Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Srettha : – Landbrukssubsidier fører til økte priser



– Regjeringen ønsker å øke BNP-veksten, og målet er en årlig vekst på 5 %, sa han under et besøk i Khon Kaen-provinsen i nordøst i går.

I andre kvartal i år lå Thailands BNP-vekst på 1,8 %, ifølge tall fra National Economic and Social Development Council.

Dette var lavere enn de 2,6 % som ble oppnådd i første kvartal, og lavere enn medianprognosen på 3,1 % vekst i andre kvartal.

Srettha, som også er finansminister, sa også at regjeringen ikke kommer til å innføre en ordning med rispant eller prisgaranti, slik man har sett under tidligere regjeringer, med mindre det dreier seg om en naturkatastrofe.

Han sa at disse subsidieordningene forvrenger verdensmarkedsprisene og ikke er et riktig tiltak i henhold til de finansielle og monetære prinsippene.

– Vi vil fokusere på å øke bøndenes nettoinntekt. Med umiddelbar inntekt, høye avlinger og lave kostnader vil bøndenes nettoinntekt øke. Det er ikke behov for prisgaranti- eller rispantprogrammer, ettersom de forvrenger verdensmarkedsprisene. Dette gjelder også for andre typer jordbruksprodukter, sier Srettha.

Når det gjelder gjeldsmoratoriet for bønder, sa han at regjeringen vil gjennomføre denne politikken sammen med andre tiltak for å øke bøndenes inntekter. Han påpekte at det i løpet av de siste ni årene har blitt innført 13 gjeldsmoratorier for bønder.

– Men bøndenes inntekter har ikke økt. Vi må innføre andre tiltak for å hjelpe bøndene med å redusere kostnadene og lære dem hvordan de kan øke inntektene sine, sa statsministeren under et møte med lokale innbyggere ved Ubol Ratana-dammen i Khon Kaen.

Siden den nordøstlige delen av landet er utsatt for tørke, sa Srettha at regjeringen hadde en langsiktig løsning på problemet. Løsningen er å bygge en lang rørledning som skal transportere vann fra fire elver i nordøst til demningen.

– Vi ønsker ikke alltid å bruke kortsiktige tiltak for å løse dette problemet. Vi ønsker en langsiktig løsning. Dette prosjektet bør avhjelpe tørkeproblemet på lang sikt, sa han.

Statsministeren og følget hans, som inkluderte mange relevante statsråder, forlot Khon Kaen senere fredag for å reise til naboprovinsen Udon Thani.

I Udon Thani besøkte Srettha Nong Dae Park, der den internasjonale hagebruksutstillingen 2026 skal avholdes mellom november 2026 og mars 2027.

Statsministeren klaget over at arrangørene hadde bedt om ytterligere 3 milliarder baht i tillegg til de 2,5 milliardene som var bevilget til utstillingen, noe som ville øke totalkostnadene til hele 5,5 milliarder.

– Hvordan kunne budsjettet bli så høyt? Hvor skal regjeringen få tak i så mye penger? Vi har også økonomiske byrder på andre områder. Regjeringen har et begrenset budsjett som skal brukes på mange sektorer, sier han.

Srettha fortsatte sin nordøstlige reise lørdag med å reise fra Udon Thani til Nong Khai-provinsen på grensen til Laos.

Han og følget hans, med visestatsminister og handelsminister Phumtham Wechayachai og mange næringslivsledere, tok en togtur, på andre klasse, til naboprovinsen.

Underveis diskuterte Srettha og de andre høytstående passasjerene også transport av thailandske varer til Kina med tog.

Nirut Maneephan, guvernør for Thailands statsjernbaner, fortalte statsministeren at dobbeltsporene har nådd Khon Kaen og vil bli forlenget til Nong Khai i andre fase. Når prosjektet er ferdig, vil det åpne nye transportkorridorer mellom Thailand og Kina via Laos.

I Nong Khai inspiserte Srettha tomten for et varedistribusjonssenter med one-stop-tjenester som skal bygges ved siden av Natha jernbanestasjon. Prosjektet dekker et område på 193 rai (31 hektar) og forventes å kreve en investering på 5,4 milliarder baht.

Kilde: The Nation
RSS