Stacks Image 919

Amnestirapport splitter parlamentet



Regjeringspartiet Pheu Thai og koalisjonspartnerne er sterkt imot ethvert forsøk på å inkludere majestetsfornærmelse på listen over lovbrudd som kan benådes i forbindelse med et nytt lovforslag om politisk amnesti.

De gjentok sitt standpunkt sist torsdag, da Representantenes hus gjennomgikk en rapport utarbeidet av en spesialkomité i Representantenes hus som studerte alternativene for et lovforslag, og som vakte blandede reaksjoner fra lovgivere fra begge leire, ifølge Bangkok Post..

Rapporten skisserte resultatene av komiteens undersøkelser av ulike former for amnesti som kunne være aktuelle.

Komiteen skisserte tre mulige alternativer: fullt amnesti, betinget amnesti eller ingen amnesti, som lovgiverne etter planen skal stemme over senere denne uken.

Opposisjonspartiet People's Party (PP) gikk inn for å inkludere lovbrudd som er beskrevet i straffelovens paragraf 112, også kjent som majestetsfornærmelsesloven, mens parlamentsmedlemmene i regjeringskoalisjonen var uenige i å utvide amnestiet til å omfatte personer som er dømt for majestetsfornærmelse.

Lederen for spesialpanelet, Chousak Sirinil, sa til parlamentet at det å gi amnesti ikke vil fjerne det faktum at det å undergrave monarkiet fortsatt er en forbrytelse i henhold til straffeloven, og la til at amnestiordningen er ment å oppmuntre til konfliktløsning og fremme harmoni, ikke å øke problemene.

– Thailand har til nå vedtatt 23 amnestilover, sier han.

Chousak, som også er Pheu Thais juridiske ekspert, sa at komiteens rapport ikke favoriserer et bestemt alternativ, ettersom målet var å gi mer informasjon som lovgiverne kan vurdere, inkludert muligheten for å utsette straffeforfølgelse eller frafalle tiltale i saker som ikke er i allmennhetens interesse.

Han sa imidlertid at regjeringen ikke er forpliktet til å følge komiteens forslag.

Ettersom majestetsforbrytelser er politisk følsomme, må interessenter vurdere alle muligheter når de utarbeider et lovforslag om amnesti, sa han.

Wisut Chainarun, parlamentsmedlem for Pheu Thai og regjeringens innpisker, sier at rapporten ikke har noe å gjøre med de fire amnestiforslagene som vil bli lagt frem for parlamentet separat av PP og enkelte andre partier.

– Dette er bare komiteens konklusjoner. Regjeringen eller andre instanser er ikke forpliktet til å følge dem opp. Rapporten er ikke en forløper til noe amnestiforslag, sier Wisut.

– Det er umulig å inkludere alle typer lovbrudd i et amnestiforslag.

– Noen politiske lovbrudd kan benådes i henhold til lovforslaget ... men Pheu Thai vil ikke tillate at paragraf 112-forbrytelser inkluderes. Andre koalisjonspartier vil også motsette seg en slik inkludering, sier Wisut.

– Uten å inkludere paragraf 112 bør behandlingen av amnestiforslaget gå greit. Dessuten har vi ikke noe hastverk. Vi må også måle stemningen i befolkningen, sa han.

Hvis Parlamentet stemmer for å godta rapporten og støtter et av alternativene som komiteen la frem på torsdag, vil prosessen fortsette med regjeringen.

Det er imidlertid opp til regjeringen å følge rapportens forslag. Pheu Thais parlamentsmedlemmer vil møtes før avstemningen for å diskutere om de er enige i komiteens funn, sa han.

Wisut sa at det ikke er sikkert at parlamentet vil bli ferdig med behandlingen av amnestiloven i inneværende sesjon, fordi parlamentet tar ferie de neste to ukene.

Yutthaporn Issarachai, som underviser i statsvitenskap ved Sukhothai Thammathirat Open University og sitter i komiteen, sier at et eventuelt amnestiforslag ikke vil omfatte lovbrudd som førte til oppløsningen av Move Forward Party (MFP), som er PPs forgjenger.

– Lovbrudd som er beskrevet i loven om politiske partier vil ikke bli inkludert i et eventuelt amnestiforslag, sa han.

Den 7. august besluttet grunnlovsdomstolen å oppløse MFP og utestenge 11 styremedlemmer fra politikken i 10 år med den begrunnelsen at partiet satte det konstitusjonelle monarkiet og den nasjonale sikkerheten i fare.

MFPs fall kom etter at valgkommisjonen hadde begjært partiet oppløst for angivelig å ha brutt paragraf 92 i loven om politiske partier.

Paragrafen gir domstolen myndighet til å oppløse ethvert parti som utgjør en trussel mot det konstitusjonelle monarkiet.

– Det nåværende amnestiprosjektet vil sannsynligvis lykkes hvis paragraf 112 ikke inkluderes, sier Yutthaporn, og legger til at det bør føres videre diskusjoner for å finne et felles grunnlag i politisk sensitive saker.

Natthawut Buaprathum, som står på PPs liste, sa at han mente at rapporten fra komiteen i Representantenes hus burde fungere som et springbrett for å løse konflikten gjennom et lovforslag om amnesti.

– Når rapporten er ferdigbehandlet i Representantenes hus og diskutert i offentligheten, må partiene lytte til folkemeningen.

– Det er fortsatt tid for offentligheten til å forstå rapporten, og innen den tid kan det hende at partiene ombestemmer seg, sier han.

– Rapporten bør fungere som et springbrett. Vi ønsker at det skal tas ytterligere skritt frem til et amnesti er oppnådd.

– Vi ønsker at alle involverte parter skal legge politiske fordommer til side og samarbeide for å finne en vei utenom den politiske konflikten, sier Natthawut.

På spørsmål om kravet om politisk amnesti vil føre til nye konflikter, sa han at det ville være best å diskutere saken for å samle ulike meninger.

Han sa imidlertid at han ikke forventet at alle lovbruddene som er listet opp i rapporten, som for eksempel lovbrudd som forårsaker død, alvorlig legemsbeskadigelse og lovbrudd mot rettigheter og friheter, i tillegg til majestetsfornærmelse, ville bli benådet under et eventuelt amnestiforslag.

RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand