Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thaksins Phuket-reise møter kritikk



Den prøveløslatte tidligere statsministeren Thaksin Shinawatras reise til Phuket, som han hevder var en privat fritidsreise, har møtt kritikk etter at han ble sett i møte med flere lokale administrative tjenestemenn og forretningsfolk på øya.

Det har også blitt stilt spørsmål ved reisens egentlige formål, og om denne er i strid med vilkårene for Thaksins prøveløslatelse, skriver Bangkok Post.

Thaksin, som av de fleste fortsatt anses som de facto leder for det regjerende Pheu Thai-partiet, ankom Phuket på mandag og reiste igjen idag, torsdag.

Chaithawat Tulathon, lederen for opposisjonspartiet Move Forward Party, sa at hans inntrykk var at Thaksins besøk hadde noe å gjøre med regjeringens planer om å presse på for å få etablert et nytt underholdningskompleks, med et kasino på området.

– Phuket, sa han, – er blant byene som regjeringen mener har potensial til å huse et slikt underholdningskompleks.

I det siste parlamentsvalget gjorde Move Forward et overraskende rent bord i alle de tre valgkretsene på ferieøya.

Nattacha Boonchaiinsawat, parlamentsmedlem for Move Forward i Bangkok, sier at ingen ville ha stilt spørsmål ved formålet med Thaksins reise dersom han hadde holdt en lav profil i stedet for å reise rundt og inspisere ulike utviklingsprosjekter og komme med sine forslag.

– Det Thaksin gjør er kanskje ikke ulovlig, men det store spørsmålet er om det er riktig, sier han, og påpeker at selv om Thaksin er prøveløslatt, er han fortsatt under prøvetid.

Thaksin ble i august i fjor dømt til åtte års fengsel, som senere ble redusert til ett år etter en kongelig benådning, for interessekonflikt og myndighetsmisbruk mens han satt ved makten i perioden 2001-06.

Han tilbrakte aldri en eneste natt bak murene, men tilbrakte i stedet seks måneder på politisykehuset. Han kvalifiserte for prøveløslatelse i februar på grunn av sin alder og helsetilstand, og det faktum at han hadde sonet halve straffen.

– Teknisk sett er Thaksin fortsatt en fange selv etter prøveløslatelsen, noe som betyr at han må begrense reisene sine.

Han sier at fengselsansatte og til og med justisministeren har vanskelig for å forklare hvorfor andre prøveløslatte ikke fikk de samme privilegiene som Thaksin ser ut til å nyte godt av, sa Nattacha.

Parlamentsmedlemmet bemerket at Thaksins reiser fikk mer oppmerksomhet i mediene enn regjeringens mobile regjeringsmøter.

Han sa at alt Thaksin har gjort siden han ble løslatt på prøve, har vært ment å sende et budskap om at han kan gjøre hva han vil nå som regjeringen er på hans side.

Thepthai Senapong, tidligere parlamentsmedlem for Demokratene i Nakhon Si Thammarat, sier at Thaksin ofte blir møtt av høytstående embetsmenn og næringslivsledere på sine provinsreiser.

Øverst: Thaksin Shinawatra (i midten), sammen med veteranpolitikeren Suwat Liptapanlop (nummer to fra venstre), besøker Bangla Walking Street i Phuket på onsdag.

Kilde: Bangkok Post

RSS