianmeldt stiftelsen Phra Ming Monkul Sattha for angivelig å ha utløst det dødelige jordskredet den 23. august, hvor 13 mennesker mistet livet og 19 andre ble skadet.

Departementet sier at de innledende undersøkelsene viser at skredet skjedde etter felling av trær på bakketoppen i forbindelse med oppføringen av den gigantisk buddhastatuen som veier 135 tonn.

Skulpturen på bakketoppen er en del av tempelet Kittisankaram.

Departementet sier at tempelet forespurte departementet om å få bruke 15 rai land i det nasjonale skogreservatet Khao Nakkerd til å bygge statuen.

Senere utvidet imidlertid stiftelsen byggingen utenfor det tillatte området, og la til fem rai land til prosjektet.

I desember i fjor sendte departementet et brev som forbød flyttingen, deter det fra departementet

– Kraftig regnvær og utvidet bygging uten tillatelse var sannsynligvis årsaken til jordskredet, som krevde mange menneskeliv i lokalsamfunnet nede i åsen, sier de.

Det vil bli nedsatt en komité som skal undersøke saken nærmere. Det vil også bli satt opp skilt som forbyr adgang til området.

Når saken er avsluttet, vil alle strukturer, inkludert Big Buddha, bli revet.»

Departementet for mineralressurser har innrømmet at jordskredvarslingsstasjonen var ute av drift, og at det var grunnen til at den ikke kunne advare beboerne ved foten av åsen om den forestående katastrofen.

Departementet sa at de ville fikse problemet i løpet av neste måned, ettersom det er ventet at det vil fortsette å regne kraftig frem til oktober.

Kilde: The Phuket News

RSS