Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Lovendring nødvendig for tomteleie på 99 år



– Ideen om å tillate utlendinger å leie tomt i Thailand i opptil 99 år, med tomt overført fra privat eie til statlig eiendom, kan kreve endringer i loven om statlig eiendom, sier landets finansdepartement.

Lavaron Sangsnit, statssekretær i departementet sier at det er nødvendig med en detaljert studie for å gjennomføre en slik ordning, og at det muligens vil kreve endringer i relaterte lover. I samsvar med grunnloven vil det også være nødvendig med offentlige innspill til ny lovgivning.

Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra foreslo nylig å tillate utlendinger å ha langsiktige leiekontrakter på land i en periode på opptil 99 år.

Thailandske eiere som ønsker å leie ut tomten si til utlendinger, må først overføre skjøtet til finansdepartementet for tilsyn.

I løpet av leieperioden vil den thailandske eieren motta full betaling fra den utenlandske parten, men vil gi fra seg eiendomsretten og konvertere den til statlig eiendom under departementet.

Utenlandske leietakere vil ha rett til å ha en leieavtale i opptil 99 år, og deretter vil tomten gå tilbake til statlig eiendom under finansdepartementet.

Ifølge Lavaron vil det være forbudt for utlendinger å kjøpe tomt til landbruksformål i konkurranse med thaier, eller å utvikle rimelige boligprosjekter for personer med lav inntekt uten å kreve forskuddsbetaling.

– Det er ikke gjort noen fremgang med dette konseptet på politisk nivå, sier han.

– For at denne planen skal kunne realiseres, må flere lover revideres, deriblant finansdepartementets forskrifter som begrenser leieavtaler til maksimalt 30 år, sier Lavaron.

– En forlengelse av leiekontrakten til 99 år vil kreve lovendringer, sa han. – Det finnes også lover om overføring av statlig eiendom som må gjennomgås for å avgjøre om landområder kan overføres fra privat eierskap, og som setter spesifikke vilkår for utenlandsk leie. Det vil også være nødvendig med endringer i den sivile og kommersielle loven, samt å definere hvilke typer restriksjoner som kan gjelde for bruk av landområder.

Ministerforskriften om bruk av statlig eiendom, som ble utstedt i 2021 med hjemmel i loven om statlig eiendom fra 2019, fastsetter at «[e]n leiekontrakt for statlig eiendom skal ikke overstige 30 år, med unntak av leie av statlig eiendom til kommersielle eller industrielle formål i henhold til lovene om leie av fast eiendom til kommersielle eller industrielle formål, der leieavtaler som overstiger 30 år først må godkjennes av finansministeren.

Fastsettelsen av leiesatser eller annen kompensasjon må være lavere enn satsene som er godkjent av generaldirektøren, i henhold til forskriften.

I tilfeller der bruken av statlig eiendom involverer en verdi som overstiger 500 millioner baht fra private enheter, må imidlertid leiesatsene eller annen kompensasjon ikke være lavere enn satsene som er godkjent av komiteen for statlig eiendom.

En kilde i finansdepartementet som har bedt om å få være anonym, sier at ideen om å la utlendinger leie landområder i opptil 99 år tidligere har møtt motstand, og at kritikerne har hevdet at det er det samme som å selge landet til utlendinger. Langsiktige leieavtaler, samtidig som thailandsk eierskap opprettholdes, tar imidlertid hensyn til tidligere bekymringer, sier kilden.

Øverst: Lavaron sier at flere lover må revideres for at planen skal kunne gjennomføres, blant annet finansdepartementets forskrifter som begrenser slike leiekontrakter til 30 år.

Kilde: Bangkok Post
RSS