Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Abhisit tilbake til Demokratene hvis partiet gjenoppretter sin ideologi



Tidligere statsminister og partileder i Demokratene, Abhisit Vejjajiva, sier at han er villig til å gå tilbake til partiet dersom det vender tilbake til sin tidligere politiske ideologi, men at det ikke vil være like lett å gjenopprette partiets popularitet og image.

Han sa at partiets beslutning, under ledelse av Chalermchai Sri-on, om å slutte seg til den Pheu Thai-ledede koalisjonen har opprørt mange veteraner i partiet, blant dem tre tidligere partiledere, Chuan Leekpai, Banyat Bantadtan og Jurin Laksanawisit, som er uenige i strategien, som ble støttet av flertallet av partiets eksekutivkomité og parlamentsmedlemmer.

Abhisit innrømmet imidlertid at han ikke var overrasket over partiets beslutning, og la til at han var klar over en slik retning da han meldte seg ut av partiet etter en diskusjon med Chalermchai i desember i fjor.

Han sa at en rekke personer de siste dagene har delt sine negative synspunkter på Demokratenes inntreden i koalisjonen, men siden den nåværende partiledelsen hadde tatt avgjørelsen, bør de holdes ansvarlige.

Abhisit sa at han lurte på hvordan Demokratene, med bare to regjeringsseter i den nye regjeringen, vil kunne gjennomføre sin politikk og gjenopprette partiets popularitet, og la til at partiets tilstedeværelse ikke vil styrke regjeringens stabilitet i seg selv. Den eneste konkrete gevinsten for partiet, la han til, er løftet om de to regjeringsplassene.

Han avviste argumentet fra enkelte om at situasjonen har endret seg, og at partiets politiske standpunkt har måttet endres deretter, og at det derfor ikke er noen grunn til å holde for mye fast ved den gamle ideologien.

Han fastholder imidlertid at det kun er partiets ideologi, som han fortsatt deler, som har holdt partiet sammen.

Abhisit sa at det fortsatt finnes en mulighet til å skape et nytt politisk rom for folk som har blitt desillusjonerte over at ideologien har endret seg eller forsvunnet fra flere partier.

Pheu Thai-partiet hevder i sitt invitasjonsbrev til Demokratene at de deler samme ideologi, men Abhisit sa at Pheu Thai-partiet ikke har endret seg i det hele tatt, men at Demokratene kan ha gjort det.

Kilde: Thai PBS

Abhisit Vejjajiva var statsminister i Thailand fra 2008 til 2011. Han tilhører det demokratiske parti, hvor han ble partileder i 2005. Han er  født i Storbritannia av thailandske foreldre, og er utdannet i Thailand og Storbritannia.
I 1991 ble han medlem av parlamentet. Som partileder fra 2005 ble han den ledende opposisjonspolitikeren. Etter de mange krisene i Thailand på 2000-tallet ble Abhisit Vejjajiva statsminister i desember 2008, landets fjerde statsminister på under ett år. Han overtok som statsminister midt under den økonomiske krisen og hadde store utfordringer i å løse landets politiske og økonomiske problemer. (Kilde: snl.no)

RSS